Categories: Πολιτική

Γέλιο με τους «ράμπο» του Βαρουφάκη σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πρωτοσέλιδο σε διεθνή μέσα έγινε για ακόμη μια φορά η Ελλάδα έπειτα από τη διαρροή της νέας λίστας μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Εκείνο, ωστόσο, που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αίσθηση είναι η πρωτοφανής πρόταση του υπουργού Οικονομικών για «μυστικούς πράκτορες», οι οποίοι θα ελέγχουν και θα καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Πως θα δουλεύουν οι «μυστικοί πράκτορες»
Σύμφωνα με τα όσα φοβερά αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στο κείμενό του οι «πράκτορες» που θα προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας (φοιτητές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες σε περιοχές όπου ανθεί η φοροδιαφυγή) θα πληρώνονται με την ώρα και θα έχουν συμβάσεις δύο μηνών.
Επιπλέον, θα είναι εφοδιασμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας, ενώ, ο Γιάνη Βαρουφάκης επισημαίνει ότι και μόνο η είδηση ότι υπάρχουν χιλιάδες «μυστικοί πράκτορες» ακροβολισμένοι σε πολλά σημεία θα αλλάξει άρδην τις συμπεριφορές και θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η επίσημη ονομασία που χρησιμοποιεί ο Γιάνης Βαρουφάκης για την απίστευτη κατηγορία των «αστυνόμων του ΦΠΑ» είναι « Onlookers VAT Evasion-Fighting Scheme».
«Ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για ένα αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα (που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών και δεν θα τους δίνει καμία προοπτική επαναπρόσληψης) για να υποδύονται, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, ως πελάτες εκ μέρους των φορολογικών αρχών ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και εικόνας. Και μόνο η “είδηση” ότι χιλιάδες απλοί “παρατηρητές” βρίσκονται παντού όντας εξοπλισμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας εκ μέρους των φορολογικών αρχών έχει τη δυναμική να αλλάξει τάχιστα τη φοροδοτική συμπεριφορά» προσθέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης για να αιτιολογήσει το σκεπτικό του.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή Βαρουφάκη στα Αγγλικά ΕΔΩ (Η επίμαχη πρόταση είναι στις σελίδες 4 και 5).

Τι λένε ελεγκτές για την πρόταση Βαρουφάκη – Ένα κακό IRS
Η πρώτη αντίδραση έμπειρων ελεγκτών, πάντως, είναι μάλλον ψυχρή, καθώς υποστηρίζεται ότι το μέτρο αλά IRS είναι μάλλον αναποτελεσματικό στην Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα το μέτρο αυτό αντιγράφει ή, μάλλον, προσπαθεί να αντιγράψει αυτό που κάνει για χρόνια το αμερικανικό ΣΔΟΕ, το γνωστό IRS, το οποίο ως γνωστόν είναι ο φόβος και ο τρόμος ακόμα και των πιο μεγάλων επιχειρήσεων.
Το IRS επιστρατεύει τους αποκαλούμενους whistleblowers, οι οποίοι πολύ απλά «καρφώνουν» τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, που πέφτουν στην αντίληψη τους. Ποια είναι η αμοιβή τους; Διόλου ευκαταφρόνητη, αφού φτάνει στο 30% των φόρων και προστίμων που «πέφτουν» στις υποθέσεις που «καρφώνουν».
Μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα; Μάλλον όχι, αφού το πλαίσιο της φορολογίας και των φορολογικών ελέγχων είναι τελείως διαφορετικό, χωρίς να λειτουργούν οι ασφαλιστικές δικλείδες που υφίστανται στο αμερικανικό φορολογικό σύστημα, όπου το φόβητρο για τη φοροαποφυγή είναι όντως μεγάλο.

Διαφωνίες ακόμη και εντός του υπουργείου Οικονομικών
Ακόμα και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν λάθος και τη σκέψη για ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων σε αυτούς τους… μυστικούς Ράμπο, αφού πέρα από τους προφανείς κινδύνους αυθαιρεσίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος διαφθοράς ήτοι συναλλαγής κάτω από το τραπέζι, μεταξύ του «ελεγκτή» και του ελεγχόμενου, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή η αναγκαία ασφαλιστική δικλείδα που θα αποτρέψει τέτοια φαινόμενα.
Έμπειρα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού παρατηρούν ότι η λύση στη παράβαση της μη έκδοσης αποδείξεων, δεν είναι τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα, αφού πολύ απλά δεν εισπράττονται ποτέ.
Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι μόνο από τα τα πρόστιμα του ΚΒΣ έχουν δημιουργηθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 25 δισ ευρώ! Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είναι στον επιτόπιο έλεγχο να επιβάλλονται μικρά και εισπράξιμα πρόστιμα (π.χ. 1000 ευρώ), να καταγράφεται η παράβαση και να ακολουθεί έλεγχος εισοδήματος και ΦΠΑ για τα περαιτέρω.

Ποια είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων 
Σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη αντίδραση από την Ευρώπη, παρά μόνο διαρροές, ωστόσο, η πρόταση δεν δείχνει να γίνεται δεκτή με… ενθουσιασμό.
Οπως, άλλωστε σημειώνουν οι Financial Times, η αντίδραση στο σχέδιο πρακτόρων-τουριστών είναι ελαφρώς «χιουμοριστική» κάτι που καταγράφει το ολοένα και αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που σημειώνεται από τις Βρυξέλλες, είναι η μεγάλη εικόνα και σε αυτό το ζήτημα οι Ευρωπαίοι τονίζουν ότι δεν αρκούν μόνο οι δεσμεύσεις.
Πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup θα προτιμούσαν να έχουν κάτι σε μορφή νομοθετήματος και όχι απλά μια λίστα προτάσεων-μεταρρυθμίσεων.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Αθηναίων: Αλήθειες και ψέματα για τα δημοτικά τέλη

Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…

2 ώρες ago

ΑΔΕΔΥ: 25η Νοέμβρη 2024 – Διεκδικούμε ένα κόσμο ασφαλή χωρίς βία – Καμία ανοχή στην έμφυλη βία

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…

3 ώρες ago

Η «Οινιαδών Ανάπτυξις» μέσω του προγράμματος “Oiniades Trails” θέτει τις βάσεις για τον περιπατητικό τουρισμό στις Οινιάδες!

Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…

3 ώρες ago

Νίκος Ανδρουλάκης:  Με δικές μου ενέργειες από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων – Γιατί η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…

7 ώρες ago

BBC: Μετά από μέρες κλιμάκωσης, τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…

9 ώρες ago

Ο Δήμαρχος  Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη συναντήθηκε με τον Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα

Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…

11 ώρες ago