Ντράγκι: Δεν θέλω ούτε να διανοηθώ ελληνική χρεοκοπία

0

Δεν θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων για το ελληνικό ζήτημα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ, όπου αποφασίστηκε η διατήρηση των κύριων επιτοκίων αναφοράς του ευρώ στα σημερινά επίπεδα.
«Δεν θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και άλλωστε, με βάση τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση» είπε.
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο αυτές είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα, είπε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει συγκριμένη διορία για τη λειτουργία του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) και ότι οι σχετικές αποφάσεις βασίζονται στις συνθήκες που επικρατούν.
Οι λύσεις και για την επέκταση του ELA και μια σειρά ζητημάτων βρίσκονται στα χέρια της ελληνικής πλευράς και στις διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους, τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής ευρωτράπεζας.
«Εγκρίναμε την επέκταση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ερωτηθείς για το πόσο θα μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει την επέκταση του ELA, ο Ντράγκι σημείωσε ότι «η απάντηση είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης».
«Υπάρχει διορία για τον ELA;» ήταν η ερώτηση που δέχθηκε ο επικεφαλής της κεντρικής ευρωτράπεζας για να απαντήσει: «Όχι, η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει καμία ημερομηνία. Εξαρτάται πλήρως από τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί. Και το βέβαιο είναι πως η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις για τον ΕLA και την συνέχιση του ELA βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των μελών της ευρωζώνης».
Ο Ντράγκι υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι η έκθεση της κεντρικής τράπεζας στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 110 δισ. ευρώ που είναι το υψηλότερο μέγεθος στην Ευρωζώνη.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της επαναφοράς της εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων στο ευρωσύστημα, ο Ντράγκι επισήμανε πως η ΕΚΤ πρέπει να δει μια αξιόπιστη προοπτική για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που βασίζεται σε κανονισμούς.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αφαιρέσει τη ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, το ΔΣ θα επανεξετάσει την πιθανότητα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα εξετάσει την επαναφορά της ρήτρας εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο haircuts στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι αυτό αναφέρθηκε, αλλά δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner