Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Ζιμπάμπουε

0

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ γράφει επ’ αυτού στο Bloomberg View. Μπαίνοντας κατευθείαν στο θέμα, αναφέρει: «Όπως όλοι γνωρίζουν, τα χρήματα τελειώνουν για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της, συμπεριλαμβανομένων αυτών που οφείλει στο ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι η αιτία μιας σοβαρής ανησυχίας στην Ευρώπη. Αλλά υπάρχει ένας επικίνδυνος μύθος που κερδίζει σε έλξη και έχει να κάνει με το εξής: η χώρα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά να εξακολουθεί να παραμένει μέλος του ευρώ».
Ο δημοσιογράφος του Bloomberg επικαλείται τα πρόσφατα δημοσιεύματα των Financial Times και της Die Zeit, καθώς αμφότερα έκαναν εκτενή αναφορά στην πιθανότητα η Ελλάδα να μην καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά ταυτόχρονα να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης. Παράλληλα, σημειώνει πως τα οικονομικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως το τρέχον πρωτογενές πλεόνασμα (0,4%) απέχει πολύ από αυτό που υπόσχεται η κυβέρνηση (1,5%). Την ίδια στιγμή που το γερμανικό ΥΠΟΙΚ λέει πως η Ελλάδα δεν θα λάβει οικονομική βοήθεια στις 24 Απριλίου και ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πέτερ Κάζιμιρ, κάνει λόγο για διολίσθηση της Ελλάδας προς την άβυσσο.

Οι τιμές των ομολόγων
Κατά τον Γκίλμπερτ, η ασφυξία της ελληνικής οικονομίας έχει και άλλες αιτίες και μία από αυτές είναι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων. Όσοι επενδυτές, πριν από ένα χρόνο, έσπευσαν να πάρουν ελληνικά ομόλογα αποπληρωτέα το 2019, έχουν χάσει αυτή τη στιγμή το 1/3 των κεφαλαίων τους. Τότε, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είχε τονιστεί με διθυραμβικό τρόπο από τους Financial Times, τώρα οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως έχουν ελάχιστη τύχη να πάρουν τα χρήματά τους στο ακέραιο. Δεν είναι τυχαίο ότι το διετές ομόλογο αγγίζει πλέον «τιμωρητικές» τιμές, δύο φορές μεγαλύτερες από την αντίστοιχη του 10ετούς.

Τι θα με γίνει με το ΔΝΤ
Στο βάθος, όμως, υπάρχει ένα ακόμη πιο σοβαρό θέμα και αυτό είναι η πιθανή αθέτηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ. «Όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη για την Ελλάδα. Όσες χώρες θέλουν να μείνουν σεβαστές σε οικονομικό επίπεδο, δεν μπορούν να υπαναχωρήσουν από τις υποχρεώσεις τους προς το ΔΝΤ. Μέχρι τώρα μόνο τρεις χώρες βρέθηκαν σε μια μεγάλη δυσκολία να αποπληρώσουν το ΔΝΤ: το Σουδάν, η Σομαλία και η Ζιμπάμπουε. Θα είναι απίστευτο η Ελλάδα να ενταχθεί στην ίδια κατηγορία με αφρικανικές χώρες», αναφέρει ο Γκίλμπερτ.

Δραματικό φινάλε 
Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ένα αποτυχημένο κράτος με τον τρόπο που είναι η Ζιμπάμπουε, αλλά μια προεπιλογή θα σήμαινε πως, όντως, η Ελλάδα οδεύει προς μια αποτυχία. Αυτό θα κατέστρεφε οποιαδήποτε υπόλοιπα εμπιστοσύνης έχουν μείνει στην ελληνική κυβέρνηση, με τη Γερμανία να χάνει την υπομονή της. Ακόμη και αν δεν υπάρχει νομικός μηχανισμός που να ανακαλεί την έννοια του μέλους του ευρώ σε μια χώρα, θα γίνει γρήγορα προφανές πως είναι ασυμβίβαστο μια χώρα που έχει πτωχεύσει να παραμένει στο κοινό νόμισμα».
Ο Γκίλμπερτ επικαλείται τις δηλώσεις του Σόιμπλε από την Ουάσινγκτον, στις οποίες επέκρινε τη σημερινή κυβέρνηση ότι έχει καταστρέψει οποιαδήποτε πρόοδο είχε σημειώσει η προηγούμενη, ενώ τόνιζε πως δεν υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας στο τέλος του μήνα. Γράφει επ’ αυτού ο Γκίλμπερτ: «Αν η 24η Απριλίου είναι πραγματικά η προθεσμία και οι εταίροι της Ελλάδας δεν βλέπουν ελπίδα να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τότε, έχουμε μπροστά μας λιγότερο από μια εβδομάδα για το φινάλε του ελληνικού δράματος – και φαίνεται πως υπάρχει μικρή πιθανότητα να έχουμε αίσιο τέλος».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Mark Gilbert από το bloombergview.com με τίτλο « Greece Is Running Out of Money, and Time » πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.