Categories: Διεθνή

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και στη συνέχεια των αντιπροσωπειών, στη Μόσχα, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον τομέα του εμπορίου δήλωσε ο Β. Πούτιν, που πέρυσι μειώθηκε λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Καταβάλουμε προσπάθειες να τις επαναφέρουμε στο προηγούμενο επίπεδο», δήλωσε ο κ. Πούτιν. Συμφωνήσαμε για μεγαλύτερη συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων και της ενέργειας. «Αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του μεγαλύτερου σχεδίου μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διανομής του ρωσικού φυσικού αερίου», ανέφερε.
«Οι χώρες μας συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας», τόνισε. Τόνισε ότι το επόμενο έτος θα πραγματοποιηθεί το έτος της Ελλάδας στη Ρωσία και το έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα. «Συμφωνήσαμε να συμβάλουμε από κοινού στους εορτασμούς αυτούς».
Χαρακτήρισε θετικό ότι ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον τουρισμό, που αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων.
Μίλησε επίσης για επίλυση του Κυπριακού με βάση το σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Ουκρανίας και το σεβασμό της εκεχειρίας του Μινσκ.
Ευχαρίστησε τέλος τον κ. Τσίπρα για την εποικοδομητική και αναλυτική συζήτηση.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για την υποδοχή, τη φιλοξενία και τις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν, κάνοντας λόγο για μια πολύ σημαντική μέρα στις διμερείς σχέσεις των δύο λαών, που ενώνονται από κοινούς αγώνες και ιδεώδη εδώ και δεκαετίες.
«Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» δήλωσε.
Αναφέρθηκε επίσης στα σχόλια ευρωπαίων αξιωματούχων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα που μπορεί να ασκεί πολυδιάστατη πολιτική, κάνοντας λόγο στον ιδιαίτερο γεωπολιτικό ρόλο της.
«Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας» είπε μιλώντας για αξιοποίηση των διεθνών σχέσεων προς συμφέρον του ελληνικού λαού.
«Συζητήσαμε για το πως μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, πως μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα σε ελληνικά προϊόντα, να αυξηθούν οι ρωσικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τουρισμό, να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα, τηρώντας τόσο την  ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Χαρακτήρισε ακόμη «πυξίδα» για τις διμερείς σχέσεις το σχέδιο δράσης των δύο χωρών.
Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας λόγο για επίτευξη και διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ασφάλεια των χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στην περιοχή. Χαρακτήρισε την συμφωνία του Μινσκ «κλειδί» προς αυτή την κατεύθυνση.
Τόνισε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει με όλες τις δυνάμεις της στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ ΕΕ  και Ρωσίας για μία σειρά προκλήσεων όπως η έξαρση του τζιχαντισμού.
«Εξέφρασα στον κ. Πούτιν την ικανοποίησή μου για τη συνεπή στάση της Ρωσίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο» κατέληξε.

Πούτιν: Δεν τέθηκε θέμα οικονομικής βοήθειας
«Η Ελληνική πλευρά δεν έθεσε θέμα οικονομικής βοήθειας» διευκρίνισε ο κ. Πούτιν, τονίζοντας ωστόσο ότι συζητήθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων. Μίλησε δε για συνεργασία με κοινό όφελος. Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων – ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών – αν τις προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα οι ρωσικές εταιρείες να αντιμετωπιστούν ισότιμα.
«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης» τόνισε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας ευρωπαϊκή την κρίση και υπογραμμίζοντας ότι από μία άσχημη εξέλιξη πρόβλημα θα έχει όλη η ευρωζώνη.
«Η Ελλάδα δεν έχει απολέσει τη γεωπολιτική της δυναμική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «είναι μία κυρίαρχη χώρα που έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες που θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση».
Η πληγή από τα ρωσικά αντίμετρα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, με τις οποίες διαφωνούμε, ήταν σημαντική για την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε επίπεδο αγροτικών προϊόντων, τόνισε, μιλώντας για συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για εξεύρεση λύσης.
«Στόχος και των δύο πλευρών είναι να υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη των σχέσεων στον αγροτικό τομέα», ανέφερε.
«Με την Ελλάδα έχουμε καλές σχέσεις» απάντησε ο κ. Πούτιν, τονίζοντας ότι η καταλαβαίνει ότι η Αθήνα αναγκάστηκε να υπογράψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις αλλά η Μόσχα δεν μπορεί να εξαιρέσει μόνο μια χώρα της ΕΕ.
Αναφορικά με τα σχόλια αν η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως «Δούρειο Ίππο», ο κ. Πούτιν είπε ότι αυτό το ερώτημα θα είχε βάση αν ο ίδιος επισκεπτόταν την Αθήνα. «Είμαστε θετικοί στη συνεργασία» τόνισε, χαιρετίζοντας ενδεχόμενη στάση της κυβέρνησης για σύσφιξη των διμερών σχέσεων. «Θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας στο θέμα της οικονομίας», είπε.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείται παράδοξο το γεγονός της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα, τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση τι θα γίνει «αν οι Ευρωπαίοι πετάξουν την Ελλάδα από το καράβι», ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι σε αυτό το «καράβι» είμαστε όλοι συνεπιβάτες και δεν υπάρχουν λαθρεπιβάτες. «Είμαστε όλοι ιδιοκτήτες. Δεν μπορεί κάποιοι να είναι στο κατάστρωμα και άλλοι σε άλλη θέση. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να κλείνει συμφωνίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Στο ίδιο σημείο ο κ. Πούτιν προσέθεσε ότι μια συνεργασία σε αυτό το επίπεδο θα ήταν προς όφελος όλων.
«Τurkish Stream σε ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει, θα υπάρξει ελληνικός αγωγός» τόνισε ο πρωθυπουργός, «με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια των Ελλήνων». Είπε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με σεβασμό πάντα των δεσμεύσεων της Ελλάδας σε επίπεδο ΕΕ. Μίλησε για επανεκκίνηση ουσιαστικής σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα πολιτισμού που ιστορικά αποτελούν τον πιο ισχυρό δεσμό ανάμεσα στους δύο λαούς.
«Θέλουμε ένα πλαίσιο πολυεπίπεδων και ουσιαστικών σχέσεων που αρμόζει στην ιστορία των δύο λαών μας» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Υπογραφή συμφωνιών
Πριν ξεκινήσουν τις δηλώσεις τους υπέγραψαν κοινό πρόγραμμα δράσεων των δύο χωρών για τα έτη 2015 – 2016, αλλά και κοινή δήλωση για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ, υπέγραψαν τις συμφωνίες στις οποίες προχώρησαν μετά την τρίωρη συνάντηση των δύο ηγετών

Τρίωρη συνάντηση
Η συνάντηση το μεσημέρι ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής ώρας (στις 13:30 αντί για τις 13:00 που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο) και από τα πρώτα θέματα που εθίγησαν ήταν η ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, λόγω του ουκρανικού ζητήματος.
Ο Ρώσος πρόεδρος καλωσορίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό υπογράμμισε τις βαθιές ρίζες και σχέσεις των δύο λαών κι επεσήμανε ότι η Ρωσία ήταν ο πρώτος εμπορικός εταίρος, αλλά πέρυσι υπήρξε μείωση 40% των εμπορικών συναλλαγών αφήνοντας να εννοηθεί πόσο μεγάλη ζημιά έκανε το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Μόσχα. Τόνισε δε ότι στη σημερινή συνάντηση θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για την προώθηση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις βαθιές και διαχρονικές σχέσεις των δύο λαών, εξαιτίας των κοινών αγώνων και της κοινής θρησκευτικής παράδοσης. Ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η επανεκκίνηση αυτών των σχέσεων προς όφελος των δύο χωρών αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
«Αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας ανεξάρτητα από τη γεωπολιτική συγκυρία», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατέληξε ότι «σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις αυτές προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».
Όπως πρόσθεσε, συμφωνώντας με τον Ρώσο πρόεδρο, υπάρχουν βαθιές ρίζες και σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.
Όπως σημείωσε οι κοινοί αγώνες και η θρησκευτική και πνευματική παράδοση διατήρησαν αυτή τη σχέση ανεξάρτητα από τις πολιτικές συγκυρίες.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για την υποδοχή και δήλωσε συγκινημένος που κατέθεσε στεφάνι μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας έχει προετοιμάσει σειρά προτάσεων σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγών τροφίμων από τις περισσότερες δυτικές χώρες, οι οποίες θα συζητηθούν κατά την αυριανή συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων αξιωματούχων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αλεξέι Ουλιουκάγεφ στους δημοσιογράφους.
Ο Ρώσος υπουργός αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.
Η ρωσική κυβέρνηση ενδέχεται να εξαιρέσει την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουγγαρία από τον κατάλογο των δυτικών χωρών από τις οποίες έχουν απαγορευθεί οι εισαγωγές τροφίμων σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, είχε επισημάνει χθες ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Νικολάι Φιοντόροφ.
Πηγή: imerisia.gr

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Νίκος Τσούλιας*: Ανίκανη η Ν.Δ. για να εφαρμόσει το Εθνικό Απολυτήριο

Καταθέτω μια παρέμβασή μου  για το Εθνικό Απολυτήριο (Ε.Α.) ως αποτέλεσμα της εμπειρίας, που απέκτησα…

3 ώρες ago

Νίκος Ανδρουλάκης από Βρυξέλλες: Να αποτραπεί το σενάριο για «τουρκοσυριακό σύμφωνο»

 Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης μετείχε το πρωί στις εργασίες της προσυνόδου…

4 ώρες ago

Προειδοποίηση από Politico: Πλησιάζει η στιγμή της Αποκάλυψης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή οικονομία

Το μακροσκελέστατο άρθρο του Matthew Karnitschnig (Μάθιου Κάρνιτσνιγκ) του αμερικάνικου περιοδικού Politico επικεντρώνει στην οικονομική…

4 ώρες ago

Π. Γερουλάνος για «Σπαρτιάτες»: Άλλο ένα θέμα στο οποίο χωρίς την πίεση του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση δεν θα έκανε τίποτα

Σε τρεις αλήθειες αναφέρθηκε σε παρέμβασή του, σήμερα στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ…

20 ώρες ago

«Νίκη Πολιτών» – Γιάννης Σταθόπουλος: Επιτέλους στολίζουν Πλατείες – Σκάνδαλο το ποσό ενοικίασης, ενώ αυξάνουν τα τέλη 35%

Η δημοτική παράταξη «Νίκη Πολιτών Αγίας Παρασκευής», με επικεφαλής τον Γιάννη Σταθόπουλο, με ανακοίνωσή της αναφέρεται…

21 ώρες ago

Χ. Δούκας σε Κ. Μπακογιάννη για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό: Αγωνιζόμαστε να λύσουμε το πρόβλημα που δημιουργήσατε εσείς

Απάντηση στις αιτιάσεις της παράταξης του Κ. Μπακογιάννη για την διπλή ανάπλαση έδωσε στο δημοτικό…

21 ώρες ago