Γαλλία: Μεγάλη νίκη Σαρκοζί, μάχη για μία περιφέρεια η Λεπέν

0

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) υπέστη βαριά ήττα σήμερα στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία από την δεξιά αντιπολίτευση του Νικολά Σαρκοζί, που σύμφωνα με τις προβλέψεις παίρνει τον έλεγχο σε 64 ως 70 διοικητικά διαμερίσματα από τα 101 που κρίνονταν στον β΄ γύρο της αναμέτρησης.
Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) καταφέρνει να εκλέξει πολλά στελέχη στα συμβούλια περιφερειών και νομών στον δεύτερο γύρο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει τον στόχο του να κερδίσει σε τουλάχιστον μία ως δύο περιφέρειες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Οι εκλογές αυτές θεωρούνταν ευρέως στη Γαλλία μια πρόβα ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2017.
Οι Σοσιαλιστές έλεγχαν μέχρι σήμερα τα συμβούλια των 61 περιφερειών επί συνόλου 101, αλλά μετά τις σημερινές εκλογές, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις, δεν θα διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους 27 ως 37.
Η κεντροαριστερά εμφανίστηκε “ιδιαίτερα κατακερματισμένη” και “γνώρισε μια καθαρή οπισθοχώρηση”, παραδέχθηκε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες είχε πολλαπλασιάσει τις συναντήσεις με τοπικά στελέχη του PS σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η διαφαινόμενη άνοδος του FN της Μαρίν Λεπέν.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός κατήγγειλε εκ νέου “τις ιδιαίτερα αυξημένες επιδόσεις της άκρας δεξιάς”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το FN συνιστά “έναν θανάσιμο κίνδυνο” καθώς “θα μπορούσε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές” του 2017.
Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών σηματοδοτεί “την αμετάκλητη αποκήρυξη της κυβέρνησης” από τους εκλογείς, τόνισε από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής του UMP Νικολά Σαρκοζί. “Είναι η άρνηση, η ανικανότητα που τιμωρήθηκαν”, έκρινε ο τέως πρόεδρος (2007-2012) της Γαλλίας.
Περίπου 40 εκατομμύρια Γάλλοι κλήθηκαν στις κάλπες. Η συμμετοχή ανήλθε σε περίπου 50%, σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.
Λίγο μετά τις 21:00 τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν εάν το FN θα κερδίσει ένα ως δύο συμβούλια περιφερειών ή νομών, όπως επεδίωκε. Οι εκτιμήσεις τους κυμαίνονταν από το 0 ως το 2.
Το FN, που επιθυμούσε να κερδίσει για πρώτη στην ιστορία του σε μια τέτοια εκλογική αναμέτρηση, είχε στοχοθετήσει ειδικά την περιφέρεια Βοκλίζ, στη νότια Γαλλία, όπου η υποψήφιά του ήταν η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, ανιψιά της προέδρου του FN και ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής ακροδεξιάς. Το κόμμα αυτό ήθελε επίσης τη νίκη στο Πα ντε Καλέ και στο Εν. Η Μαρίν Λεπέν ψηφίζοντας δήλωσε όταν ψήφισε ότι ήλπιζε να εκλεγούν “πολλές δεκάδες” στελέχη του FN στα περιφερειακά και νομαρχιακά συμβούλια.
Αναλυτές και πολιτειολόγοι επισημαίνουν ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα κλίμα όλο και πιο μεγάλης πόλωσης. Κυριάρχησαν στον πολιτικό διάλογο θέματα όπως η “μετανάστευση και η ανασφάλεια, το αίσθημα της οικονομικής παρακμής της Γαλλίας” και φάνηκε να υπάρχει η αίσθηση ότι τα “καθιερωμένα κόμματα έχουν αποτύχει και δεν είναι πια αξιόπιστα”, σχολίασε ο πολιτειολόγος Πιερ Μαρτέν στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Le Parisien.
Η ήττα αυτή των Σοσιαλιστών σημειώνεται σε μια ευαίσθητη συγκυρία για τον πρόεδρο Ολάντ, τα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου είναι πολύ χαμηλά. Η γαλλική οικονομία μοιάζει να βρίσκεται σε τέλμα και η ανεργία παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη. Δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017 ο Φρανσουά Ολάντ είναι “με την πλάτη στον τοίχο”, σχολίασε στενός του συνεργάτης μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Στο Ελιζέ “όλοι φοβούνται πως θα εξαλειφθεί από τον πρώτο γύρο (των προεδρικών εκλογών) το 2017”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Share.

Comments are closed.