Corriere della Sera στον Βαρουφάκη: Όποιο όνομα και να δώσουν στο δημοψήφισμα, θα είναι για το ευρώ

0

Με νέο άρθρο του Ντανίλο Τάινο, του δημοσιογράφου που πήρε τη συνέντευξη από τον Γ. Βαρουφάκη, η Corriere della Sera, επανέρχεται στο θέμα του δημοψηφίσματος και απαντά στις αιτιάσεις του υπουργού ότι αλλοιώθηκαν τα λεγόμενα του.
Το ζουμί βρίσκεται στο υστερόγραφο του άρθρου, σύμφωνα με το οποίο όποιο ερώτημα κι αν τεθεί στο δημοψήφισμα, το πραγματικό θέμα θα είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ:

Corriere della Sera: «Η συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε χθες από την Κοριέρε με τον Βαρουφάκη, άνοιξε το θέμα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να τελέσει σε περίπτωση που δεχθεί αρνητικές απαντήσεις στις προτάσεις της για συμβόλαιο υπέρ της ανάπτυξης. Δημοψήφισμα για το Ευρώ ή όχι; Όποιο δημοψήφισμα και αν οργανωθεί στην Ελλάδα ως αντίδραση σε ένα όχι των Βρυξελλών, θα ήταν ένα δημοψήφισμα με θέμα ευρώ ναι/ευρώ όχι. Όποιο όνομα και αν αποφασιστεί να του δοθεί. Το ξέρει η κυβέρνηση της Αθήνας και το ξέρει ο υπουργός Βαρουφάκης».
Το άρθρο έχει τίτλο «τα εμπόδια της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα και ο (ογκώδης) ρόλος του Βαρουφάκη» και υποστηρίζει ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έχει προκαλέσει αντιπάθειες στην ευρωζώνη και επικαλείται «πληροφορίες που είναι μόνο πληροφορίες», που θέλουν και τον Αλέξη Τσίπρα να είναι δυσαρεστημένος με τον Υπουργό.

Corriere della Sera: «Δεν αποτελεί μυστικό το ότι ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και μερικούς συναδέλφους του στην Ευρωομάδα, δεν υπάρχει χημεία. Αυτό ισχύει καταρχήν για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ενοχλήθηκε από την συχνά αλαζονική συμπεριφορά του Βαρουφάκη. Ισχύει και για τον Ισπανό Λούις Ντε Γκίντος, ο οποίος δεν προτίθεται να ακυρώσει, για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ, τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχει κάνει η Μαδρίτη. Και ισχύει και για άλλους, οι οποίοι δεν εκτίμησαν το ότι ο Βαρουφάκης, στις διασκέψεις, δεν μιλά ως πολιτικός, αλλά ως οικονομολόγος. Η σχέση του Έλληνα υπουργού με τον Μάριο Ντράγκι, άλλωστε, είναι «τυπική», όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος. Και υπάρχουν διαρροές -μόνον πληροφορίες- πουυποστηρίζουν ότι και ο ίδιος ο Τσίπρας δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τους τρόπους και την διαλεκτική του υπουργού του».
Η «Κοριέρε» υπογραμμίζει, μεταξύ των άλλων, ότι «η Ευρωζώνη μπορεί να θέσει μια σειρά προϋποθέσεων στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας τα οποία στηρίζει, σχετικά με τον έλεγχο της δημόσιας οικονομίας, ώστε να μην χαθεί η ισορροπία του Ευρώ, και για τις μεταρρυθμίσεις, ώστε μια χώρα να συμβάλει θετικά -και όχι ως βάρος, στη δημιουργία πλούτου για όλη τη ζώνη του Ευρώ. Η δράση της σταματά εκεί».
«Αν στη συνέχεια η Ελλάδα ψηφίζει ένα κόμμα, το οποίο λέει ότι θέλει να αλλάξει τα πάντα στη χώρα -κάτι το οποίο είναι κατανοητό, αν δούμε πως την διαχειρίστηκαν από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών και πέρα- αυτό είναι, σαφώς, θέμα που αφορά τους Έλληνες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε τις εκλογές, έχει το νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσει στις αλλαγές τις οποίες υποσχέθηκε, αν δεν αποσταθεροποιούν την Ευρωζώνη. Αυτή την στιγμή, δεν φαίνεται να τυχαίνουν σεβασμού αυτά τα πολιτικά όρια, τα όρια νόμιμου δικαιώματος: αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες».

Corriere della Sera «Η κυβέρνηση της Αθήνας δημιουργεί, κυρίως, την εντύπωση -κάποιες φορές το δηλώνει- ότι επιθυμεί μια αλλαγή καθεστώτος, regime change, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δηλαδή την εγκατάλειψη των πολιτικών οι οποίες στηρίζονται από 18 μέλη της Ευρωζώνης σε σύνολο 19».
Σύμφωνα με τον Ντανίλο Τάινο «κάτι τέτοιο εκνευρίζει όχι μόνον τη Γερμανία, αλλά και την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, και την Ισπανία, οι οποίες σεβάστηκαν και σέβονται τις δεσμεύσεις που έλαβαν στην Ευρώπη, και τις χώρες εκείνες της ανατολικής Ευρώπης που είναι φτωχότερες σε κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν τα χρήματα των πολιτών τους σε μη ασφαλή προγράμματα βοήθειας».
Η Κοριέρε γράφει, όμως, ότι «από την άλλη πλευρά δεν γίνεται πάντα κατανοητή η σημασία της πολιτικής πρόκλησης που ξεκίνησε στην Ελλάδα με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, που αφορά την ανοικοδόμηση ενός συστήματος ικανού να συλλέγει φόρους, τη δημιουργία μιας κοινωνικής συνείδησης η οποία έχει ατονήσει, την προσπάθεια να ξεριζωθεί η διαφθορά, το μοίρασμα της εξουσίας βάσει ποσοστών ισχύος και ο νεποτισμός, φαινόμενα υπερισχύουν, στα πλαίσια μιας ελληνικής ιθύνουσας τάξης η οποία είναι συχνά ανεύθυνη».
Τα δυο ερωτήματα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τις αλλαγές αυτές στα πλαίσια της Ευρωζώνης, και πως η Ευρωζώνη μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Σύμφωνα με την Κοριέρε Ντέλα Σέρα, «σήμερα, ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες» και «όλες αυτές οι εντάσεις θα είναι στο τραπέζι».

Share.

Comments are closed.