Οι «μισθωμένοι μπαχαλάκηδες» και η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

0

Μια ιδιότυπη «σύμπραξη» αντιεξουσιαστών και ποινικών, τα «συμβόλαια» των επιθέσεων και πολλά άλλα προκύπτουν από την αποκαλυπτική έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με αυτήν αντιεξουσιαστές με ποινική δράση, μικτές ομάδες αποτελούμενες από αλλοδαπούς διακινητές ναρκωτικών, εκβιαστές και περιφερειακά μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων, από το 2009 προβαίνουν σε στοχευμένα επεισόδια, καταστροφές και πλιάτσικο σε συγκεκριμένα καταστήματα των Εξαρχείων και της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφοριακά δελτία της Κρατικής Ασφάλειας, τον Φεβρουάριο του 2012, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και την καταστροφή δεκάδων εμπορικών καταστημάτων, γινόταν λόγος για μία ομάδα 120 ατόμων, χωρισμένης σε μικρότερες υποομάδες, εκμεταλλευόμενες επεισόδια εκείνης τις τεταμένης περιόδου και μετέπειτα αυτές κατά των μνημονίων, προέβαιναν σε διατεταγμένη υπηρεσία με ποινική διάσταση και παράνομο οικονομικό όφελος από τον έλεγχο της περιοχής και τον εκβιασμό των καταστηματαρχών.

«Συμβόλαια» επιθέσεων
Αντιεξουσιαστές και ποινικοί
ανέθεταν μεταξύ τους «συμβόλαια» με… μισθώσεις στοχευμένων καταστροφών και επιθέσεων, είτε για λογαριασμό αντίπαλων συμφερόντων, είτε για δική τους παράνομη οικονομική ωφέλεια από τη διακίνηση ναρκωτικών ή τον εκβιασμό των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων, ανέφερε η σχετική έκθεση των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ..
Αυτή την αποκαλυπτική έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας που έγινε το 2012 και ποτέ δεν τεκμηριώθηκε δικονομικά, βρήκε στο γραφείο του στη Λ. Κατεχάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  Γ. Πανούσης και την επικαλέστηκε σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του, όταν ρωτήθηκε για τα Εξάρχεια και τους κουκουλοφόρους. Ο κ. Πανούσης είπε χαρακτηριστικά: «Μακάρι να ήταν οργισμένοι νέοι που ήθελαν να εκτονωθούν. Δεν είναι όμως έτσι, είναι πολύ μπερδεμένο. Να δείτε ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια, γι’ αυτό λέω πως είναι και πολιτικό και κοινωνικό το ζήτημα. Ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια; Τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες. Ξέρετε ότι μισθώνουν μπαχαλάκηδες; Πολλοί μπαχαλάκηδες είναι μισθωμένοι. Μπορεί κάποιος να μισθώσει μπαχαλάκηδες για να κάνει επεισόδια στα γήπεδα, να κάνει επεισόδια ανταγωνιστικά σε μια επιχείρηση. Η Αστυνομία ξέρει δέκα πράγματα, δεν είναι δηλαδή οργισμένοι νέοι, είναι περίεργο μείγμα εκεί μέσα».
Στην έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας είχαν καταγραφεί συγκεκριμένα περιστατικά στο κέντρο της Αθήνας. Τα άτομα που εμφανίζονταν ως καταστροφείς μαγαζιών είχαν απασχολήσει στο παρελθόν πολλές φορές για επεισόδια.
Το αποκορύφωμα της δράσης τους καταγράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2012 όταν κατά τη διάρκεια ταραχών σε πορεία διαδηλωτών κατά της ψήφισης μέτρων στη Βουλή κουκουλοφόροι βρήκαν την ευκαιρία να κάψουν μεγάλα μαγαζιά στην οδό Πανεπιστημίου, στη οδό Σταδίου, γύρω από τα Προπύλαια και στα Εξάρχεια. Την ίδια ημέρα κάηκε ο ιστορικός κινηματογράφος «Αττικόν» που λειτουργούσε σε νεοκλασικό του 1914.

«Άβατο» παρανομίας
Η σχέση των «κατ’ επίφαση ή καθ’ ολοκληρία» κουκουλοφόρων με τη χαμηλού βεληνεκούς ποινική μαφία των Εξαρχείων γίνεται και πάλι επίκαιρη, καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν συνέχιση της δράσης, αυτής της ιδιότυπης μαφίας «συνεργασίας», στα πρόσφατα επεισόδια. Ενδεικτικό είναι ότι ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθησαν για τα επεισόδια που έγιναν πριν από 10 ημέρες έξω από το Πολυτεχνείο βρίσκονταν Αλβανοί διακινητές ναρκωτικώνκαι πρόσωπα που περιγράφονται ως «περιθωριακά και σίγουρα άσχετα με τον αντιεξουσιαστικό χώρο».
Την Παρασκευή, μετά την αστυνομική εισβολή, στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντοπίστηκαν ανάμεσα στους συλληφθέντες υψηλότερου βεληνεκούς, ονόματα αντιεξουσιαστών, που έχουν καθοδηγητικό ρόλο στον χώρο των Εξαρχείων και είχαν στο παρελθόν ποινικές συνεργασίες.
Ο 49χρονος Β.Σ. και ο συνομήλικος Δ.Σ. ήταν συνοδοιπόροι του Νίκου Μαζιώτη, της Πόλας Ρούπα, του νεκρού Λάμπρου Φούντα και άλλων μετέπειτα μελών του Επαναστατικού Αγώνα, ενώ ήταν ανάμεσα στους 394 συλληφθέντες την πρώτης αστυνομικής εισβολής στο πανεπιστημιακό άσυλο του Πολυτεχνείου το 1995.Στην πρυτανεία συνελήφθη και ο 37χρονος Πολύκαρπος Γεωργιάδης, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συνεργασία με τον Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, στη Θεσσαλονίκη.
Στη σχετική έκθεση υπήρχαν αστυνομικές περιγραφές πως αυτή η «μαφία», στην οποία συμμετέχουν Έλληνες, Αλβανοί και Ρουμάνοι, εκμεταλλεύεται τα επεισόδια με διαφορετικές στοχεύσεις.
Κατά τη διάρκεια των ταραχών εντοπίστηκαν στοχευμένες επιθέσεις και πλιάτσικο σε «άσχετα» καταστήματα, χωρίς «ιδεολογική αφορμή», οι ιδιοκτήτες των οποίων τις επόμενες μέρες των καταστροφών δέχθηκαν εκβιαστικές προσεγγίσεις για την παροχή προστασίας. Μία άλλη στόχευση ήταν η δημιουργία ενός καθεστώτος ανομίας στην συγκεκριμένη περιοχή, με «στήσιμο» ενός κλοιού αναχαίτισης ή δυσκολίας πρόσβασης των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να γίνεται ανεξέλεγκτα η πώληση ναρκωτικών ή ο εκβιασμός καταστηματαρχών για λογαριασμό των ίδιων ή ανταγωνιστών των επιχειρήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργίας ενός «στεγανού» χώρου διάπραξης παράνομων πράξεων εντάσσουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τις τελευταίες επιθέσεις εναντίον περιπολικών της αστυνομίας που πέρασαν από την περιοχή ως ένα ευρύτερο «μήνυμα» για το επικίνδυνο… άβατο!

«Έχουν “γλυκαθεί”»
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν αναλάβει τότε το σχηματισμό της έκθεσης αναφέρουν ότι «από το 2009 υπήρχε μία δεξαμενή περίπου 120 ατόμων που με κάλυψη την κουκούλα έκαναν άλλες… δουλειές. Χωρίζονταν σε ομάδες των 5-10 ατόμων, ανάλογα με τον “κατάλογο στόχων” και προέβαιναν σε επιθέσεις εναντίον καταστημάτων που δεν βρίσκονταν στη “σειρά”, όπως θα δικαιολογείτο αν ήταν “κλασικοί” αντιεξουσιαστές, αλλά σε επιλεγμένους οικοδομικούς αριθμούς. Οι καθοδηγητές ήταν 4-5 και δεν ήταν από τα γνωστά ονόματα των Εξαρχείων αλλά περιφερειακά, μετρίου βεληνεκούς, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όταν οι “μισθοφόροι’” έκαναν τα επεισόδια εκείνοι πήγαιναν για καφέ σε άσχετες περιοχές για να έχουν άλλοθι. Αρκετά από αυτά τα άτομα κάνουν κουμάντο στα Εξάρχεια μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με τους ίδιους αστυνομικούς, είχαν συλληφθεί πολλά από αυτά τα άτομα σε επιχειρήσεις διαφορετικών αστυνομικών υπηρεσιών. Κάποιοι  για διακίνηση ναρκωτικών, άλλοι σε στοχευμένες συλλήψεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων και κάποιοι με άλλες «αφορμές».
«Μέχρι το 2013, είχαν συλληφθεί πολλά από τα μέλη αυτή της μικτής “καμόρας” των Εξαρχείων. Βέβαια υπήρχε και φθίνουσα πορεία στον αριθμό των επεισοδίων με αποτέλεσμα τον περιορισμό αυτών των ποινικών δράσεων. Φυσικά όσοι έχουν “γλυκαθεί” σε αυτή την δράση και στο εύκολο χρήμα, πολύ δύσκολα τη διακόπτουν. Συνεχίζουν και σήμερα όταν βρίσκουν ευκαιρία», υποστηρίζουν έντονα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

«Εκτέλεση» διακινητή
Στελέχη της αστυνομίας, που έχουν καταγράψει στοιχεία της συγκεκριμένης έκθεσης, στο πλαίσιο αυτής της ιδιότυπης «σύμπραξης», εντάσσουν και «μαφιόζικες» δολοφονίες ανάμεσα στα αλλοδαπά μέλη της, στο κομμάτι που αφορούσε τη διακίνηση ναρκωτικών.
Μία τέτοια θεωρούν εκείνη που καταγράφηκε στις 24 Νοεμβρίου 2013, στη συμβολή των οδών Κωλέττη και Θεμιστοκλέους, στα Εξάρχεια. Ένας 29χρονος από την Αλβανία, που είχε απασχολήσει για διακίνηση ναρκωτικών και εκβιασμούς, έπεσε νεκρός όταν δέχθηκε μαχαιριές και πυρά από πολεμικό καλάσνικοφ. Δύο άτομα τον προσέγγισαν στο συγκεκριμένο σημείο, ο ένας τον μαχαίρωσε δύο φορές στην πλάτη και ο δεύτερος τον πυροβόλησε έξι φορές με το πολεμικό όπλο.
Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα και τράπηκαν σε φυγή. Στο σημείο της ένοπλης επίθεσης βρέθηκαν το καλάσνικοφ που χρησιμοποίησαν οι δράστες αλλά και ένα πιστόλι και ένα περίστροφο που ανήκαν στο θύμα. Τότε, οι αρμόδιοι αξιωματικοί, έκαναν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε διακινητές ναρκωτικών.
Μάλιστα, υπήρχαν αναφορές ότι οι δράστες αρκετή ώρα πριν δολοφονήσουν το θύμα τους γυρνούσαν στην περιοχή, με τον οπλισμό σε κοινή θέα, αναζητώντας τον 29χρονο από την Αλβανία.

Share.

Comments are closed.