ΟΗΕ: Καμία χώρα δεν πέτυχε ισότητα των φύλων

0

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την ισότητα των γυναικών θυμίζει ότι ένα κορίτσι που γεννιέται σήμερα θα είναι μία γιαγιά 81 ετών πριν να έχει την ίδια ευκαιρία με έναν άνδρα να αναλάβει θέση διευθύνοντα συμβούλου σε κάποια επιχείρηση.
Το ίδιο κορίτσι θα πρέπει να περιμένει να γίνει 50 ετών μέχρι να έχει την ευκαιρία να ηγηθεί μιας χώρας.
Είκοσι χρόνια μετά την υιοθέτηση ενός σχεδίου υπέρ της ισότητας των γυναικών από 189 χώρες του κόσμου, η Φουμζίλε Μλάμπο – Νγκτσούκα είπε στο Associated Press ότι ούτε μία χώρα δεν έχει επιτύχει ισότητα φύλων.
Τα σχόλιά της έρχονται λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ, οι γυναίκες θα συνεχίσουν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για τα επόμενα 70 χρόνια εάν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων συνεχίσει να μειώνεται με τους σημερινούς ρυθμούς.
Σήμερα οι γυναίκες κερδίζουν το 77% όσων κερδίζουν οι άνδρες από τη δουλειά τους και σύμφωνα με τα στοιχεία του ILO αυτές που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι μητέρες και μάλιστα οι γυναίκες που έχουν περισσότερα του ενός παιδιά.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν και διαχειρίζονται το 30% των επιχειρήσεων, αλλά αυτές αποτελούν κυρίως μικρές επιχειρήσεις. Οι γυναίκες είναι μέλη Διοικητικών Συμβουλίων εταιριών σε ποσοστό 19% παγκοσμίως και μόνο το 5% ή και λιγότερο των διευθυνόντων συμβούλων είναι γυναίκες.

Στο Πεκίνο συλλαμβάνουν φεμινίστριες

Τη στιγμή που ο πλανήτης ετοιμάζεται να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Κίνα έθεσε υπό κράτηση τουλάχιστον δύο ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών, κατήγγειλε δικηγόρος. Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα πριν από προγραμματισμένες συγκεντρώσεις το Σαββατοκύριακο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Λι Τινγκτίνγκ, γνωστή με το ψευδώνυμο Λι Μάιζι κρατείται στο Πεκίνο, ενώ μία άλλη ακτιβίστρια η Τσενγκ Τσουράν κρατείται στην πόλη Γκουανγκτσού.
Ακτιβίστριες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσια μέσα μεταφοράς.

Και μία ξεχωριστή καμπάνια
Την ίδια στιγμή, ο Στρατός της Σωτηρίας στη Νότιο Αφρική χρησιμοποιεί το γνωστό φόρεμα που δίχασε το Διαδίκτυο την και την βλέπετε παραπάνω (για το εάν είναι μαύρο και μπλε ή λευκό και χρυσό) ως ένα μήνυμα κατά της βίας κατά των γυναικών.
Στις αφίσες του, δείχνει μία γυναίκα ξυλοκοπημένη να φορά το φόρεμα σε λευκό και χρυσό με τη φράση: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δει κανείς μαύρο και μπλε».
Η καμπάνια συνεχίζει: «Η μόνη ψευδαίσθηση είναι να πιστέψει κανείς ότι ήταν δική της επιλογή. Μία στις έξι γυναίκες πέφτουν θύματα κακοποίησης. Σταματήστε την κακοποίηση κατά γυναικών».

Δέκα αποφθέγματα για τη γυναίκα
Δείτε 10 γνωστά ή λιγότερο γνωστά αποφθέγματα για αυτήν.
1. «Η γυναίκα είναι σαν το φακελάκι με το τσάι. Δεν μπορείς να ξέρεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να τη βάλεις στο καυτό νερό» – Ελεάνορ Ρούσβελτ
2. «Οι γυναίκες φτιάχτηκαν για να τις αγαπάμε, όχι για να τις καταλαβαίνουμε» – Οσκαρ Ουάιλντ
3. «Οι γυναίκες ήταν ανέκαθεν οι ισχυροί του κόσμου. Οι άνδρες αναζητούν πάντα από τις γυναίκες λίγο μαξιλάρι να ακουμπήσουν το κεφάλι τους. Πάντα λαχταρούν τη μητέρα που τους κρατούσε ως βρέφη» – Κοκό Σανέλ
4. «Οι γυναίκες δεν θα είναι ποτέ τόσο επιτυχημένες όσο οι άνδρες επειδή δεν έχουν γυναίκες συζύγους να τις συμβουλεύουν» – Ντικ Βαν Ντάικ
5. «Η μέρα θα έρθει όταν οι άνδρες θα αναγνωρίσουν τη γυναίκα ως ομότιμή τους, όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στα συμβούλια του έθνους. Τότε, και όχι έως τότε, θα υπάρχει η τέλεια συντροφικότητα, η ιδανική ένωση μεταξύ των δύο φύλων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη ανάπτυξη της φυλής» – Σούζαν Αντονι, ακτιβίστρια και πρωτοπόρος του Κινήματος για το Δικαίωμα Ψήφου των Γυναικών, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
6. «Οι γυναίκες δεν είναι ποτέ ισχυρότερες από ό,τι όταν εξοπλίζονται με τις αδυναμίες τους» – Μαντάμ Μαρί ντι Ντεφάν, αρωγός του Ντιντερό στην έκδοης της «Εγκυκλοπαίδειας»
7. «Πίσω από κάθε ισχυρή γυναίκα, κρύβεται ένας τυραννικός πατέρας» – Ζίγμουντ Φρόιντ
8. «Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» – Σιμόν ντε Μπουβουάρ
9. «Γυναίκες, σας περιγράφουμε όπως μας αρέσει Κι εξοργιζόμαστε που δεν χωράτε στις περιγραφές μας» Τίτος Πατρίκιος
10. Cherchez la femme (Σερσέ λα φαμ) = αναζητήστε τη γυναίκα

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner