Ένα θέατρο απειλών, δηλώσεων και διαψεύσεων παίζεται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων το τελευταίο διάστημα.
Οι δανειστές μιλούν για όρους + χρήματα
Οι εταίροι καταβάλλουν προσπάθειες -άλλοτε με απειλές, άλλοτε με τελεσίγραφα- να πείσουν την κυβέρνηση να σεβαστεί τη συμφωνία και τους όρους που τη συνοδεύουν. Η δε κυβέρνηση παλεύει να περάσει στην ελληνική κοινή γνώμη την εντύπωση ότι δεν υπάρχει συμφωνία και Μνημόνια όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, παρότι η Ελλάδα απαιτεί από τους δανειστές τα χρήματα και τις εξυπηρετήσεις που απορρέουν από αυτά.
Σε αυτό το κλίμα καχυποψίας και αμοιβαίων… ύβρεων, η ελληνική οικονομία κλυδωνίζεται, η αγορά είναι στάσιμη, τα έσοδα μειώνονται ραγδαία και οι δόσεις προς τους δανειστές εξασφαλίζονται «στύβοντας την πέτρα» από αγροτικά κονδύλια, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.
Eurogroup: Αν δώσετε μεταρρυθμίσεις, θα πάρετε χρήματα
Το μήνυμα από το Eurogroup, που συνεδριάζει τη Δευτέρα, είναι ότι πιθανόν να υπάρξει απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αλλά μόνο αν η χώρα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Το σχέδιο που έχει ο Ντάισελμπλουμ είναι να επιτραπεί από το Eurogroup της Δευτέρας η απελευθέρωση του 1,9 δισ. ευρώ που έχει επιστρέψει η ΕΚΤ στα ΥΠΟΙΚ των χωρών-μελών από τα «κέρδη» της από την εξόφληση των ελληνικών ομολόγων.
Το σχέδιο αυτό αποτυπώθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει σε εφαρμογή έστω και μέρους των συμφωνηθέντων έτσι ώστε να εκταμιευθεί η υπο-δόση του υπολοίπου των 7,2 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στο ταμείο και να αποφευχθεί έστω και προσωρινά το δίλημμα της αποπληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup απαίτησε από την Ελλάδα να δώσει τουλάχιστον δείγματα μεταρρυθμίσεων. Ως τέτοια δείγματα θεωρεί κυρίως την προώθηση του προγράμματος των ήδη δρομολογημένων αποκρατικοποιήσεων (όπως, π.χ., των περιφερειακών αεροδρομίων).
Τι θα πει στο Eurogroup τη Δευτέρα ο Βαρουφάκης
Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει στο μυαλό του άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που αφορούν στη σύλληψη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Έτσι, για παράδειγμα, χθες βράδυ δήλωνε στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου ότι έχει έτοιμες έξι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο «σύμφωνο». Όλα αυτά όμως πρέπει να ξεκαθαριστούν μέσα στην εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένος ο Δραγασάκης
Συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων θα υποβάλει η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά δεν θα είναι όλες κοστολογημένες.
Όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής έκτακτης σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών συζητήθηκε το «πακέτο» που θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η κυβέρνηση.
«Είναι συγκεκριμένες προτάσεις-μεταρρυθμίσεις. Κάποιες είναι ποσοτικοποιημένες, κάποιες όχι», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος θα βρεθεί μαζί με τους Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
«Ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στο Eurogroup τη Δευτέρα με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως «τα μέτρα θα είναι ποσοτικοποιημένα».
«Η κυβέρνηση έχει δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων»
Αναφορικά με το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα ευρύ πεδίο που έχει και το δικό μας πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους θεσμούς. Είναι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προωθούν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και στο δικό μας πρόγραμμα και στη συμφωνία. Η συμφωνία είναι υποσύνολο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης».
Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης προανήγγειλε ότι «πέραν των νομοσχεδίων θα υπάρξουν και καινούργια πράγματα», δίχως, όμως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ανοίγει η συζήτηση και για νέο δάνειο-Μνημόνιο
Εν μέσω ενός πραγματικού αλαλούμ για το χρηματοδοτικό κενό και την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην Ελλάδα, οι φωνές από την Ευρώπη που μιλούν για τρίτο δάνειο-Μνημόνιο το καλοκαίρι ολοένα και πληθαίνουν. Τα δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας έδωσαν τη θέση τους σε δηλώσεις αξιωματούχων και, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, όλα δείχνουν πως η συζήτηση έχει μάλλον ανοίξει.
Αντιπρόεδρος της Κομισιόν: Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετο δανεισμό το καλοκαίρι
Η «είδηση» για συζήτηση περί τρίτου δανείου ήρθε από… επίσημα χείλη, καθώς ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε, όπως αναφέρει το Bloomberg, πως η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλο δάνειο το καλοκαίρι: «Η Ελλάδα ίσως να χρειαστεί νέα βοήθεια μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, καθώς δεν είναι σίγουρο πως το καλοκαίρι οι αγορές θα θέλουν να τη δανείσουν».
«Με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε συζητήσει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές με τη βοήθεια μιας προληπτικής ρύθμισης μέσω της πιστωτικής γραμμής, ωστόσο αυτό το σενάριο δείχνει λιγότερο πιθανό τώρα, δεδομένης της οικονομικής αστάθειας», πρόσθεσε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Ντε Γκίντος: Εξετάζεται νέο πακέτο 30-50 δισ. για την Ελλάδα
Νωρίτερα, τη «φωτιά» είχε ανάψει ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος, ο οποίος τόνισε από την Παμπλόνα ότι στην Ευρωζώνη συζητούν ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο μάλιστα θα ανέρχεται στα 30-50 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Ντε Γκίντος, μια νέα συμφωνία διάσωσης θα προσφέρει πιο ευέλικτους όρους για την Ελλάδα.
Ακόμη, ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι δεν βλέπει άλλη εναλλακτική για την Ελλάδα εκτός από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ανέφερε ότι στην Ισπανία αντιστοιχεί το 13% αυτού του ποσού.
Η διαρροή Ντάισελμπλουμ που δημιούργησε σύγχυση
Σύγχυση, πάντως, προκλήθηκε και από μια διαρροή από το περιβάλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με το Open Europe, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η σύσκεψη της 9ης Μαρτίου θα μπορούσε να έχει ως θέμα την πιθανότητα εξέτασης ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα.
Μετά ήλθαν οι διαψεύσεις
Πάντως, επισήμως, Eurogroup και Κομισιόν διαψεύδουν πως υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (μέσω του εκπροσώπου του) όσο και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Σημειωτέον ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά με τίποτα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει και η συζήτηση για την παροχή επιπλέον βοήθειας δείχνει να… ανάβει.