Ιράκ: Νέο έγκλημα κατά του πολιτισμού των τζιχαντιστών στη Χάτρα

0

Το βάρβαρο έργο της καταστροφής μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς συνεχίζουν οι τζιχαντιστές στο Ιράκ.
Αυτήν την φορά στο στόχαστρο των εξτρεμιστών μπήκε η αρχαία πόλη Χάτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν εκσκαφείς, εκρηκτικά και ότι άλλο μέσο διέθεταν για να ισοπεδώσουν τα μνημεία. Τα μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» πάντως, φρόντισαν ν’ αρπάξουν όποιο πολύτιμο αντικείμενο φυλασσόταν εκεί.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ισοπεδώσει την ιστορική πόλη Νιμρούντ.
«Ήλπιζα ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ ή του διεθνούς συνασπισμού θα προστάτευαν τη Νιμρούντ και τη Χάτρα ή τουλάχιστον θα έκαναν κάτι για να αποτρέψουν την καταστροφή. Όπως φαίνεται όμως, η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι ψηλά στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων τους», ανέφερε η καθηγήτρια αρχαιολογίας Σούζαν Μποτ.
Νωρίτερα είχαν καταστρέψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στο μουσείο της Μουσούλης αλλά και την περίφημη βιβλιοθήκη της πόλης με περισσότερους από 8.000 παπύρους και σπάνια χειρόγραφα.

Η αρχαία πόλη Χάτρα
Η Χάτρα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων νοτίως της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.
Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μετανάστευσαν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Χάτρα. Τον 3ο αιώνα η Χάτρα ιδρύθηκε ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών.
Υπήρξε σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην πόλη διακρίνονται οι επιρροές του ελληνικού πολιτισμού με άλλες (της Μεσοποταμίας, της Χαναανικής) και είναι προστατευόμενο μνημείο κληρονομιάς της UNESCO.
Σημειώνεται πως οι καταστροφές των αρχαιολογικών θησαυρών στο Ιράκ συνιστούν έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και συνιστούν, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την UNESCO, «έγκλημα πολέμου».

Share.

Comments are closed.