Το αμερικανικό CNBC αναλύει τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής όχι επί τη βάσει των πολιτικών ή οικονομικών δεδομένων, αλλά σύμφωνα με τις εντυπώσεις που αφήνει στους απλούς Έλληνες. Όπως αναφέρει, «αρκετοί Έλληνες κατηγορούν τη νέα κυβέρνηση ότι έκανε πίσω στη δέσμευσή της να ”σκίσει” το μνημόνιο που επιβλήθηκε από την Τρόικα».
Και συνεχίζει: «Τα βέλη δέχεται ο Τσίπρας διότι εμφανίζει ως νίκη της Ελλάδας τη συμφωνία και αλλάζει τις ονομασίες των προγραμμάτων για να μην ακούγονται ξανά οι λέξεις Τρόικα (τώρα “θεσμοί”) και Μνημόνιο (τώρα “συμφωνία”)».
Οι αντιδράσεις
Ο Γιάννης Λοβέρδος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Οργίζομαι όταν ακούω ότι τελειώσαμε με το μνημόνιο και την Τρόικα, επειδή απλώς τους αλλάξαμε τα ονόματα. Είναι σαν να μου λέει ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και οι άλλοι ”πιστεύουμε πως είσαι χαζός και θα πιστέψεις όποιο ψέμα σου πούμε”».
Από τη μεριά του, ο Κώστας Καράμπας, που ζει στην Αθήνα, αναφέρει τη συμφωνία με τον βαρύ χαρακτηρισμό της «προδοσίας». Και λέει πως όποιος υπογράψει αυτή τη νέα συμφωνία θα κριθεί από τον ελληνικό λαό με την κατηγορία της απόλυτης προδοσίας. Ο μηχαλόγος μηχανικός Αντώνης Κουντουριώτης, που διαμένει στο Λονδίνο, είπε στο CNBC: «Ήξερα από την αρχή πως αυτά που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές δεν ήταν ρεαλιστικά. Περίμενα από την κυβέρνηση να κάνει κάποιες υποχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Προσπάθησαν να κάνουν μια συμφωνία που θα ωφελήσει την Ελλάδα και δεν θα ακολουθήσουν τη νοοτροπία τού “ναι σε όλα” προς το ΔΝΤ και την Ευρώπη (δηλαδή τη Γερμανία). Πρέπει όλοι να περιμένουμε να δούμε πόσο θα κρατήσουν αυτή την τακτική στις διαπραγματεύσεις και αν θα καταφέρουν να κάνουν μια καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα. Μετά ας τους κρίνουμε».
Η συμφωνία θα απειλήσει τον Τσίπρα;
Όπως αναφέρει το άρθρο, παρά τη συμφωνία, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στο έλεος των Ευρωπαίων. Παράλληλα είναι μια πρόκληση για τον Τσίπρα, που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε αναπτύξει μια έντονη ρητορική κατά των προγραμμάτων διάσωσης και της λιτότητας.
«Αν και είναι μόλις έναν μήνα στη θέση του πρωθυπουργού, οι αναλυτές διερωτώνται κατά πόσο η συμφωνία της Παρασκευής -και ακολούθως η αίτηση της Ελλάδας για παράταση του προγράμματος- θα κυνηγάει τον Τσίπρα και θα θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του ως ηγέτη. Ο Σωτήρης Ζαρταλούδης, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, σημειώνει: “Η ελληνική κυβέρνηση απειλείται από τη δική της λαϊκιστική ατζέντα έναντι των δυτικών συνεταίρων της και των ψηφοφόρων της. Η μοίρα της θα είναι το σημείο αναφοράς και για άλλα λαϊκιστικά ή αντιευρωπαϊκά κόμματα”».
Το CNBC προσθέτει στους διαφωνούντες τον Μανώλη Γλέζο και σημειώνει το γνωστό άρθρο του, αλλά και την αντίδραση της κυβέρνησης. Ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence προειδοποίησε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων εξασφάλισε στην Ελλάδα μόνο δύο παραχωρήσεις: χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και την αναγνώριση ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε να δώσει την Αθήνα μεγαλύτερο λόγο στις προτάσεις μεταρρύθμισης.
«Η συμφωνία επιτρέπει στις δύο πλευρές να σώσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία τους, αλλά θέτει επίσης τις διαδικασίες για πιο σκληρές διαπραγματεύσεις για το οικονομικό μέλλον της χώρας και για την πιθανή αντίδραση στην Ελλάδα. Ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να παρουσιαστεί τη Δευτέρα θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να πείσει τους δικούς του βουλευτές και τους ψηφοφόρους του», καταλήγει το δημοσίευμα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του CNBC στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ