Συστάθηκε η Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος

0

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου τη συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους
Σε ρόλο «Πρέσβειρας» της Επιτροπής θα βρίσκεται η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, η οποία ήταν η πρώτη που είχε προτείνει στη Βουλή τη σύσταση της Επιτροπής.
Την ευθύνη για την Επιτροπή και τον ρόλο του διεθνούς συντονιστή θα έχει ο Βέλγος Ερίκ Τουσέν, ο οποίος είναι ειδικός στον έλεγχο επί του χρέους χωρών, ενώ η πρώτη επίσημη συνάντηση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου.
Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο σε Διεθνές Συνέδριο για το χρέος.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι θα αντιστοιχηθούν τα δάνεια που έλαβε η χώρα στους πραγματικούς σκοπούς για τους οποίους συνήφθησαν και θα ελεγχθεί ποιο μέρος εξανεμίστηκε ερήμην του λαού, ώστε να ξεκαθαριστεί ποιο τμήμα του χρέους είναι επαχθές, απεχθές και επονείδιστο και κατά συνέπεια δεν πρέπει να αποπληρωθεί.
Από τη μεριά του, ο κ. Τουσέν υποστήριξε ότι η έρευνά του θα επεκταθεί και πιο πίσω από το 2010 και επεσήμανε πως η Επιτροπή σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει και θα αναλύσει τις συμβάσεις της περιόδου και πριν το 2010 που συνέβαλαν στην αύξηση του χρέους.

Ν.Δ.: Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα
Σύμφωνα με κύκλους της Ν.Δ «η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για το εθνικό κοινοβούλιο. Παραβιάζει συστηματικά κάθε έννοια διαλόγου και διακομματικής συνεννόησης, όπως ίσχυε από το 1974 μέχρι και την ανάδειξή της στο αξίωμα της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Οι σημερινές της εξαγγελίες για την σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους μας κάνουν και αναρωτιόμαστε: ποιος δίνει την κατεύθυνση σ’ αυτή την κυβέρνηση; Ο κ. Τσίπρας ή η κυρία Κωνσταντοπούλου;».

Ποτάμι: Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να υποκαταστήσει και τον Γιάνη Βαρουφάκη
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι σημειώνεται: « Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να υποκαταστήσει και τον Γιάνη Βαρουφάκη! Και στο νέο της ρόλο ως υπερυπουργός Οικονομικών, υιοθετεί την ατζέντα Καμμένου. Τη στιγμή, που ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δε μιλούν για κούρεμα του χρέους, η Πρόεδρος της Βουλής συγκροτεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και εξακολουθεί να μιλάει για “επονείδιστο χρέος”. Προσχώρησε στους ΑΝ.ΕΛ η Πρόεδρος της Βουλής; Λειτουργεί ως αρχηγός κάποιας συνιστώσας, κόντρα στην κυβερνητική γραμμή ή πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα από αυτές, που της αρέσουν;
Ο Πρωθυπουργός οφείλει να ξεκαθαρίσει την ελληνική θέση. Το Ποτάμι υποστήριζε και υποστηρίζει ότι πρέπει να διαπραγματευθούμε τη μείωση του χρέους. Η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής, η περίοδος χάριτος ώστε να δοθεί χρόνος στην ελληνική οικονομία να ανασάνει, είναι μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να το αφήσει η κυβέρνηση στα χέρια του κυρίου Καμμένου και της κυρίας Κωνσταντοπούλου.».

ΚΚΕ: Αποπροσανατολίζει τον λαό η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου αποπροσανατολίζει και προσπαθεί να νομιμοποιήσει το χρέος στη συνείδηση του ελληνικού λαού
«Η εξαγγελία της Προέδρου της Βουλής για τη “Συγκρότηση Επιτροπής του Κοινοβουλίου για το λογιστικό έλεγχο του χρέους”, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και απόφαση της Βουλής, ούτε καν της διάσκεψης Προέδρων, εκτός από αυθαίρετη μονομερής ενέργεια της Προέδρου και της κυβέρνησης, ουσιαστικά επιδιώκει να νομιμοποιήσει το χρέος στη συνείδηση του λαού, διαχωρίζοντάς το σε “καλό” και “κακό”. Και σε τελευταία ανάλυση να φορτώσει το χρέος στο λαό, ο οποίος δεν ευθύνεται για τη δημιουργία και τη διόγκωσή του.
Αντί η κυβέρνηση και η πρόεδρος της Βουλής να παίζουν παιχνίδια αποπροσανατολισμού, οφείλουν να φέρουν άμεσα στην Βουλή τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και εκεί ν’ αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του
», αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΠΑΣΟΚ: Πρόβλημα η κ. Πρόεδρος της Βουλής
Τέλος από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζεται πως  «μέσα στα πολλά και μεγάλα προβλήματα της η χώρα απέκτησε ένα νέο, την κ. Πρόεδρο της Βουλής. Το νέο τηλεοπτικό προσωπικό show της κ. Προέδρου αφορούσε σήμερα την «επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους». Με «πρέσβειρα» και ξένο σύμβουλο, αλλά ερήμην της Βουλής, χωρίς νομική βάση, κατά προφανή παραβίαση του Κανονισμού και σε αντίθεση με την τωρινή πολιτική της κυβέρνησης, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκουν τα θέματα αυτά.Ο κ. Τσίπρας και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί τι εκτρέφουν;»

Share.

Comments are closed.