Την παραίτησή του στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ έθεσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης όταν η πλειοψηφία της διοίκησης αποφάσισε να καταγγελθούν οι δηλώσεις του με γραπτή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, σχετικά με τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Για το θέμα της «παραίτησης» έχει ορισθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για αύριο Πέμπτη. Στη χθεσινή όλα τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ πλην της ΣΥΝΕΚ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), συμφώνησαν ότι η συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υπουργό δεν κινήθηκε σε θετική κατεύθυνση.
Η πλειοψηφία των μελών (πλην των ΣΥΝΕΚ) διατύπωσαν την άποψη ότι οι δηλώσεις του προέδρου της ΟΛΜΕ για το αποτέλεσμα της συνάντησης, συσκότισαν την πραγματικότητα, ωραιοποίησαν την κυβερνητική πολιτική, την ίδια στιγμή που ο υπουργός δεν ικανοποίησε σχεδόν κανένα από τα αιτήματά μας.
Για το θέμα της συνεδρίασης της ΟΛΜΕ και της «παραίτησης» του κ. Κοτσιφάκη το esos επικοινώνησε με τον πρώην πρόεδρο της ΟΛΜΕ και συντονιστή της ΔΑΚΕ Καθηγητών Νίκο Παπαχρήστο.
Η δήλωση “παραίτησης”
Η δήλωση που έκανε ο κ.Κοτσιφάκης στο ΔΣ έχει ως εξής: «Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η πλειοψηφία του ΔΣ στην πραγματικότητα αίρει την εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο, αφού απαιτεί από τον ίδιο να υπογράψει την καταδίκη του, πράγμα που είναι πολύ βαρύ. Η αγωνιστική μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια δεν επιτρέπει σε κανέναν να λέει διάφορα, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Δεν έχω παραβιάσει σε καμία περίπτωση αποφάσεις του ΔΣ, αλλά η δημοκρατική ευαισθησία μου με αναγκάζει, παρά την κρίσιμη φάση στην οποία βρισκόμαστε με τη διαθεσιμότητα και τους απολυμένους, εγώ, ο απολυμένος πρόεδρος της ΟΛΜΕ, να θέσω την παραίτησή μου στην κρίση του ΔΣ και ζητάω διακοπή και νέα συνεδρίαση την Πέμπτη, για να τοποθετηθείτε επί του θέματος».
Πρόεδρος της ΟΛΜΕ: Στοχοποιήθηκα
«Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στοχοποιήθηκε ήδη από ορισμένες παρατάξεις του ΔΣ για μικροπαραταξιακούς λόγους» δήλωσε σήμερα ο Θέμης Κοτσιφάκης και υπογράμμισε: « Γι’ αυτό το λόγο, εκτός από την κριτική, απαιτήθηκε να καταγραφεί στο δελτίο τύπου της ΟΛΜΕ ότι καταδικάζεται η δήλωσή του! Δηλαδή στο κείμενο που θα υπογράφει ο πρόεδρος να καταγγέλλει τον εαυτό του. Αυτό μάλλον ξεπερνά τον πολιτικό πολιτισμό μας».
Ειδικότερα ο κ. Κοτσιφάκης στη δήλωση του υπογραμμίζει τα εξής:
Α. Μέλη του ΔΣ και ορισμένες παρατάξεις εκτίμησαν στη συνεδρίαση του ΔΣ (3/3/15) πως δεν υπάρχει θετική εξέλιξη σε κάποια ζητήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης από τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρξαν όντως θετικές δεσμεύσεις σε θέματα όπως η εξαγγελία για την επαναφορά τομέων και ειδικοτήτων της ΤΕΕ και των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, το πάγωμα των διαδικασιών αξιολόγησης, η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του σκληρού εξεταστικού του Λυκείου. Και όμως αυτά ήταν τρία από τα κορυφαία αιτήματα αγώνων του κλάδου μας την προηγούμενη περίοδο.
Β. Παραμένουν, βεβαίως, σε εκκρεμότητα άλλα πολύ μεγάλα ζητήματα: οι απώλειες που έχουμε υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια – ιδιαίτερα οι νεότεροι συνάδελφοι – στις αποδοχές μας, το πάγωμα της υπηρεσιακής μας εξέλιξης, οι τραγικά χαμηλές δαπάνες για την παιδεία, το αυξημένο ωράριο, τα τεράστια κενά εκπαιδευτικών καθώς και άλλα. Γι’ αυτά τα θέματα το εκπαιδευτικό κίνημα θα συνεχίσει να παλεύει, να αγωνίζεται και να διεκδικεί λύσεις.
Γ. Κατατέθηκε λοιπόν στη συνεδρίαση του ΔΣ για την έκδοση δελτίου τύπου, το κείμενο του ΠΑΜΕ, το οποίο υποστήριξαν και οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ, αλλά και των Παρεμβάσεων. Στο κείμενο αυτό, εκτός από το ότι λέγεται η μισή αλήθεια για τα παραπάνω θέματα (το οποίο βεβαίως είναι δικαίωμα του καθενός να το κρίνει, όπως κρινόμαστε όλοι) επέμεναν να καταγγέλλεται ουσιαστικά, στο δελτίο τύπου της ομοσπονδίας, η δήλωση του προέδρου που έγινε στις 26/2/15 για τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας, γιατί δεν έλαβε υπόψη της την εκτίμηση ουσιαστικά που θα έκανε το ΔΣ (κατά πλειοψηφία) 5 ημέρες μετά !! Η δήλωση αυτή του προέδρου όμως έγινε με βάση τα αιτήματα του κλάδου, όπως αυτά καταγράφηκαν και στο τελευταίο υπόμνημα της ΟΛΜΕ προς το Υπουργείο.
Δ. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, όπως και κάθε μέλος του ΔΣ, δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός. Προφανώς, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στοχοποιήθηκε ήδη από ορισμένες παρατάξεις του ΔΣ για μικροπαραταξιακούς λόγους. Γι’ αυτό το λόγο, εκτός από την κριτική, απαιτήθηκε να καταγραφεί στο δελτίο τύπου της ΟΛΜΕ ότι καταδικάζεται η δήλωσή του! Δηλαδή στο κείμενο που θα υπογράφει ο πρόεδρος να καταγγέλλει τον εαυτό του. Αυτό μάλλον ξεπερνά τον πολιτικό πολιτισμό μας.
Ε. Ξεκαθάρισα αμέσως πως αν η πλειοψηφία του ΔΣ αίρει την εμπιστοσύνη της στον πρόεδρο, η πολιτικο-συνδικαλιστική μου αντίληψη λέει πως υπάρχει πρόβλημα. Ως πρόεδρος είμαι υποχρεωμένος από το καταστατικό να υπογράφω οποιαδήποτε απόφαση (στο πλαίσιο του καταστατικού και των αποφάσεων συνεδρίων και ΓΣ) που έχει την πλειοψηφία του ΔΣ, ανεξάρτητα αν συμφωνώ μαζί της. Αλλά αν το ΔΣ πιστεύει πως ο πρόεδρος δεν εκφράζει το ΔΣ, τότε υπάρχει θέμα. Και για αυτό η δημοκρατική μου ευαισθησία λέει να θέσω την παραίτησή μου στη διάθεση του ΔΣ. Αυτό έκανα και κάλεσα όλα τα μέλη να τοποθετηθούν. Δεν παραιτήθηκα, όπως γράφει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του. Διακόπτοντας τη συνεδρίαση για την Πέμπτη 5/3/15 έδωσα το χρόνο σε όλες τις παρατάξεις να το σκεφτούν, αν θέτουν θέμα εμπιστοσύνης και επιμένουν με την έκδοση μιας τέτοιας ανακοίνωσης. Οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων δήλωσαν πως δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο και ζήτησαν να αφαιρεθεί η σχετική αναφορά από το δελτίο τύπου.
Ζ. Η δήλωση που έκανα έχει ως εξής: «Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η πλειοψηφία του ΔΣ στην πραγματικότητα αίρει την εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο, αφού απαιτεί από τον ίδιο να υπογράψει την καταδίκη του, πράγμα που είναι πολύ βαρύ. Η αγωνιστική μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια δεν επιτρέπει σε κανέναν να λέει διάφορα, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Δεν έχω παραβιάσει σε καμία περίπτωση αποφάσεις του ΔΣ, αλλά η δημοκρατική ευαισθησία μου με αναγκάζει, παρά την κρίσιμη φάση στην οποία βρισκόμαστε με τη διαθεσιμότητα και τους απολυμένους, εγώ, ο απολυμένος πρόεδρος της ΟΛΜΕ, να θέσω την παραίτησή μου στην κρίση του ΔΣ και ζητάω διακοπή και νέα συνεδρίαση την Πέμπτη, για να τοποθετηθείτε επί του θέματος».
Η. Ως πρόεδρος της ΟΛΜΕ δηλώνω ότι εκφράζω και θα συνεχίσω να εκφράζω, σε ό,τι με αφορά, τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ, των Γενικών Συνελεύσεων και του Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα.
Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
Σχετικά με την παραίτηση του προέδρου της ΟΛΜΕ, το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε τα εξής:
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και όλες οι παρατάξεις (εκτός από τις ΣΥΝΕΚ), συμφώνησαν ότι η συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό δεν κινήθηκε σε θετική κατεύθυνση.
Η πλειοψηφία των αιτημάτων του κλάδου απορρίφθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου.
Σε αυτά τα πλαίσια, υπήρξε κοινή θέση από όλες τις παρατάξεις (πλην των ΣΥΝΕΚ) ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της ΟΛΜΕ για το αποτέλεσμα της συνάντησης, συσκότισαν την πραγματικότητα, ωραιοποίησαν την κυβερνητική πολιτική, την ίδια στιγμή που ο Υπουργός δεν ικανοποίησε σχεδόν κανένα από τα αιτήματά μας.
Επίσης, ότι πρόκειται για δηλώσεις που έγιναν χωρίς να υπάρχει καμία εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την εκτίμηση που έχει η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για το αποτέλεσμα της συνάντησης.
Τα λιβανίσματα αυτά στην κυβερνητική πολιτική δεν είναι καινούρια, κινούνται στην πεπατημένη του “κυβερνητικού συνδικαλισμού”.
Τα έχουμε ξαναδεί και ξέρουμε καλά που οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπέβαλλε την παραίτησή του.
Η δημοτική παράταξη μείζονος μειοψηφίας «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» με επικεφαλής των Κωνσταντίνο Βαφειάδη, σε ανακοίνωση…
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τα Χριστούγεννα, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διοργανώνει Red weekend στην οδό Αγίου…
Ευχές για τις γιορτινές ημέρες, καθώς και γλυκά, αντάλλαξε με τα παιδιά και το προσωπικό…
Καταθέτω μια παρέμβασή μου για το Εθνικό Απολυτήριο (Ε.Α.) ως αποτέλεσμα της εμπειρίας, που απέκτησα…
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης μετείχε το πρωί στις εργασίες της προσυνόδου…
Το μακροσκελέστατο άρθρο του Matthew Karnitschnig (Μάθιου Κάρνιτσνιγκ) του αμερικάνικου περιοδικού Politico επικεντρώνει στην οικονομική…