Νεκροί οι απαγωγείς και ο εισαγγελέας του Μπερκίν Ελβάν

0

Λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ, ώρα Ελλάδος, αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν πυροβολισμούς και εκρήξεις στο κτήριο, κάτι που δείχνει πως οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας πραγματοποίησαν τελικά έφοδο.
Πληροφορίες που μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, αναφέρουν πως μετά την επιχείρηση της αστυνομίας, όλοι οι δράστες είναι νεκροί.  Πριν από λίγο ξεψύχησε και ο Εισαγγελέας.
Όπως ανέφεραν μάρτυρες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters καπνοί υψώνοντας από το κτίριο όπου κρατείτο ο εισαγγελέας.
Οι ίδιοι μάρτυρες είπαν ότι είδαν ειδικές δυνάμεις εκτός του χώρου ενώ ένα ασθενοφόρο έφυγε με τις σειρήνες του να ηχούν από μια πίσω πόρτα του κτιρίου.
Πρόκειται για τον εισαγγελέα, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, φωτογραφίες του οποίου υπό την απειλή όπλου ανήρτησαν οι δράστες στο Twitter. Οι ένοπλοι τοποθέτησαν στους τοίχους σημαίες της αριστερής οργάνωσης DHKP-C.
Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, οι δράστες έδωσαν προθεσμία μέχρι τις 15:35 για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλιώς απειλούν να σκοτώσουν τον εισαγγελέα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι απαιτούν να εμφανιστούν οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν να απολογηθούν δημόσια.
Ο 15χρονος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από περίβλημα δακρυγόνου, ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί εν μέσω επιχείρησης της αστυνομίας για τη διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη.
Ο θάνατός του, την 11η Μαρτίου 2014, αφού είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες, προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να στρέφονται κατά της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν μετατράπηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το 2013 και της «αυταρχικής εκτροπής» για την οποία την κατηγορούν οι αντίπαλοί της. Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει δημόσια «τρομοκράτη» τον έφηβο.

Share.

Comments are closed.