FT: Οι ευρωπίοι επιθυμούν Τσίπρα με Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως Λαφαζάνη & Καμμένο

0

Αλλαγές στη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τρόπο για να… απομακρυνθούν ορισμένα κομμάτια από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αναζητούν οι Ευρωπαίοι στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ενοχληθεί αρκετά και τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να διαλέξει αν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει, παρά μόνο αν ξεφορτωθεί ο κ. Τσίπρας το ακροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σκεπτικό είναι η δημιουργία ενός συνασπισμού με το παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα της Ελλάδας, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Ανώτατος αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης (οι FT φωτογραφίζουν τον Σόιμπλε) φέρεται να δηλώνει πως «O Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει να θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. H κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να επιβιώσει».
Μάλιστα, οι FT, επισημαίνουν ότι μέλη της μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί ως εσωτερική αντιπολίτευση και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του κόμματος. «Ελέγχει αρκετούς βουλευτές για να ρίξει την κυβέρνηση αν αποστατούσαν σε ψηφοφορία στην Βουλή» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
«Ήμασταν περισσότερο μια ομάδα συζήτησης παρά ένα πολιτικό κόμμα, οπότε είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας» ανέφερε αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως είμαστε στην εξουσία λιγότερο από 100 ημέρες».

Λαφαζάνης όπως… Τσίπρας
Οι Financial Times επισημαίνουν ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι τόσο δημοφιλής εντός κόμματος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτουν ότι τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα βάλουν βέτο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πιέζουν οι πιστωτές της Ελλάδας.
Ωστόσο, αν και ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση στις επαφές με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, είναι πολύ νωρίς να αναμένει κανείς από αυτόν να διακινδυνεύσει μια ανοιχτή σύγκρουση με την αριστερή πτέρυγα, σύμφωνα με παρατηρητές στην Αθήνα.

Πρέπει να ξεφορτωθεί και τον Καμμένο
Για να κερδίσει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ξεφορτωθεί και τον εκ δεξιών εταίρο του, τους εθνικιστές Ανεξάρτητους Έλληνες.
«Θα ήταν επιθυμητό να κατευθυνθούμε σε ένα πιο συνεκτικό φιλο-ευρωπαϊκό κεντροαριστερό συνασπισμό σε σύγκριση με αυτήν την αδόκιμη ένωση ριζοσπαστικής αριστεράς και λαϊκιστικής δεξιάς» σημείωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στην ΑΣΟΕ. «Αλλά είναι ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο».

«Δεν θέλουμε να επιβάλουμε αλλαγή, αλλά είμαστε οργισμένοι»
Από την άλλη πλευρά, πάντως, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν ότι δεν προσπαθούν να επιβάλουν αλλαγή στην κυβέρνηση και επισημαίνουν ότι είναι προσεκτικοί σε τέτοια ζητήματα μετά τις κατηγορίες ότι η ΕΕ συνέβαλε στην λήξη της θητείας του Παπανδρέου, αλλά και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Παράλληλα, όμως, παραδέχονται ότι είναι οργισμένοι με την αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα να διαλέξει μεταξύ των απαιτήσεων της Αριστερής Πλατφόρμης για πλήρη απόρριψη του προγράμματος διάσωσης και μιας πιο ρεαλιστικής θέσης που περιλαμβάνει προσέγγιση σε ποιο κεντρώους πιθανούς πολιτικούς συμμάχους εντός Κοινοβουλίου.
Στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως απρόθυμος να αποκαλύψει την μετριοπαθή πλευρά του. «Τα μηνύματα που στέλνει μπερδεύουν, αλλά κάποιες κινήσεις δείχνουν προς μια σημαντική μεταστροφή στην πολιτική», δηλώνει ο Αρης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Υπάρχει ένα αφήγημα στην Ελλάδα και ένα άλλο περισσότερο συνεργασίας όταν βγαίνει στο εξωτερικό».

Τα εμπόδια στην σύγκλιση με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Υπάρχουν, ωστόσο, εμπόδια και στην προσέγγιση με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται από την πλειοψηφία των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος του παλαιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που γονάτισε την ελληνική οικονομία και μετά απέτυχε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Επιπρόσθετα το κόμμα είναι σε αναταραχή μετά το φτωχό εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές του Ιανουαρίου και νέος ηγέτης μπορεί να μην αναδειχτεί για αρκετούς μήνες.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ηγέτης του Ποταμιού, δήλωσε πως είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο αν ο Τσίπρας συμφωνήσει να κάτσει και να διαπραγματευτεί ένα κοινό πρόγραμμα.

«Κόκκινο πανί» ο Βαρουφάκης
Την ίδια ώρα ο εκνευρισμός στην Ευρωζώνη για το πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη παραμένει, καθώς, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται «χαλαρός» για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ συχνά κάνει διαλέξεις στους εταίρους του, μια τάση που τον έχει αποξενώσει ακόμα και πιθανούς συμμάχους.
Με τις συνομιλίες για τη διάσωση να κινούνται με ρυθμούς χελώνας και την ώρα της κρίσης να πλησιάζει, ο Γ. Βαρουφάκης πέταξε στην Ουάσινγκτον την Κυριακή για συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τη συνάντηση για να καθησυχάσει την Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση των 450 εκατ. ευρώ αυτή την εβδομάδα, παρά την πίεση ρευστότητας, αλλά επίσης για να στείλει ένα μήνυμα ότι παραμένει επικεφαλής των συζητήσεων για τη διάσωση.
Προσπάθειες να παρακαμφθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης έχουν κατά καιρούς ενσκήψει στην επικαιρότητα. Ο Μάικλ Νούναν, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε τον προηγούμενο μήνα ότι οι διαπραγματεύσεις αφαιρέθηκαν από τον Βαρουφάκη και τις ανέλαβε ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που κάποιοι θεωρούν περισσότερο πραγματιστή.

Η στήριξη από τον λαό και το bank run
Παρά τη συνεχιζόμενη εγχώρια δημοτικότητα του Τσίπρα, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει καθώς συνεχίζει να κάνει παραχωρήσεις στους εταίρους και η πίεση της ρευστότητας χειροτερεύει. Ενας ηγέτης της αντιπολίτευσης προέβλεψε ότι το κλίμα στους ψηφοφόρους θα αλλάξει σε ένα δυο μήνες.
Άλλοι είναι λιγότερο σίγουροι. Ένας, ενήμερος για την στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι αυξάνουν οι ανησυχίες στις Βρυξέλλες πως αν η συνεχιζόμενη κατάσταση οδηγήσει την Ελλάδα στο να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους για να αποτρέψει ένα bank run, αυτό θα ενισχύσει το ΣΥΡΙΖΑ αντί να προκαλέσει απογοήτευση στους ψηφοφόρους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των Financial Times με τίτλο «Frustrated officials want Greek premier to ditch Syriza far left» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.