Τη δική τους άποψη για την ελληνική συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup, δίνουν 5 ξένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονται σε μεγάλα διεθνή Μέσα. Στις απόψεις τους που δημοσιεύονται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ο καθένας από αυτούς προσπαθεί να κάνει παράλληλα μια πρόβλεψη, για το τι μπορεί να ακολουθήσει.
«Μέχρι στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιχειρήσει και έχει αποτύχει να ξεφύγει από τον μηχανισμό διάσωσης που οικοδομήθηκε το 2010» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο αρχισυντάκτης της Wall Street Journal, Μάρκους Γουόκερ. Επιπλέον, σημειώνει ότι «ως αντάλλαγμα για την αποδοχή των υφιστάμενων κανόνων, η Ελλάδα κέρδισε τη δυνατότητα ελιγμών στην οικονομική πολιτική. Σύμφωνα με τον Μάρκους Γουόκερ, η επόμενη συμφωνία θα έχει μεγαλύτερη σημασία και για τις δύο πλευρές και θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Σύνταξης του Reuters, Χιούγκο Ντίξον, υπογραμμίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ανεύθυνες υποσχέσεις προεκλογικά, από τις οποίες τώρα πρέπει να απαγκιστρωθεί». Όπως εκτιμά ο γνωστός δημοσιογράφος, «ήδη είδαμε το πρώτο στάδιο της ”κωλοτούμπας”: το αίτημα του Γιάνη Βαρουφάκη για μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος». Ο ίδιος συμπληρώνει, πως «η επόμενη μακροπρόθεσμη συμφωνία θα περιλαμβάνει νέα χρήματα για την Ελλάδα από τους πιστωτές της, ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή επώδυνων μεταρρυθμίσεων».
«Τραγωδίες, δράματα, Δούρειοι Ίπποι: είναι εύκολο να καταφύγει κανείς σε ελληνικά κλισέ οταν περιγράφει τα ταραγμένα γεγονότα του μήνα που πέρασε». Έτσι ξεκινά το άρθρο του αρθρογράφου του Economist, Τομ Νάτολ, στην Καθημερινή της Κυριακής. Ο Τομ Νάτολ εκφράζει την απαισιοδοξία τους λέγοντας ότι «αν ο Φεβρουάριος φάνηκε δύσκολος, οι ερχόμενοι μήνες μπορεί να είναι πολύ χειρότεροι. Και εξηγεί: «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις χρηματαγορές όταν η παράταση λήξει τον Ιούνιο, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα διάσωσης».
Αρνητικά βλέπει την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup και ο ανταποκριτής των New York Times, Τζέιμς Κάντερ. «Το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στο δράμα του ελληνικού χρέους ολοκληρώθηκε με τον επικεφαλής του Eurogroup να ποδοπατά την πολιτική εξέγερση του ΣΥΡΙΖΑ» λέει χαρακτηριστικά. Ο Τζέιμς Κάντερ παραθέτει και το τι θα βρει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας, στο προσεχές χρονικό διάστημα: «ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει δυσαρεστημένα στελέχη του κόμματος και ένα ανήσυχο, ζωηρό εκλογικό σώμα. Και στην άλλη πλευρά, βρίσκονται οι πιστωτές της χώρας που θέλουν πιο ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις πριν ξανανοίξουν τη στρόφιγγα με τα δανεικά».
Την δική του άποψη καταθέτει και ο ανταποκριτής της ολλανδικής De Volk-skrant, Μαρκ Πεέπερκορν. «Το επίπεδο εμπιστοσύνης απέναντι στην Αθήνα ήταν χαμηλό επί Σαμαρά, Πλέον είναι ανύπαρκτο» σχολιάζει ο ίδιος. «Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η αναθεώρηση (δηλαδή η περαιτέρω περικοπή) των δημοσίων δαπανών, η καταπολέμηση και η εξυγίανση των τραπεζών θα πλήξει βαριά πολλές ομάδες εντός της κοινωνίας» εκτιμά ο δημοσιογράφος, προβλέποντας μάλιστα πως «η διάσημη πλατεία Συντάγματος θα είναι ξανά γεμάτη με διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης. Είναι αναπόφευκτο».
Πέντε ξένοι δημοσιογράφοι λένε την άποψη τους για Eurogroup και την «επόμενη μέρα»
0
Share.