Αναπαράσταση της Μάχης της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι

0

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε χθες Κυριακή 29 Μαρτίου,  στο δρόμο της Κλείσοβας – Τουρλίδας να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της Μάχης της Κλείσοβας, η οποία διοργανώθηκε από τον Όμιλο Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Λιάρος» στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου.
Η αναπαράσταση έγινε με την εντυπωσιακή συμμετοχή των μελλών του Ομίλου καθώς και άλλων συλλόγων, ενώ παράλληλα υπήρξε αφήγηση του ιστορικού γεγονότος το οποίο διατηρεί ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ειδικά δε σε ότι αφορά τον συσχετισμό δυνάμεων.
Η Μάχη της Κλείσοβας έγινε την 25η Μαρτίου 1826, λίγες ημέρες πριν την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Οι μόλις 130 υπερασπιστές του μικρού νησιού της ομώνυμης λιμνοθάλασσας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπερ-πολλαπλάσια εχθρικά στρατεύματα Τουρκοαιγυπτίων, τα οποία στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το νησί, υπέστησαν πανωλεθρία.
Ήταν μια ιστορική νίκη που δυστυχώς έμεινε ανεκμετάλλευτη από τη Φρουρά της Πόλης αφού λίγες ημέρες μετά αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει την Ηρωική της Έξοδο…
Παρέστη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Πατέρας Επιφάνειος, οι Αντιδήμαρχοι κ. κ. Μπουσμπουρέλης και Διαμαντόπουλος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Καζαντζή καθώς και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι.
Η εκδήλωση έκλεισε με επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Κλείσοβας.
Η σημερινή αναπαράσταση που άφησε άριστες εντυπώσεις έγινε για πρώτη φορά και υποστηρίχθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Share.

Comments are closed.