Categories: Οικονομία

Βαρουφάκης: Ναι σε έκτακτους φόρους αν χρειαστεί

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επιβληθούν έκτακτοι φόροι, αν χρειαστεί, ο Γιάνης Βαρουφάκης, διευκρινίζοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν «αυτοί που έχουν».
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα στο σημείο να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε κατηγορηματικά «όχι».
Για την περίπτωση να επιβληθούν έκτακτοι φόροι, η πρώτη απάντηση του κ. Βαρουφάκη σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ήταν «Ελπίζω πως όχι». Ο υπουργός συμπλήρωσε όμως ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
«Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την εθνική ανεξαρτησία και την λαϊκή κυριαρχία, εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο για αυτό, θα το κάνω. Αλλά θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν», διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει με με όριο και στοχευμένα.
Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τσιγάρα τα ποτά και τυχερά παιχνίδια, και ξεκαθαρίζει ότι η αύξηση αυτή δεν θα αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές. Επίσης, δήλωσε ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα επανέλθει σταδιακά μετά τον Ιούνιο ενώ θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της εξομοίωσης του μισθολογίου στο δημόσιο.
Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση για την αποπληρωμή των δανείων στους δανειστές της χώρας. «Δεν θα διαφωνήσω με τον Σόιμπλε! Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε δεσμεύσεις» ανέφερε και υποστήριξε ότι «έγινε κακή διαπραγμάτευση στο θέμα της αγοράς ομόλογων από την ΕΚΤ προσθέτοντας ότι είναι απίστευτο να μας ζητούν αξιολόγηση για χρήματα που είναι δικά μας».
Μιλώντας για τη σχέση του με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, τόνισε ότι «προφανώς και υπάρχει μια διαφορά.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Εκλογές στη Βρετανία: Σαρωτική νίκη των Εργατικών του Στάρμερ δείχνουν τα exit polls έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Οι Εργατικοί (Labour) του Κιρ Στάρμερ (Sir Keir Rodney Starmer) βαίνουν ολοταχώς για μια ιστορική νίκη,…

8 λεπτά ago

Γιάννης Σταθόπουλος: Να προλάβουμε την επόμενη φωτιά στον Υμηττό

Στην χθεσινή πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά, που απείλησε και την πόλη της Αγίας Παρασκευής, αναφέρεται…

7 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Από 8 έως 19 Ιουλίου 2024 οι αιτήσεις εγγραφής στις δύο τελευταίες περιόδους του Summer Camp του Δήμου Βριλησσίων

Από 8 έως 19 Ιουλίου 2024 θα γίνονται οι αιτήσεις εγγραφής μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας https://eservices.vrilissia.gr/ …

8 ώρες ago

Χάρης Δούκας: Θα παραμείνω δήμαρχος αν εκλεγώ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ [Βίντεο]

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, κληθείς να απαντήσει αν θα παραιτηθεί εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε…

9 ώρες ago

Δέκα χιλιάδες διορισμούς σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Σε 10.000 νέους μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025 θα προχωρήσει το…

10 ώρες ago

Κώστας Λύρος: Σοβαρευτείτε, κύριοι της δημοτικής αρχής και διοικήστε με σεβασμό στους Νομούς και το δημοτικό χρήμα!

Άμεση ήταν η απάντηση του συνδυασμού «Δημιουργική Ανατροπή» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Μεσολογγίου, Κώστα…

17 ώρες ago