Βαρουφάκης: Ναι σε έκτακτους φόρους αν χρειαστεί

0

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επιβληθούν έκτακτοι φόροι, αν χρειαστεί, ο Γιάνης Βαρουφάκης, διευκρινίζοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν «αυτοί που έχουν».
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα στο σημείο να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε κατηγορηματικά «όχι».
Για την περίπτωση να επιβληθούν έκτακτοι φόροι, η πρώτη απάντηση του κ. Βαρουφάκη σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ήταν «Ελπίζω πως όχι». Ο υπουργός συμπλήρωσε όμως ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
«Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την εθνική ανεξαρτησία και την λαϊκή κυριαρχία, εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο για αυτό, θα το κάνω. Αλλά θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν», διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει με με όριο και στοχευμένα.
Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τσιγάρα τα ποτά και τυχερά παιχνίδια, και ξεκαθαρίζει ότι η αύξηση αυτή δεν θα αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές. Επίσης, δήλωσε ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα επανέλθει σταδιακά μετά τον Ιούνιο ενώ θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της εξομοίωσης του μισθολογίου στο δημόσιο.
Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση για την αποπληρωμή των δανείων στους δανειστές της χώρας. «Δεν θα διαφωνήσω με τον Σόιμπλε! Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε δεσμεύσεις» ανέφερε και υποστήριξε ότι «έγινε κακή διαπραγμάτευση στο θέμα της αγοράς ομόλογων από την ΕΚΤ προσθέτοντας ότι είναι απίστευτο να μας ζητούν αξιολόγηση για χρήματα που είναι δικά μας».
Μιλώντας για τη σχέση του με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, τόνισε ότι «προφανώς και υπάρχει μια διαφορά.

Share.

Comments are closed.