Χωρίς συμφωνία είναι όλα ανοιχτά από εκλογές έως δημοψήφισμα

0

Οι διαβεβαιώσεις από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών καθώς η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, φαίνεται ότι δεν πείθουν ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι στο παρασκήνιο εκφράζουν φόβους ότι το ενδεχόμενο της κάλπης δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις.
Κοινοβουλευτικοί κύκλοι ανησυχούν για τις εξελίξεις στον βαθμό που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά τον πήχη για τους στόχους που έχει θέσει και οι δανειστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιμείνουν στις απαιτήσεις τους για αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε μισθούς και συντάξεις καθώς και στον ΦΠΑ που αποτελούν τα σημεία αιχμής της διαπραγμάτευσης όπως έχει παραδεχτεί και ο Πρωθυπουργός σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αυξάνονται οι βουλευτές που βλέπουν ότι μειώνονται οι πιθανότητες ελιγμών από την πλευρά της κυβέρνησης και ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός έντιμου συμβιβασμού με τους δανειστές. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει εσωτερικά μέτωπα με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς η δέσμευση των αποθεματικών τους με νόμο όπως έχει ανακοινώσει ο αν. Υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας αναμένεται να δημιουργήσει αναταράξεις.
Η οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και η προσπάθειά της να ξεπεράσει το πρόβλημα με τα αποθεματικά, ώστε να καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις καθώς και η οριοθέτηση των σκληρών κόκκινων γραμμών, δημιουργούν ένα τέτοιο κλίμα που, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να καταλήξει σε κάλπες έως και τον Ιούνιο, εάν τελικά δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ενδιάμεσης συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
Το ενδεχόμενο εκλογών που μπορεί να έχουν την μορφή βουλευτικών καλπών ή δημοψηφίσματος δεν απέκλεισε και ο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, Αλ. Φλαμπουράρης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το παράθυρο για δημοψήφισμα εάν δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία. Παρά το γεγονός ότι λόγο της πολυφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταγραφεί διαφορετικές απόψεις από στελέχη του κόμματος και υπουργούς (οι κ.κ. Λαπαβίτσας και Λαφαζάνης έχουν ταχθεί υπέρ της ρήξης σε περίπτωση μη συμφωνίας ενώ οι κ.κ. Σκουρλέτης και Παπαδημούλης έχουν δηλώσει ότι δεν χρειάζονται εκλογές) η απειλή της κάλπης σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές φαίνεται ότι αποτελεί ισχυρό ενδεχόμενο το οποίο η κυβέρνηση έχει στον σχεδιασμό της  με διπλό στόχο: από την μία πλευρά να αξιοποιήσει την αποδοχή μεγάλης μερίδας των πολιτών και να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του λαού αυξάνοντας την δύναμή της ενώ από την άλλη πλευρά να διαμορφώσει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο στην σύγκρουση με τους δανειστές.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι κάλπες σε κάθε περίπτωση θα σηματοδοτήσουν την ρήξη με τους δανειστές και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση προκειμένου να ετοιμαστεί για πάν ενδεχόμενο, επισπεύδει την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων στην βουλή (επαναπρόσληψη απολυμένων, αλλαγές στην παιδεία, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και σταδιακή επαναφορά κατώτατου μισθού) προκειμένου να καταδείξει την συνέπεια των «προεκλογικών δεσμεύσεων και των μετεκλογικών πράξεων» και να διαμορφώσει κλίμα στήριξης των πολιτών στις κυβερνητικές επιλογές  ακόμα και στην περίπτωση της σύγκρουσης με τους δανειστές.
Σε αυτήν την περίπτωση το κυβερνών κόμμα εκτιμά ότι από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν έχει κατατεθεί καμία εναλλακτική πρόταση και η ηγεσίες των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με το πρόσφατο παρελθόν της διακυβέρνησης της χώρας, δεν μπορούν να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν εναλλακτική πρόταση για την χώρα. Αξιοποιώντας τις υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες η πιθανότητα να απευθυνθεί η κυβέρνηση στον λαό σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, αποτελεί ένα ισχυρό όπλο- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- τόσο απέναντι στην Ε.Ε. που δεν επιθυμεί να ξεκινήσει νέος κύκλος πολιτικής ανασφάλειας στην Ευρώπη όσο και στην αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας που δείχνει ανέτοιμη να αντιπαρατεθεί με το κυβερνών κόμμα σε ενδεχόμενο εκλογών.

Βόμβα Δραγασάκη για εκλογές ή δημοψήφισμα
Σύμφωνα με το Κυριακάτικο Βήμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε περίπτωση ρήξης με εταίρους και δανειστές, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ή προκήρυξης δημοψηφίσματος.
Στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται συνομιλία με τον κ. Δραγάσακη, σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε ερώτηση αν σκέφτεται η κυβέρνηση εκλογές ή δημοψήφισμα απαντά: «Στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι οι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο». Ωστόσο συμπληρώνει ότι «στόχος είναι η συμφωνία».
Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης φέρεται να δηλώνει ότι αν επέλθει ρήξη η ευθύνη είναι στην πλευρά των δανειστών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε».
Αναφερόμενος στο κλίμα των τελευταίων ημερών ο Γ. Δραγασάκης κάνει λόγο για «εισαγόμενη αβεβαιότητα» σημειώνοντας μάλιστα πως αν η χώρα φτάσει στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία »όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά»

Share.

Comments are closed.