Το πρώτο δειλό βήμα για την υπέρβαση του αδιεξόδου μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών φαίνεται πως έγινε αργά χθες τη νύχτα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνεδρίαση της «οκταμερούς» μίνι Συνόδου Κορυφής για το «ελληνικό πρόβλημα», όπου επαναβεβαιώθηκε η βούληση όλων να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και η υποχρέωση της κυβέρνησης να παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις και να τις υλοποιήσει γρήγορα.
Ο πρωθυπουργός, μερικά λεπτά πριν τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής, εμφανίστηκε ικανοποιημένος, δηλώνοντας πως «σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες». «Όλες οι πλευρές, όχι μόνο επαναβεβίωσαν τη διάθεσή τους για να εργαστούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες, κυρίως επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση στην απόφαση της 20ης Φλεβάρη», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, την λεγόμενη 5η αξιολόγηση, δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το λεγόμενο mail Χαρδούβελη», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως «η Ελλάδα θα καταθέσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στη μίνι Σύνοδο Κορυφής «υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν ώστε το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με έμφαση ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα, που θα εκταμιεύσουν ένα σημαντικό ποσό για την αντιμετώπιση τη ανθρωπιστικής κρίσης», ενώ σε ό,τι αφορά το ύψος του ποσού αυτού, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις του ίδιου του Λουξεμβούργιου κοινοτικού αξιωματούχου.
«Οχύρωση» στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου
Επί της ουσίας, σήμερα τα ξημερώματα, μετά την λήξη της μίνι Συνόδου Κορυφής, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες έλεγαν πως στη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον γ.γ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούρβε Κορσέψιους «επανέφερε τη διαδικασία στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου», υπονοώντας πως μετά τη συμφωνία αυτή, οι δανειστές επιχειρούσαν να σύρουν την κατάσταση στις παλιές υποχρεώσεις της χώρας, όπως περιγράφονταν στην 5η αξιολόγηση και το mail Χαρδούβελη. Άλλωστε, «φωτογραφίζοντας» τους τεχνοκράτες του Brussels Group και όχι μόνο, αυτό επισήμανε χθες δημοσίως και ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την μίνι Σύνοδο: «Ξαναβάλαμε στις ράγες την διαδικασία, διότι με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πρώτη νίκη
Τούτων δοθέντων, λοιπόν, η κυβέρνηση μετρά ήδη μία πρώτη νίκη, υπό την έννοια ότι η χθεσινή Σύνοδος επανέφερε την κατάστσαη στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, βάσει της οποίας η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει νέες μεταρρυθμίσεις και όχι να… υλοποιήσει τις παλιές που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα.
Παράλληλα, την επαναβεβαίωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου αναγνώρισαν και οι τρεις ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι που μετείχαν στην «οκταμερή» Σύνοδο Κορυφής. Οι κ.κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Ντόναλντ Τουσκ, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα στις 4.15 τα ξημερώματα, δήλωσαν την «επιμονή τους» στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Ολόκληρη η δήλωση των προέδρων της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup έχει ως εξής:
«Δηλώνουμε την επιμονή μας στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είμαστε όλοι δεσμευμένοι στο να επιταχύνουμε τo έργο και να το ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν ένα πλήρες κατάλογο εξειδικευμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.
Επιβεβαιώνουμε και πάλι την πρακτική συμφωνία στη διαδικασία: Οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων θα γίνεται στην Αθήνα.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».
Μέρκελ: «Περιμένουμε μεταρρυθμίσεις»
Πάντως, σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τα ξημερώματα, μετά την λήξη της μίνι Συνόδου. Η κ. Μέρκελ αναγνώρισε μεν πως το κοινό πεδίο συμφωνίας είναι όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ωστόσο επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά και έστειλε σκληρό μήνυμα λέγοντας πως χωρίς υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα. Η κ. Μέρκελ τόνισε πως η κυβέρνηση «θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων που προβλέπονται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» και επισήμανε πως όσοι μετείχαν στην «οκταμερή» συνάντηση, «περιμένουν έναν πλήρη κατάλογο από την ελληνική κυβέρνηση για το τι έχει κάνει και για το τι προτίθεται να κάνει». Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε πως η αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνεται στις Βρυξέλλες και σε επίπεδο Eurogroup αν και ανέφερε πως θα γίνεται έλεγχος και στην Αθήνα, ενώ είπε με έμφαση πως μόνο όταν γίνει αποτίμηση από τους θεσμούς θα εκταμιευθεί η δόση προς την Ελλάδα. «Μετά τις 20 Φεβρουαρίου δεν έγιναν όλα αυτά που περιμέναμε. Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως θα γίνουν. Εμείς περιμένουμε και θα δούμε», κατέληξε, δείχνοντας πως παραμένει δύσπιστη έναντι της κυβέρνησης.
Πηγή: http://www.matrix24.gr/
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…