Αντιεξουσιαστές απαγόρευσαν συγκέντρωση πανεπιστημιακών έξω από το ΕΚΠΑ – Κύμα καταλήψεων

0

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ επεισοδιακή αποδείχθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πανεπιστημιακών στα Προπύλαια καθώς εκδιώχθηκαν, όπως καταγγέλλουν, προς την πλατεία Κοραή από ομάδες αντιεξουσιαστών που συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο.
Η συγκέντρωση των πανεπιστημιακών πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ.
Ωστόσο, τα περίπου εκατό μέλη ΔΕΠ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα βρέθηκαν αντιμέτωπα με αντιεξουσιαστές που τους υποχρέωσαν να αποχωρήσουν από τα Προπύλαια, με συνθήματα και ύβρεις.

Η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τρίτη οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ ανέφεραν: «Οι πρυτανικές Αρχές διαπιστώνουν ότι για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου διοίκησης του ΕΚΠΑ από εξωπανεπιστημιακά άτομα και με αιτήματα άσχετα προς οποιαδήποτε ακαδημαϊκά θέματα. Θεωρούμε ότι αυτή η απαράδεκτη ενέργεια πλήττει το δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά. Από την πρώτη ώρα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προφορικώς και εγγράφως, ώστε να υπάρξει λύση του ζητήματος.»

Μοτοπορεία αντιεξουσιαστών
Αντιεξουσιαστές1Στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και μοτοπορεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Στάση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών
Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών απέστειλε παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για την κατάληψη της Πρυτανείας.
Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ανάλογη προφορική εντολή έχει δοθεί από τη Δευτέρα, αμέσως μετά το έγγραφο που απέστειλαν στην Εισαγγελία οι πρυτανικές Αρχές, στο οποίο υπήρχε ενημέρωση για την κατάληψη και δηλωνόταν επιθυμία για παρέμβαση προκειμένου η κατάληψη να λήξει.
Με βάση το εν λόγω έγγραφο δόθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Στο πλαίσιο της έρευνας μετέβη την Τρίτη εισαγγελέας στον υπό κατάληψη χώρο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία, διαπίστωσε πως διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα οπότε και ενημέρωσε την Αστυνομία ότι η Εισαγγελία συμφωνεί στην τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Καταλήψεις και σε άλλα κτίρια
Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης και το δημαρχείο Νέας Σμύρνης σε ένδειξη αλληλεγγύης στους κρατούμενους απεργούς πείνας.
Επίσης, ομάδα περίπου 30 ατόμων κατέλαβε νωρίς το πρωί το κτίριο του δημαρχείου Ξάνθης. Λίγη ώρα αργότερα έφτασε ο δήμαρχος Ξάνθης, Χ.Δημαρχόπουλος, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους για τα αιτήματά τους και αποχώρησε.
Σε κατάληψη βρίσκονται τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Κορίνθου στην Πάτρα και τα γραφεία της νομαρχιακής οργάνωσης του κόμματος στο κέντρο της πόλης.
Υπό κατάληψη τελεί το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από ομάδα περίπου 50 ατόμων – μελών των «Αναρχικών Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης για την αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας», που ζητούν «κατάργηση των τρομονόμων, των κουκουλονόμων, της βίαιης λήψης DNA και των φυλακών Τύπου Γ’».
Από το κτίριο αποχώρησαν όλοι οι καθηγητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου. Οι καταληψίες προτίθενται να παραμείνουν στο κτίριο έως το απόγευμα.
Από την Τρίτη βρίσκεται υπό κατάληψη και το τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέλη του συλλόγου φοιτητών που έχουν καταλάβει το τμήμα ζητούν να ανακληθεί άμεσα το νέο πρόγραμμα σπουδών και να κατοχυρωθεί η παιδαγωγική επάρκεια για όλους.

Share.

Comments are closed.