Αιχμές για Siemens και αποζημιώσεις από το Βερολίνο από Τσίπρα

0

Κάλεσμα σε επίλυση διαφορών του παρελθόντος, σχετικά με το κατοχικό δάνειο, αλλά και πιο πρόσφατων, σχετικά με την υπόθεση Siemens, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο. Ως προς τις υποχρεώσεις της Αθήνας, ανέφερε ότι δεν ήρθαμε για να τα γκρεμίσουμε όλα, κάνοντας λόγο για ανάγκη αλλαγής μείγματος πολιτικής.
Θέλω την Ελλάδα εύρωστη χώρα και μέσα στο ευρώ, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της που προηγήθηκαν. Επιπλέον, ζήτησε να αποσαφηνίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε για μία ακόμα φορά ότι οι αποφάσεις σε σχέση με τη ρευστότητα είναι αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup και όχι η Γερμανία μετά την αποτίμηση των θεσμών.
Αναλυτικά, μετά τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή προγράμματος διάσωσης που επέφερε μοναδική δημοσιονομική προσαρμογή.

Δεν ήταν success story
Δεν ήταν success story, σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στις τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία, στην ανεργία, αλλά και στην επίτευξη στόχων ως προς το χρέος και την ανταποδοτικότητα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αλλαγή μείγματος
Σημείωσε ότι δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε όσα έγιναν, αλλά για να αλλάξουμε το μείγμα των μέτρων που λαμβάνονται.
Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προκειμένου να σπάσουν τα στερεότυπα. Να δουλέψουμε από κοινού ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κράτησε την Ελλάδα καθηλωμένη, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πάντως άδικη κάθε σύγκριση του σημερινού Βερολίνου και της καγκελαρίας Μέρκελ με το Τρίτο Ράιχ.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά ο Α. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν ήρθε για να ζητήσω οικονομική βοήθεια και σχολίασε ότι τα προβλήματα μεσοπρόθεσμης ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστά.

Share.

Comments are closed.