Μέσα στις επόμενες 5 ημέρες η Αθήνα θα πρέπει να έχει έτοιμο το «πακέτο» των μεταρρυθμιστικών της προτάσεων και ..κοστολογημένο, ώστε να «περάσει» το «κρας τεστ» του Eurogroup και να αρχίσει να «ξεκλειδώνει» ρευστότητα.
Με αυτό δεδομένο ο Μάριο Ντράγκι επιτρέπει την ροή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα μόνον μέσω συγκεκριμένων διαύλων και τούτο γιατί η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παραδώσει στους θεσμούς μια συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, όπως συμφωνήθηκε στο EuroWorkingGroup.
Πέρα όμως από τον αγώνα δρόμου που καλείται να κάνει η ελληνική Κυβέρνηση για να είναι έτοιμη εντός στενών και συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων, εκείνο που πραγματικά την καίει είναι το «μέτωπο» της ρευστότητας.
Η Ελλάδα ζητά ποσό 1,2 δισ. ευρώ που θεωρεί ότι κατά λάθος δόθηκε πίσω στο ΤΧΣ. Όμως οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν ότι μια γρήγορη απόφαση για το ζήτημα είναι απίθανη και ακόμα και αν η Αθήνα λάβει τα χρήματα, αυτά θα κατευθυνθούν για τραπεζικές διασώσεις και όχι σε πληρωμές του δημοσίου.
Και ενώ για αυτό το ποσό η Ελλάδα είναι …εν αναμονή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι συνεχίζει να «σφραγίζει» τις πηγές χρηματοδότησης για την χώρα. Στη Φρανκφούρτη η ΕΚΤ ενημέρωσε τις ελληνικές τράπεζες ότι καθιστά νομικά δεσμευτική την απόφασή της για απαγόρευση αύξησης της έκθεσής τους στα έντοκα γραμμάτια.
Υπήρξαν όμως και «καλά νέα» από την Φραγκφούρτη που δεν είναι άλλα από την αύξηση –έστω και με το «σταγονόμετρο»- του ορίου χρήσης του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης από την ΤτΕ. Όπως ανέφεραν πληροφορίες, αποφασίστηκε το όριο να αυξηθεί από τα 69,8 δισ. ευρώ λίγο πάνω από τα 71 δισ. ευρώ.
«Κλείνει» τις στρόφιγγες ο Μάριο Ντράγκι και δίνει λίγες μέρες διορία στην Αθήνα
0
Share.