Τα πέντε λάθη, κατά την Morgan Stanley, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε Grexit

0

Πέντε πολιτικά λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός της ζώνης της ευρώ εντοπίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Μorgan Stanley για την Ευρώπη, Daniele Antonucci.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα barrons.com ο κ. Antonucci εκτιμά πως δεν θα υπάρξει Grexit-αφού κάτι τέτοιοι δεν το επιθυμεί ούτε η Αθήνα ούτε και οι εταίροι της- αλλά σε κάθε περίπτωση επισημαίνει τα πέντε λάθη που θα μπορούσαν να κοστίσουν ακριβά στη χώρα.
Μεταξύ αυτών είναι:

  1. Ο έλεγχος κεφαλαίων. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκδώσει IOUs για να καλύπτει τα έξοδά της -ένα είδος «διπλού νομίσματος» που θα κυκλοφορούσε στην εγχώρια αγορά- και συνάμα να εισήγαγε ελέγχους κεφαλαίων για να παρεμποδιστεί η ένταση στις εκροές καταθέσεων.
  2. Νομισματική μετάβαση. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τα εγχώρια στοιχεία ενεργητικού και παθητικού σε δραχμές σε μια συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία (στη βάση «ένα προς ένα» με το ευρώ, αν και η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής είναι δεδομένο πως υποτιμηθεί).
  3. Εκτύπωση (πολλών) δραχμών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ελληνική κεντρική τράπεζα δεν θα είναι πλέον μέρος του Ευρωσυστήματος.
  4. Χρεοκοπία στο εξωτερικό χρέος. Το εγχώριο χρέος θα υποτιμηθεί σε δραχμές, ενώ το εξωτερικό χρέος σε ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος του χρέους θα αυξηθεί, «πιθανότατα προκαλώντας μια χρεοκοπία, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων των (eurodenominated) ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία είναι γραμμένα στο αγγλικό δίκαιο».
  5. Τελεί υπό αμφισβήτηση η ένταξη στην ΕΕ. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, είναι πιθανό η Ελλάδα να πρέπει να φύγει από την ΕΕ. Αυτό θα σήμαινε τον αποκλεισμό της χώρας από την ενιαία αγορά και, ίσως, από την περιφερειακή οικονομική βοήθεια.
Share.

Comments are closed.