Πορτογαλία: Αποπληρωμή 6 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ

0

Το ένα τέταρτο των δανείων που της χορήγησε το ΔΝΤ από το 2011 αποπληρώνει το Μάρτιο η Πορτογαλία
Η Πορτογαλία θα αποπληρώσει τον Μάρτιο εκ των προτέρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έξι εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο των δανείων που της χορηγήθηκαν από το 2011 στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ η κυβέρνηση.
Συνολικά η Λισαβόνα επιθυμεί να αποπληρώσει σε μέγιστο διάστημα δυόμισι ετών 14 δις ευρώ από τα 25,7 δισεκατομμύρια που έχει λάβει σε τρία χρόνια από το ΔΝΤ, είχε ανακοινώσει στις αρχές Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών.
Με αυτό τον τρόπο η Πορτογαλία βαδίζει στα χνάρια της Ιρλανδίας, η οποία στο τέλος του 2014 αποπλήρωσε εκ των προτέρων 9 δισ. ευρώ από ένα σύνολο δανείων ύψους 22,5 δισ. ευρώ που είχαν χορηγηθεί από το ΔΝΤ.
Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε από το ΔΝΤ και την ΕΕ, θα μεταφρασθεί σε «μια πολύ σημαντική μείωση των τόκων που πληρώνει η χώρα μας», διαβεβαίωσε χθες η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι στο Βιζέου (βόρεια Πορτογαλία).
«Αρχίζουμε απ’ αυτό το κομμάτι και αναλόγως των συνθηκών θα αποπληρώσουμε τα υπόλοιπα μόλις αυτό είναι δυνατόν», διευκρίνισε η υπουργός.
Στην αγορά ομολόγων, η χώρα χρηματοδοτείται πλέον με επιτόκια γύρω στο 2% για τα δεκαετή ομόλογα, δηλαδή καλύτερο από το 3,6% που δίνει το ΔΝΤ.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner