Η καταστροφική πενταετία 2004-2009 που δεν συνελήφθηκε στην εξεταστική

0

H πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εξελίσσεται σε νέο πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ως γνωστόν η πρόταση που κατατέθηκε χθες βάζει στο στόχαστρο τρεις πρώην πρωθυπουργούς, τους κ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά καθώς και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εξαιρώντας τεχνηέντως την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Καραμανλή.

Γιατί κατατέθηκε η πρόταση;
Η κίνηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι προφανής: Μεταφέρουν το πεδίο της αντιπαράθεσης σε ένα θέμα που «καίει» και απασχολεί τον κόσμο που παραμένει ακόμη οργισμένος. Ωστόσο, είναι φανερό ότι πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν από συγκεκριμένες κυβερνήσεις και είναι αδύνατο να προκύψουν άλλες ευθύνες πέραν των πολιτικών, επομένως «άνθρακες ο θησαυρός» δικαστικά.
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να προκαλέσει τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία, μιας και τίθεται πια το ερώτημα: Θα στηρίξει ο Αντ. Σαμαράς την περίοδο διακυβέρνησης από τον Κ. Καραμανλή; Θα θέσει θέμα ευθυνών και για περιόδους πέραν του 2004; Είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν σε ιδιαίτερα «θερμές» συνεδριάσεις στη Βουλή.
Ήδη οι αντιδράσεις είναι σφοδρές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τον Γ. Παπανδρέου ενώ διαφοροποιήσεις υπάρχουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Δ. Παπαδημούλη να συστήνει αναζήτηση ευθυνών και της περιόδου 2000-2009, δηλαδή των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή.

Η εξέλιξη του χρέους 2004 0 2005
Χρέος2
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, τα πραγματικά στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα δείχνουν την αλήθεια για το πώς η οικονομία εκτροχιάστηκε και μπήκε σε μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, μέσα σε μια πενταετία η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει το δημόσιο χρέος της παραπάνω από 120 δισ. ευρώ. Το 2004 το χρέος ήταν στο 99,8% του ΑΕΠ (με την ανάπτυξη στα φόρε της) ή 183,2 δισ. ευρώ.
Πέντε χρόνια αργότερα άγγιξε τα 301 δισ. ή το 126,8 του ΑΕΠ, με τη χώρα να έχει μπει για τα καλά σε ένα σπιράλ ύφεσης ήδη από το 2008 όπως μάθαμε αργότερα.
Στο ίδιο διάστημα το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε και από 7,6% του ΑΕΠ το 2004 χτύπησε κόκκινο φτάνοντας το 15,2% (15,6% είχαν δείξει τα αρχικά στοιχεία που αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια με την Eurostat).
Από το 2009 ήταν δεδομένη λοιπόν η προσφυγή στο ΔΝΤ και η διαδικασία ουσιαστικής χρεοκοπίας της χώρας.

Share.

Comments are closed.