Το ΣτΕ ανατρέπει τα πάντα στις συντάξεις

0

Το Συμβούλιο ετοιμάζεται να κρίνει αντισυνταγματικές μερικές από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους.
Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ετοιμάζεται να κρίνει αντισυνταγματικές μερικές από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους, προκαλώντας μεγάλες επιβαρύνσεις στα Ταμεία.

Ποιους αφορά
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις που αφορούν σε προσφυγές ασφαλισμένων σε διάφορα ταμεία, υπερισχύουν οι απόψεις περί αντισυνταγματικότηττας των μνημονιακών περικοπών σε συντάξεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προσφεύγοντες δεν θα μπορέσουν να δικαιωθούν για τις περικοπές που έγιναν με βάση το πρώτο μνημόνιο του 2010 καθώς οι νόμοι του έχουν κριθεί συνταγματικοί. Αντισυνταγματικές αναμένεται να κριθούν οι περικοπές που έγιναν σε εφαρμογή μνημονιακών νόμων του 2012, σε συντάξεις του ΙΚΑ για πρώην εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τραπεζών αλλά και ΔΕΚΟ.

Τουλάχιστον 2,8 δισ. η επιβάρυνση στα Ταμεία
Ως «μπούσουλας» για την απόφαση θα ληφθεί η δικαίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων με «ειδικά μισθολόγια». Αν το σενάριο της δικαίωσης επιβεβαιωθεί στο ακροατήριο τα ταμεία θα επιβαρυνθούν με 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αν η απόφαση του ΣτΕ επεκταθεί στο σύνολο των συνταξιούχων η επιβάρυνση θα φτάσει στα 4,3 δισεκατομμύρια. Προβληματισμός υπάρχει στα μέλη του Συμβουλίου για το εάν η απόφαση θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ γεγονός που θα κάνει την επιβάρυνση ακόμη μεγαλύτερη.

Share.

Comments are closed.