Άρχισε η δίκη του Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

0

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Δύο αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα βαραίνουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 για τους καταχραστές του Δημοσίου και το επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.
Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου είναι αρεοπαγίτες καθώς και δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και έχουν κληρωθεί από τη Βουλή. Πρόεδρος του δικαστηρίου είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας, η Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου.
Η δίκη διεξάγεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί που πριν 24 χρόνια δικάστηκαν οι Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Πέτσος και Γιώργος Κοσκωτάς. Η έναρξη της δίκης έγινε σήμερα πρωί, αλλά όλες οι επόμενες συνεδριάσεις θα ξεκινούν αργά το μεσημέρι και θα ολοκληρώνονται το βράδυ.
Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Πάσσος συνέταξε τον κατάλογο των μαρτύρων, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας θα προταθούν στο δικαστήριο και άλλα ονόματα μαρτύρων.
Οι πρώτοι μάρτυρες είναι ο Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαος Αλιβιζάτος, ο διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) Δημήτριος Μασίνας, ο πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ Απόστολος Δελτσίδης, το στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ Παναγιώτης Μαντούβαλος, η διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου Χρυσή Χατζή, ο εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής Γεώργιος Αγγελόπουλος, η ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών Σοφία Ρίτσου και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λουκάς Τσούκαλης.

Share.

Comments are closed.