Πιθανή σύγκρουση Αθήνας – Ουάσιγκτον για τον Σάββα Ξηρό

0

«Φωτιά» έχουν πάρει οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ με αφορμή την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης που άνοιξε τον δρόμο για την αποφυλάκιση του τρομοκράτη της «17Ν» Σάββα Ξηρό.
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα παρέθεσε στις 15:00 έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε «μη φιλική» στάση από την πλευρά της Ελλάδας την ενδεχόμενη αποφυλάκιση Ξηρού.
Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί ξεκάθαρη εχθρική ενέργεια, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Θα αλλάξουμε στάση για την διαπραγμάτευση
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Πιρς σημείωσε ότι η πιθανή απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού δεν μπορεί να αγνοηθεί σε περίπτωση που λάβει χώρα, σε σχέση με την υποστήριξη που έχει παράσχει η Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος.

Ολόκληρη η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη
Ο Αμερικανός πρέσβης έκανε τη δήλωση συμβολικά μπροστά στην πλακέτα που βρίσκεται στην πρεσβεία των ΗΠΑ και αναγράφονται τα ονόματα των μελών της αμερικανικής αποστολής που έχουν δολοφονηθεί από την 17 Νοέμβρη στην Ελλάδα.
«Στέκομαι μπροστά στο μνημείο για τους εργαζόμενους της αμερικανικής αποστολής που έδωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο Ρίτσαρντ Γουέλς, ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες, ο Νικόλαος Βελούτσος, ο πλοίαρχος Γουίλιαμ Νορντίν και ο λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες της 17ης Νοέμβρη.
Σήμερα, εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου για το νομοθέτημα, που πρόκειται να ψηφιστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο απόψε, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη απελευθέρωση αυτών των τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα κατά των Ελλήνων, Αμερικανών και ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων.
Μέχρι σήμερα, η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης έχει περιοριστεί σε επίσημες επαφές, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική απάντηση σε κάποιες από τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί ιδιωτικά σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές αυτού του νομοθετήματος.
Εξέφρασα τις ανησυχίες αυτές απευθείας στο υπουργείο της Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου. Επισήμανα ανάμεσα σε άλλα σημεία ότι, αν ο Σάββας Ξηρός απελευθερωνόταν πριν εκτίσει την ποινή του, όπως ορίστηκε από το ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης, θα ήταν αντίθετη στη μνήμη των Αμερικανών διπλωματών που σκοτώθηκαν και τις οικογένειές τους. Δεν θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε.
Ο υπουργός Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες μας άμεσα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το ζήτημα δεν είναι η μεταρρύθμιση για τη φυλακή, ή το υπεράριθμο των φυλακών ή η παροχή ιατρικής βοήθειας, ή η βελτίωση των συνθηκών. Όλα αυτά είναι σημαντικά.
Το ζήτημα είναι ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι -άνθρωποι που έχουν διαπράξει τρομερά και ειδεχθή εγκλήματα- θα έπρεπε να εκτίσουν πλήρως την ποινή τους στη φυλακή. Όχι από την άνεση των κατοικιών τους, με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες τους. Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή ατιμάζει τη μνήμη όσων έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών της οικογένειας όσων οι ζωές καταστράφηκαν.
Επαναλαμβάνω το συμπέρασμα, οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους όπως έχει αποφασιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Αν ο Σάββας Ξηρός -ή κάποιος άλλος με το αίμα Αμερικανών διπλωματών και των μελών της αποστολής των ΗΠΑ στα χέρια του-φύγει από τη φυλακή, τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρα μία μη φιλική πράξη

Ο Τσίπρας επιχειρεί να καθησυχάσει για τον Ξηρό

Ο Σάββας Ξηρός δεν αποφυλακίζεται, αλλά τίθεται σε κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τον Σάββα Ξηρό, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Εμείς έχουμε δυο φορές ευαισθησία για την τρομοκρατία, διότι τα εγκλήματα αυτά έγιναν στο όνομα της Αριστεράς» σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Σε ερώτηση για «την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού», επισήμαιναν ότι σεβόμαστε και τιμούμε την μνήμη των θυμάτων, αλλά η Δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται και οφείλει να είναι γενναιόδωρη.
Διευκρίνιζαν παράλληλα ότι για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού δεν μιλάμε για αποφυλάκιση, αλλά για κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι ο νόμος στοχεύει στο να μπει μια τάξη στο χάος των φυλακών.

Share.

Comments are closed.