Ερευνα ΣΔΟΕ στις περιουσίες Παπανδρέου, Λαλιώτη και Μακρυπίδη

0

Στο μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών μπαίνουν τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πανίσχυροι παράγοντες της περιόδου 1996-2003, οι Κώστας Λαλιώτης, Βάσω Παπανδρέου και Ανδρέας Μακρυπίδης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος.
Ειδικότερα, με εμπιστευτικό έγγραφο το ΣΔΟΕ ζητά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ξεσκονίσει τα περιουσιακά στοιχεία δυο πρώην υπουργών, ενός πρώην βουλευτή και συγγενικών του προσώπων.
Η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ ζητά στοιχεία για τον κ. Λαλιώτη, τη σύζυγό του και γνωστή ψυχίατρο Μαρίνα Οικονόμου, την κ. Παπανδρέου, τον κ. Μακρυπίδη και τη σύζυγό του Χριστίνα.
Επίσης, ζητά να διερευνηθεί αν κάποιο από τα πέντε πρόσωπα διέθετε ή διαθέτει μετοχές, ομόλογα και γενικότερα, πάσης φύσεως επενδυτικά χαρτοφυλάκια στο διάστημα από το 2000 έως και το 2012. Ζητά δε να πάρει τα τυχόν ευρήματα σε ηλεκτρονική μορφή και να αναφέρονται όλες οι κινήσεις τους, όπως και η αναλυτική κίνηση των χρηματικών συναλλαγών και των τραπεζών μέσω των οποίων έγιναν οι κινήσεις.
Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης του ΣΔΟΕ, Ηλίας Κωνσταντέας, ο οποίος υπογράφει την εντολή, τονίζει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι έχει στείλει ιδιαίτερη επιστολή προς την Alpha Asset Management AΕΔΑΚ.

Λαλιώτης: Ευπρόσδεκτος κάθε έλεγχος
«Με αφορμή τον τίτλο της Εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» : «Ψάχνουν μέχρι Βάσω και Λαλιώτη!…», ο Κώστας Λαλιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
1. Κάθε έλεγχος των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας είναι ευπρόσδεκτος γιατί δεν έχω να κρύψω τίποτα και γιατί δεν έχω να φοβηθώ κανέναν.
Όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία (προσωπικά και οικογενειακά) βρίσκονται στην Ελλάδα, είναι απολύτως διαφανή και συγκεκριμένα και είναι διαχρονικά δηλωμένα αναλυτικά και τεκμηριωμένα στις ετήσιες δηλώσεις μου για το Πόθεν Έσχες.
2. Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι όλα τα χρόνια κατά τη θητεία μου στην πολιτική υπηρέτησα με πίστη τη Διαφάνεια, τη Νομιμότητα και το Δημόσιο Συμφέρον, έχοντας διαρκώς ανοιχτό μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφή μαύρου χρήματος, ενάντια σε γκρίζες ζώνες στη δημόσια ζωή και ενάντια στις OFFSHORE εταιρείες.
Ασφαλώς και όλοι θυμούνται τις τεκμηριωμένες και δικαιωμένες αποκαλύψεις μου και τις πολυετείς συγκρούσεις μου για την περιβόητη OFFSHORE Λιβεριανή Εταιρεία MAYO και τα πλοκάμια της στην Ελλάδα
».

Η αντίδραση της Βάσως Παπανδρέου
Καλοδεχούμενος κάθε έλεγχος, τονίζει η Βάσω Παπανδρέου σε δήλωσή της, εκφράζοντας παράλληλα τα ερωτηματικά της για τη διαρροή εγγράφου για έλεγχο προσώπων κατ’ επιλογή και ζητά άμεσο έλεγχο προκειμένου να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, προαναγγέλλοντας ακόμη και προσφυγή της στη δικαιοσύνη.
Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Κάθε έλεγχος σε πολιτικά πρόσωπα είναι ευπρόσδεκτος και καλοδεχούμενος. Έχω άλλωστε ζητήσει να ελεγχθούν συστηματικά και σε βάθος, τα περιουσιακά στοιχεία όσων διετέλεσαν υπουργοί τα τελευταία δέκα χρόνια μέχρι και σήμερα.
Μου προκαλεί όμως απορία, η διαρροή ενός εγγράφου για έλεγχο προσώπων κατ΄επιλογή, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η παραμικρή επικοινωνία για διασταύρωση της υπόστασης, της όποιας καταγγελίας.
Σε ό,τι με αφορά, δηλώνω ότι όλα μου τα περιουσιακά στοιχεία μου είναι καταχωρημένα αναλυτικά στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες, που υποβάλω κάθε χρόνο.
Δεν διαθέτω περιουσία, κινητή ή ακίνητη, στο εξωτερικό. Όλες οι καταθέσεις μου είναι γνωστές και σε ελληνικές τράπεζες. Δεν διαθέτω μετοχές, ομόλογα, ή επενδυτικά προϊόντα, εδώ ή στο εξωτερικό.
Καλώ επομένως τους αρμόδιους υπουργούς και τις υπηρεσίες, να διενεργήσουν και να ολοκληρώσουν ταχύτατα τον έλεγχο, ώστε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.
Αν εντός πέντε ημερών δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα προσφύγω στη δικαιοσύνη
».

Share.

Comments are closed.