Χαμός στη Βουλή με Κωνσταντοπούλου για Χρυσή Αυγή και Μνημόνιο

0

Αναβρασμός επικράτησε επί τέσσερις σχεδόν ώρες εντός Βουλής, όπου συνεδρίασε η Ολομέλεια για την άρση ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη.
Η ένταση πυροδοτήθηκε όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού διάβασε κατά γράμμα όλο τον κανονισμό και τις διαδικασίες που προβλέπονται, ανέφερε ότι αναβάλλεται για άλλη ημέρα η ψηφοφορία.
Ο λόγος ήταν, όπως ανέφερε η ίδια, πως απέστειλε αίτημα στον εισαγγελέα για να δώσει άδεια και να παραβρεθούν στη Βουλή οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, αυτό απορρίφθηκε.
Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι επιθυμία της είναι να συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές σε αυτές τις διαδικασίες και ότι θα υποβάλει εκ νέου αίτημα. Οι ενστάσεις από όλες τις πτέρυγες – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ – ήταν έντονες και η Βουλή μετετράπη σε αρένα λεκτικών διαξιφισμών.
Το «κλου» της επεισοδιακής βραδιάς ήρθε όταν την ώρα που ξεκινούσε η ψηφοφορία και ενώ η Βουλή είχε γίνει άνω-κάτω επί 4 ώρες, η Χρυσή Αυγή… αποχώρησε.
«Κάναμε τη Βουλή μπάχαλο και μας φτύνουν τώρα οι Χρυσαυγίτες. Ήταν αθλιότητα αυτό που έγινε» έλεγε οργισμένη η Ντόρα Μπακογιάννη.

Για την ιστορία η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη.
Αναλυτικά: Κατά 216  Παρών 7  Υπέρ 1

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια, είπε στην κα Κωνσταντοπούλου ότι «Το Προεδρείο της Βουλής δεν αποφασίζει, αλλά μόνο εισηγείται. Ανοίγετε ένα κακό προηγούμενο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ανέφερε ότι «Ανοίγουμε κερκόπορτα με αυτή την ιστορία. Θα πρέπει σε κάθε ψηφοφορία να τους καλούμε και εφόσον δεν υπάρχει άδεια θα πρέπει να αναβάλουμε τις διαδικασίες».
Σημειωτέον ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών ήταν εντονότατες, ακόμη και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμέσως μετά τη διακοπή της συνεδρίασης οι βουλευτές μαζεύτηκαν σε πηγαδάκια στους διαδρόμους της Βουλής, ενώ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μιλούσαν για επικίνδυνη τακτική.
Βουλευτές, άλλωστε, σημείωναν ότι η κα Κωνσταντοπούλου επί της ουσίας δικαιώνει την επιχειρηματολογία της ΧΑ, ενώ, εάν επικρατήσει αυτή η λογική θα μπλοκάρεται κάθε λειτουργία του Κοινοβουλίου μέχρι να παίρνουν άδεια οι προφυλακισμένοι βουλευτές.

Κωνσταντοπούλου σε Μητσοτάκη: Αν διαφωνείς κάνε Tweet

Εν μέσω αντιδράσεων, Κωνσταντοπούλου, Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης και Φίλης είχαν μίνι σύσκεψη στο γραφείο της προέδρου της Βουλής.
Βγαίνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Βουλή δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να του απαντά «Αν διαφωνείς κάνε tweet».

Σύγκρουση και για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου κοντραρίστηκαν και για τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής πως όταν έβγαλε την ημερήσια διάταξη για την εκλογή, δεν υπήρχε όνομα όπως ορίζει ο κανονισμός. «Είναι παράτυπο, να ζητήσετε συγνώμη», της είπε.
Τότε η κ. Κωνσταντοπούλου του απάντησε: «Να σας θυμίσω ότι με πήρατε τηλέφωνο και σας είπα ότι δεν ξέρω το όνομα του προέδρου και μου είπατε ότι αν είναι ο κ. Αβραμόπουλος δεν έχετε πρόβλημα, αλλά αν είναι άλλος, θα έχετε πρόβλημα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε έξαλλος με το «unfair» όπως το χαρακτήρισε, της Ζωής Κωνσταντοπούλου, να αποκαλύψει στην Ολομέλεια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Από εδώ και πέρα μόνο τυπικά και γραπτά επικοινωνία με την Πρόεδρο της Βουλής» έλεγε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Εξηγούσε δε, ότι είπε την φράση αυτή, με την έννοια ότι δέχεται ένα πρόσωπο που είναι γνωστό, όχι με την έννοια ότι θέλει οπωσδήποτε Αβραμόπουλο.

Σφοδρή επίθεση και από Βενιζέλο

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν, όμως, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη στάση της Ζωής Κωνταντοπούλου «κραυγαλέα αντιθεσμική».
«Θέλετε να υπαγορεύσετε την πολιτική σας βούληση στον εισαγγελέα. Παραβιάζετε τη διάκριση των εξουσιών, εκβιάζετε τη δικαιοσύνη, είστε εκλεγμένη και με τη δική μας ψήφο. Να ανακαλέσετε αυτά που είπατε και να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Θέλετε να επηρεάσετε τη δικαστική κρίση ενόψει της δίκης της Χρυσής Αυγής» σημείωσε σε έντονο ύφος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οργή και από Μεϊμαράκη: Έχετε κάνει ατοπήματα – Από που αντλείτε εξουσία;
Η θυελλώδης συνεδρίαση συνεχίστηκε με σκληρές τοποθετήσεις, ενώ, και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατηγόρησε την Ζωή Κωνσταντοπούλου για αρκετά ατοπήματα σε μικρό διάστημα.
«Από που αντλείτε την εξουσία;» αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης.
Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ είχε και μια σύντομη κουβέντα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο υπουργός κάτι είπε στον κ. Μεϊμαράκη και εκείνος απάντησε «Εγώ δεν θα σας πω ούτε για κωλοτούμπες ούτε για τίποτε άλλο. Αποδεχθήκατε Μνημόνια και Τρόικες και τώρα θέλετε να επιβάλετε ένα δικό σας μοντέλο διακυβέρνησης. Αν είναι έτσι κλείστε το Κοινοβούλιο να τελειώνουμε».

Ντόρα: Κατάντια του προεδρείου με φθηνά τεχνάσματα

Ένα ακόμη επεισόδιο, αυτή τη φορά μεταξύ Μπακογιάννη-Κωνσταντοπούλου, προστέθηκε στην ένταση που επικράτησε στη Βουλή.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε τον λόγο από την πρόεδρο της Βουλής, ταυτόχρονα με τον αδελφό της και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Παραιτούμαι εγώ, αν είναι να πάρει το λόγο ο Κυριάκος» είπε η Ντ. Μπακογιάννη.
Όμως η πρόεδρος της Βουλής προτίμησε να δώσει το λόγο στον Χαράλαμπο Αθανασίου, πυροδοτώντας την έκρηξη της Μπακογιάννη: «Είναι θλιβερή και δύσκολη η σημερινή ημέρα για την ελληνική Βουλή» είπε και επιτέθηκε κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Αυτό που κάνετε είναι φθηνό τέχνασμα, επειδή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είναι αδελφός μου. Δεν θέλω να βλέπω το προεδρείο της Βουλής, να καταντάει σε έναν τέτοιο ρόλο» είπε σε υψηλούς τόνους.

Και δεύτερο επεισόδιο με Βενιζέλο
Λίγη ώρα αργότερα και ενώ συνεχίζονταν οι αντιδράσεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε ξανά τον λόγο.
«Αφού τον στερηθήκατε τόσο καιρό να σας τον δώσω» απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου πυροδοτώντας νέα έκρηξη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
«Είστε ειρωνική, απρεπής και αλαζονική» απάντησε ο κ. Βενιζέλος για να ρίξει στη συνέχεια ένα καρφί.
«Με την ευκαιρία μήπως μπορείτε να μας πείτε πότε θα ψηφίσει η Βουλή την παράταση του Μνημονίου;» είπε ο κ. Βενιζέλος με την Πρόεδρο της Βουλής να απαντάει «Αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει παράταση Μνημονίου».
«Είτε θέλετε είτε δεν θέλετε η Βουλή θα ψηφίσει» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Share.

Comments are closed.