Απρόσμενη υποβάθμιση της Ελλάδας από τον Fitch

0

Σε «CCC» από «B» που ήταν μέχρι σήμερα υποβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής το αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Αναλυτικότερα, υποβαθμίστηκε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR- Issuer Default Ratings). Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, επρόκειτο για μια εκτός «φυσιολογικού» ρυθμού κίνηση από τον οίκο αξιολόγησης, κάτι που υποδεικνύει μια αίσθηση επείγοντος. Αντίστοιχα, υποβαθμίστηκε και η βραχυπρόθεσμη αξιολόησης σε C από B προηγουμένως.
Ο Fitch επικαλείται σειρά παραγόντων για την υποβάθμιση, περιλαμβανομένης της έλλειψης πρόσβασης στις αγορές, την αβεβαιότητα περί έγκαιρης εκταμίευσης κεφαλαίων από τους θεσμούς και τις «σφιχτές» συνθήκες ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, που «ασκούν ακραίες πιέσεις στη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης».
«Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα πίεση ρευστότητας χωρίς να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, αλλά τα αυξημένα ρίσκα μας οδήγησαν στην υποβάθμιση» αναφέρει ο Fitch.
Επίσης, ο Fitch αναθεώρησε την πρόβλεψη ανάπτυξης προς τα κάτω στο 0,5% για το έτος, από το 1,5% τον Ιανουάριο και 2,5% τον Δεκέμβριο.

Share.

Comments are closed.