Ξένα ΜΜΕ: Ελλιπής η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης

0

Ελλιπής και χωρίς τις απαραίτητες λεπτομέρειες ώστε να μπορεί να κατατεθεί στο Eurogroup είναι η λίστα που έθεσε προς διαπραγμάτευση η Αθήνα στο Brussels Group. Αυτό αναφέρουν FT, WSJ και Reuters.

FT: Χωρίς νέα χρηματοδότηση η Αθήνα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστό
Οι FT σε δημοσίευμα που υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει ότι «οι δύο πλευρές είχαν πολύωρες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο, το Σάββατο συζητούσαν επί δέκα συνεχόμενες ώρες για τη λίστα που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Αξιωματούχοι που την έχουν διαβάσει λένε ότι αν και η λίστα περιλαμβάνει υποχωρήσεις, πολλοί τομείς είναι ελλιπείς, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Μάλιστα πρόκειται για τομείς που είχαν προκαλέσει ανησυχία σε προηγούμενες συνομιλίες».
Χωρίς νέα χρηματοδότηση η Αθήνα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστό πριν από την επόμενη εβδομάδα. Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποχωρήσει σε δύο βασικές απαιτήσεις των πιστωτών: αύξηση ΦΠΑ σε νησιά και διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.
Η υποχώρηση για τον φόρο ακινήτων φαίνεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου σχεδίου καθώς εκτιμάται ότι θα αποφέρει 2,5 δισ ευρώ. Στη λίστα όμως δεν περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό που για την Αθήνα είναι κόκκινες γραμμές. Αξιωματούχος από χώρα των πιστωτών λέει στους FT ότι η λίστα βασίζεται σε μια «τεράστια αισιοδοξία και στα δημοσιονομικά έσοδα που μπορεί να προκύψουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Όμως οι δαπάνες θα έχουν εκτοξευτεί». Αξιωματούχοι κάνουν επίσης λόγο για ασάφειες και απουσία λεπτομερειών. Οι διαπραγματευτές στο Brussels Group λένε ότι προσπαθούν να βοηθήσουν να στείλει μια λίστα ολοκληρωμένη και αξιόπιστη στο Eurogroup.
Αν και η Αθήνα επεδίωκε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτή την εβδομάδα, το ενδεχόμενο αυτό παραμένει απίθανο και το πιθανότερο είναι να γίνει την άλλη εβδομάδα με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί μορφή στη νέα λίστα. Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών είπαν ότι οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου έγιναν σε πιο θετικό κλίμα αλλά η πρόοδος είναι εξαιρετικά αργή. Η συζήτηση στο Eurogroup θα πάει ενδεχομένως μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Reuters: Η Ελλάδα έστειλε λίστα ιδεών
«Η Ελλάδα δεν έστειλε λίστα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή. Απλώς μας έδειξαν κάποιες ιδέες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αναφέρει το Reuters. Οι συζητήσεις από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή είχαν την έννοια να βοηθήσουν τους Έλληνες να προετοιμάσουν μια λίστα για αύριο», ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters.
«Ανυπομονούμε να παραλάβουμε κάτι τη Δεύτερα», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Όπως είναι τώρα, δεν είναι λεπτομερείς και χρειάζεται ακόμη πολύ περισσότερη τεχνική δουλειά ώστε να αναπτυχθούν σε κάτι επαρκώς περιεκτικό και αξιόπιστο προκειμένου να εισαχθεί στο Eurogroup», δήλωσε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ερωτηθείς για το πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Υποθέτω αρκετές ακόμη ημέρες. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να υποβάλλει κάτι που δεν πρόκειται να προχωρήσει. Είναι καλύτερο να πάρει χρόνο και να το προετοιμάσει κατάλληλα».

Dow Jones Newswires: Η Ελλάδα θα πορευτεί χωρίς την απαραίτητη «ένεση» ρευστότητας
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης δεν είναι λεπτομερείς για να ικανοποιήσουν τους πιστωτές, γεγονός που πιθανόν να αναγκάσει την Αθήνα να πορευτεί για αρκετές ακόμα εβδομάδες χωρίς την απαραίτητη «ένεση» ρευστότητας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται όλο το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και παρουσιάζουν τις προτάσεις τους στους θεσμούς.
Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η δυσπιστία σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνηση και της υπόλοιπος ευρωζώνης συνεχίζεται, καταλήγει.

WSJ: H λίστα των ελληνικών προτάσεων δεν περιέχει τις απαραίτητες λεπτομέρειες
Στο ίδιο μήκος και η WSJ αναφέρει ότι η λίστα των ελληνικών προτάσεων δεν περιέχει τις απαραίτητες λεπτομέρειες. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν πως οι ελληνικές προτάσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης δεν ήταν αρκετά λεπτομερείς για να ικανοποιήσουν τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, κάτι που συνεπάγεται ότι η Αθήνα δεν θα λάβει χρηματοδότηση πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες ακόμα.
«Οι προτάσεις ήταν αποσπασματικές, ασαφείς και οι Έλληνες συνάδελφοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τεχνικά ζητήματα με την εφαρμογή τους», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις συνομιλίες. «Ας ελπίσουμε ότι θα παρουσιάσουν κάτι πιο επαρκές την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε.
Πάντως, όπως σημειώνει η Wall Street Journal το Euro Working Group θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για να συζητήσει την κατάσταση, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να συγκληθεί το Eurogroup πριν από τα μέσα Απριλίου για να απελευθερώσει περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να μαζέψει μόνη της τα μετρητά για να πληρώσει τα 460 εκατ. ευρώ χρέους προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. «Οι Έλληνες είναι εύλογα βέβαιοι ότι μπορούν να κάνουν τις πληρωμές αυτές», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Η Wall Street Journal αναφέρει πως οι ελληνικές προτάσεις επικεντρώνονται στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά η ευρωζώνη ανησυχεί περισσότερο για το συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τις αποκρατικοποιήσεις.
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι αλλαγές των κανόνων του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας είναι πιθανό να είναι πολιτικά δύσκολες για την ελληνική κυβέρνηση.

Forbes: Το Grexident έρχεται ακόμη πιο κοντά
Ο αρθρογράφος του περιοδικού, Tim Worstall, σημειώνει: «Έχουμε στη διάθεσή μας τουλάχιστον μια έκθεση που αναφέρει πως οι ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις δεν κρίνονται αρκετές. Τούτο απλώς επιβεβαιώνει την άποψή μας, όπως την έχουμε εκθέσει εδώ και καιρό, ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να αθετήσει τις υποσχέσεις της και να εξέλθει από το ευρώ όχι βάσει σχεδίου, αλλά ατυχήματος. Και αυτό διότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και οι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν περισσότερα από την Τρόικα (σ.σ.: έτσι την ονομάζει), δηλαδή από τους Γερμανούς, αντί να προσφέρουν κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό, προσφέρουν ότι νομίζουν πως είναι αρκετό – με αποτέλεσμα η προσφορά να υπολείπεται».

Bild: Θα δίνατε εγγυήσεις με τα χρήματά τους;
Η “Bild” απευθύνθηκε επίσης σε γραφολόγο προκειμένου να αποκωδικοποιήσει την υπογραφή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη ενώ σε άλλο δημοσίευμά της, θέτει προκλητικά το ερώτημα απευθυνόμενη στους Γερμανούς βουλευτές που θα ψηφίσουν την Παρασκευή για την παράταση της ελληνικής βοήθειας. “Θα δίνατε εγγυήσεις με τα χρήματά τους;”. Η γερμανική εφημερίδα απευθύνει το ερώτημα αυτό σε πολιτικούς απ’ όλα τα κόμματα εν όψει της ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο, αν και όπως επισημαίνει, το Βερολίνο αναμένεται να υπερψηφίσει την παράταση της ελληνικής βοήθειας.

Le Figaro: οι πιθανότητες μιας συμφωνίας τη Δευτέρα είναι σχεδόν μηδενικές
Μεταξύ των άλλων η εφημερίδα αναφέρει: «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Είναι υπόλογη στους ψηφοφόρους της που είπαν «όχι» στη λιτότητα. Παράλληλα, θέλει να πάρει το πράσινο φως από τους πιστωτές της, ώστε να λάβει την  οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας, και έτσι να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.
Η Ελλάδα μετά την 9η Απριλίου θα μπορούσε πράγματι να έχει πρόβλημα ρευστότητας. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν είναι βέβαιο. “Η κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα παραμένει ασαφής και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς», λένε μερικούς κάποιοι αξιωματούχοι.
»

Bloomberg: Πολλές οι δυσκολίες της Αθήνας
Στις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των Αθηνών τους επόμενους τέσσερις μήνες, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο. Η προσωρινή συμφωνία είναι το πρώτο εμπόδιο που ξεπεράστηκε σε έναν μακρύ αγώνα, υποστηρίζουν οι αναλυτές στο αμερικανικό πρακτορείο. “Η Γερμανίδα καγκελάριος, ‘Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρότρυναν τους Γερμανούς νομοθέτες να στηρίξουν την επέκταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, κατά την ψηφοφορία που απαιτείται για την επίσημη έγκριση από την ΕΕ», υποστηρίζει το πρακτορείο και προσθέτει: “Οι βουλευτές στη Γερμανία, τη Φιλανδία και τις Κάτω Χώρες δήλωσαν ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις τους συμφώνησαν με την παράταση της βοήθειας. Η φιλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε ψηφοφορία την επέκταση σε μία 25μελή κοινοβουλευτική επιτροπή όπου έχει την πλειοψηφία ενώ η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην διεξαγωγή ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο. Η Μέρκελ μπορεί να υπολογίζει σε μία πλειοψηφία στον συνασπισμό της διότι το σύνολο των διαφωνούντων δεν ξεπερνά τους 10 στην Μπούντεσταγκ“, γράφει το Bloomberg.

Νew York Times
Το σχετικό δημοσίευμα εστιάζει στις προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλει πλέον η ελληνική κυβέρνηση για να πείσει όχι μόνο τους εταίρους της αλλά και το εσωτερικό του κόμματός του καθώς και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. “Η απόφαση των υπουργών του Eurogroup σημαίνει ότι “οι εθνικές διαδικασίες για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μπορούν να ξεκινήσουν”, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter, o Bάλντις Ντομπρόφσκις , αντιπρόεδρος της Κομισιόν, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. “Η διαμόρφωση του προγράμματος διάσωσης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για μια πειθαρχημένη προσέγγιση όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τις δαπάνες και την είσπραξη των φόρων, ενώ ταυτόχρονα θα παραμένει προσηλωμένη στο να απαλύνει την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από χρόνια έντονης οικονομικής δοκιμασίας και υψηλής ανεργίας”. Στο σχετικό δημοσίευμα διατυπώνεται επίσης η άποψη ότι “η δήλωση αποδοχής των ελληνικών προτάσεων από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup κλείνει και επίσημα ένα κεφάλαιο της πικρής ψυχρότητας μεταξύ της Ελλάδας από τη μια πλευρά και της Γερμανίας και Φινλανδίας από την άλλη, όπου υπάρχει βαθιά δυσπιστία έναντι της νέας κυβέρνησης των Αθηνών, η οποία τάσσεται κατά του προγράμματος λιτότητας”.

Share.

Comments are closed.