Άρχισε ο πόλεμος της κυβέρνησης με τα κανάλια

0

Γύρω από τρία σκέλη θα εκτυλιχτεί η μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και τηλεοπτικών σταθμών που ξεκίνησε επισήμως με την απόφαση είσπραξης του τέλους
Η απόφαση του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, να ζητήσει την άμεση καταβολή οφειλών που φτάνουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά κανάλια, στάθηκε η φλόγα που πυροδότησε μια προαναγγελθείσα σύγκρουση, η οποία προοιωνίζεται σκληρή και αδυσώπητη.
Η κυβέρνηση κηρύσσει τον πόλεμο με τους τηλεοπτικούς σταθμούς ζητώντας σε πρώτη φάση τις οφειλές τους για τη χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων από το 2011 έως και το 2014. Έναν πόλεμο, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί γύρω από τρία βασικά σκέλη…

Τέλη χρήσης συχνοτήτων
Η απόφαση για την είσπραξη των τελών χρήσης ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων την τελευταία τετραετία, όπως δημοσιοποιήθηκε χθες στη Διαύγεια, προκάλεσε άμεσα τις πρώτες αντιδράσεις, καθώς τα κανάλια καλούνται να πληρώσουν οφειλές που ξεπερνούν τα 24 εκατομμύρια ευρώ (δείτε στους πίνακες πώς αυτά καταμερίζονται για την περίοδο 2011-2014) συν τα περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ που καλείται να καταβάλλει η συνδρομητική τηλεόραση.
KANALIA 1KANALIA 2KANALIA 3KANALIA 4

Ως μη αναμενόμενη χαρακτηρίζει, σε επιστολή της προς τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) την σειρά υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν χθες 2 Απριλίου βάσει των οποίων επιβάλλονται αναδρομικά τέλη χρήσεως συχνοτήτων για τα έτη 2011 έως και 2014, συνολικού ύψους 24.150.633,93 ευρώ.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, το παραπάνω ποσό δεν έπρεπε να επιβληθεί διότι σύμφωνα με το ν. 3023/2002 («Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το Κράτος. Έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών», προβλέφθηκε με τα άρθρα 10 και 30 η «προβολή προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα») οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας υποχρεούνται να μεταδίδουν τα διαφημιστικά μηνύματα, κατά τις προεκλογικές περιόδους, των πολιτικών κομμάτων.
Ωστόσο κυβερνητικές πηγές  διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία διάταξη που να προβλέπει συμψηφισμούς για τις συγκεκριμένες οφειλές. «Βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του Ν. 2328/1995, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η άδεια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών χορηγείται υπό τον όρο της καταβολής ελάχιστου ετησίου ανταλλάγματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση ορισμένου ή ορισμένων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων που παραχωρούνται στο σταθμό αυτής της κατηγορίας» αναφέρουν και προσθέτουν:
«Στις ως άνω διατάξεις προβλέπεται ρητώς και ευθέως ότι το αντάλλαγμα καθορίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ τα ποσοστά αυτά μπορούν να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τύπου και Μ.Μ.Ε. και εισπράττονται σε ετήσια βάση κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει κάθε φορά.
Δεν υπάρχει, όμως, διάταξη που να προβλέπει συμψηφισμούς για το τέλος αυτό. Τελευταία φορά που υπογράφτηκαν παρόμοιες αποφάσεις καταβολής ανταλλαγμάτων ήταν από τον τότε υπουργό Επικρατείας Παντελή Καψή για τα έτη μέχρι το 2010 και από τότε μέχρι σήμερα δεν εκδόθηκε καμία σχετική απόφαση
».

Έλεγχος Νικολούδη για τα δάνεια
Η δεύτερη πράξη του πολέμου αφορά το σύνολο των χρεών των τηλεοπτικών σταθμών. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει έλεγχο όλων των δανειακών συμβάσεων που έχουν χορηγηθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενημέρωσης.
Το θέμα έχει αναλάβει ο αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης,
Η έρευνα διενεργείται από τον αναπληρωτή εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γαληνό Μπρη, ο οποίος ζήτησε στις 30 Μαρτίου από την Τράπεζα της Ελλάδος να συντονισθούν οι διαδικασίες ώστε να του παρασχεθούν αναλυτικά στοιχεία για τον έλεγχο των τραπεζικών δανείων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών της ΤτΕ με στελέχη του ΣΔΟΕ. Επιπρόσθετα ο οικονομικός εισαγγελέας έχει καλέσει για κατάθεση τους εκπροσώπους του Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες.
Σύμφωνα με την αναλυτική μελέτη και τη σχετική αναφορά της εταιρείας Direction Business Reports, το σύνολο των υποχρεώσεων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών με βάση τους υπολογισμούς τους ανέρχεται στα 1,29 δισ. ευρώ

Διαγωνισμός για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες
Το τρίτο σκέλος της μεγάλης σύγκρουσης αφορά τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, μια πληγή που παραμένει ανοιχτή, ουσιαστικά από τότε που εμφανίστηκε η ελεύθερη τηλεόραση στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επανειλημμένως υποσχεθεί ότι δεν θα διστάσει να έρθει σε ρήξη με τη διαπλοκή (η σχετική αναφορά υπήρχε και στον τίτλο πρόσφατης συνέντευξής του) και ότι το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών είναι από τις προτεραιότητές του.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, εντός των προσεχών μηνών αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις άδειες, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ριζικά ο ραδιοτηλεοπτικός χάρτης στην Ελλάδα και να δούμε πλέον νέους παίκτες -από την Ελλάδα ή το εξωτερικό- να μπαίνουν στο παιχνίδι…

Share.

Comments are closed.