Categories: Οικονομία

Έκθεση ΔΝΤ: Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να μαζέψετε τα έσοδά σας

Καταπέλτης είναι το πόρισμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ελληνική φορολογική διοίκηση. Στις 121 σελίδες του διαπιστώνονται οι «πληγές» του συστήματος, αλλά επισημαίνεται ότι ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα, παρά τις συστάσεις.
Σε μία περίοδο που τα κρατικά ταμεία ελπίζουν σε ενίσχυση από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τα συμπεράσματα που περιλαμβάνει η έκθεση- κόλαφος καταδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί.
Στην έκθεση, την οποία αποκαλύπτει η «Καθημερινή», επισημαίνεται η απροθυμία των κυβερνώντων να κλείσουν τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής, οι καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων, ο φόβος των εφοριακών για ποινικές ευθύνες, αλλά και η αποτυχία επίτευξης αυτονομίας της φορολογικής διοίκησης.
Οπως σημειώνεται στην έκθεση, το «παράθυρο» της φοροδιαφυγής παραμένει ανοιχτό, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις, με αποτέλεσμα να δικαιολογούνται έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι δεν υπάρχει βούληση για αλλαγές.
Επιπλέον, σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεπερνούν τα 2 δισ. οι ανεξόφλητες αιτήσεις επιστροφών φόρου εισοδήματος οι οποίες διεκπεραιώνονται όταν επίκειται η παραγραφή τους.
Η έννοια της αυτονομίας είναι ξένη προς την παράδοση διακυβέρνησης της Ελλάδας και είναι απίθανο ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να μην είναι πολιτική τοποθέτηση, σημειώνει η έκθεση, όπου τονίζεται ότι παρά τις συστάσεις, ελάχιστα μέτρα προχώρησαν μετά από το Μάιο του 2014.
Ακόμη, τα στελέχη της Τρόικα αναφέρουν ότι έχουν αγνοηθεί οι συμβουλές που δόθηκαν παλιότερα, ή υπάρχει οπισθοχώρηση, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι δέσμιοι της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, ενώ κυριαρχεί ένα αντιπαραγωγικό κλίμα αδράνειας κάτω από μία νομική τυπολατρία. Παράλληλα, θεωρούν απίθανη τη λήψη πειθαρχικών μέτρων για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, την εξουσία επιλογής προσωπικού και την εφαρμογή της νομοθεσίας.
Κατά την άποψη του κλιμακίου, τα ελάχιστα μέτρα αυτονομίας δεν έχουν κατορθωθεί και είναι απίθανο να κατορθωθούν πλήρως ή μελλοντικά.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Προειδοποίηση από Politico: Πλησιάζει η στιγμή της Αποκάλυψης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή οικονομία

Το μακροσκελέστατο άρθρο του Matthew Karnitschnig (Μάθιου Κάρνιτσνιγκ) του αμερικάνικου περιοδικού Politico επικεντρώνει στην οικονομική…

9 λεπτά ago

Π. Γερουλάνος για «Σπαρτιάτες»: Άλλο ένα θέμα στο οποίο χωρίς την πίεση του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση δεν θα έκανε τίποτα

Σε τρεις αλήθειες αναφέρθηκε σε παρέμβασή του, σήμερα στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ…

16 ώρες ago

«Νίκη Πολιτών» – Γιάννης Σταθόπουλος: Επιτέλους στολίζουν Πλατείες – Σκάνδαλο το ποσό ενοικίασης, ενώ αυξάνουν τα τέλη 35%

Η δημοτική παράταξη «Νίκη Πολιτών Αγίας Παρασκευής», με επικεφαλής τον Γιάννη Σταθόπουλο, με ανακοίνωσή της αναφέρεται…

17 ώρες ago

Χ. Δούκας σε Κ. Μπακογιάννη για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό: Αγωνιζόμαστε να λύσουμε το πρόβλημα που δημιουργήσατε εσείς

Απάντηση στις αιτιάσεις της παράταξης του Κ. Μπακογιάννη για την διπλή ανάπλαση έδωσε στο δημοτικό…

17 ώρες ago

Πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας -Σε ηλικία 79 ετών

Σε ηλικία 79 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Κώστας Χαρδαβέλλας. Ο γνωστός δημοσιογράφος…

2 ημέρες ago

Το ΕΝΔΙΣΥ αγωνίζεται για το αυτονόητο «Ο e-ΕΦΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ να εφαρμόζουν τους νόμους, που έχουν ψηφιστεί!»

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ζητά από τον e-ΕΦΚΑ να εφαρμόσει τον ν.5045/2023 άρθρο 45…

2 ημέρες ago