Categories: Εκπαίδευση

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναλογική πρόσληψη (60% – 40%) των εκπαιδευτικών

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 527/2105 απόφασή της έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η κατανομή των προσλήψεων των εκπαιδευτικών (σε αναλογία 60%-40%) που έγινε με το νόμο 3848/2010.
Ειδικότερα, στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας είχαν προσφύγει 85 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008 και υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να διοριστούν τη σχολική περίοδο 2010 – 2011, αλλά κατ’ εφαρμογή των νόμων 3833/2010 και 3848/2010, αυτό δεν έγινε.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης (νόμος 3900/2010) έστειλε στο ΣτΕ προδικαστικά ερωτήματα σχετικά με τη Συνταγματικότητα ή όχι του νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώθηκε το 2010 για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών.
Με το νομοθετικό αυτό πλαίσιο καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων, ότι οι διορισμοί των μονίμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν κατά 60% από τους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική υπηρεσία.
Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1175/2014 απόφασή του έκρινε ότι ο αναλογικός διορισμός (60%-40%) των εκπαιδευτικών που προβλέπει το άρθρο 9 του νόμου 3848/2010 είναι αντίθετος στις Συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας (άρθρα 4 και 103 του Συντάγματος).
Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας το Γ΄ Τμήμα παρέπεμψε προς οριστική κρίση το εν λόγω ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ συντάχθηκε με την απόφαση του Γ΄ Τμήματος, δηλαδή υπέρ της αντισυνταγματικότητας του άρθρου 9 του νόμου 3848/2010 κρίνοντας ότι η επίμαχη κατανομή των εκπαιδευτικών που έγινε το 2010 προσκρούει στα άρθρα 4 και 105 του Συντάγματος (συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας).
Έτσι, η Ολομέλεια ανέπεμψε για τα περαιτέρω την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Κορυδαλλός: Πιστόλι βρέθηκε κρυμμένο μέσα σε τοίχο κελιού – Τι άλλο θα δούμε!!! – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Ένα πιστόλι βρέθηκε κρυμμένο μέσα στον τοίχο κελιού στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι…

3 ώρες ago

Το Ισραήλ αποφάσισε το κλείσιμο του Al Jazeera , κλιμακώνοντας τη μακροχρόνια διαμάχη με αραβόφωνο δίκτυο

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ψήφισε ομόφωνα να κλείσει τις δραστηριότητες…

7 ώρες ago

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Φοίβος Ιωαννίδης – Στην Σητεία η κηδεία του

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Φοίβος Ιωαννίδης, δικηγόρος και πολιτικός με…

8 ώρες ago

Τραγωδία στην Αγία Παρασκευή λόγω πυρκαγιάς – Αναζητούνται τα αίτια της φωτιάς

Τραγωδία εκτυλίχθηκε στην Αγία Παρασκευή, καθώς μια ηλικιωμένη έχασε τη ζωή της μετά από φωτιά…

11 ώρες ago

Πασχαλινές ευχές

Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά σε όλους. Μακάρι η Ανάσταση του Κυρίου να μαλακώσει τις…

1 ημέρα ago

Συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για κατάπαυση πυρός – Πρόοδο στις συνομιλίες βλέπει το Κάιρο

Κορυφώνεται η διπλωματική κινητικότητα στο Κάιρο της Αιγύπτου, καθώς αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς βρέθηκε…

1 ημέρα ago