Διεθνή ΜΜΕ: Άναψε η πρώτη φωτιά από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ

0

Ιδιαίτερη αναφορά στη συγγνώμη του Μανώλη Γλέζου κάνουν τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, εν αναμονή -όπως σημειώνουν- της λίστας μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης προς τους θεσμούς.
«Η πρώτη φωτιά από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ» γράφει η Liberation. Σαν αστραπή έπεσε η δήλωση του Μανώλη Γλέζου, παρατηρεί η εφημερίδα, αναφερόμενη στα όσα είπε η εμβληματική φιγούρα του ΣΥΡΙΖΑ, εθνικός ήρωας που κατέβασε τη σημαία των ναζί από την Ακρόπολη της Αθήνας και πρύτανης του Ευρωκοινοβουλίου.
Η εφημερίδα επικαλείται ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται στις αντιδράσεις μερίδας του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά ακόμα και δημοψήφισμα, σε περίπτωση που δεν μπορέσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες.
«Η συμφωνία ανοίγει ρωγμές στην ελληνική κυβέρνηση» παρατηρεί η ανταποκρίτρια της El Pais, η οποία αναφέρεται στις δηλώσεις Γλέζου, «αυτής της τοτεμικής φιγούρας της αριστεράς», αλλά και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ωστόσο -όπως γράφεη η ίδια- δεν έφτασε τόσο μακριά όσο ο ευρωβουλευτής.
O βρετανικός Guardian ξεκινά «ανάποδα» τις εξελίξεις: υπενθυμίζει τη σκληρή δήλωση που έκανε ο Β. Σόιμπλε λίγο μετά τη συμφωνία της Παρασκευής στο Eurogroup. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να εξηγήσει στους ψηφοφόρους της τα όσα συμφώνησε.
«Αυτό το προαίσθημα φαίνεται να βγήκε αληθινό την Κυριακή. Εμφανίστηκαν ενδείξεις απειθαρχίας στο εσωτερικό του κόμματος του Τσίπρα για τις παραχωρήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες. Ως κορύφωση αυτής της πίεσης, ο βετεράνος της αριστεράς,  ήρωας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος, δεν αποδοκίμασε απλά τη συμφωνία, αλλά κάλεσε τους Έλληνες να ξεσηκωθούν εναντίον της.»
«Οι πολιτικοί αρχηγοί αντιμετωπίζουν εξέγερση στο εσωτερικό, ενώ προσπαθούν να κατευνάσουν τους πιστωτές» είναι ο τίτλος των New York Times. Στο άρθρο τους οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας αναφέρονται αναλυτικά στα κέρδη και τις απώλειες των δύο πλευρών στο Eurogroup της Παρασκευής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση του Μανώλη Γλέζου, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι θα παραιτηθεί αν δεν γίνουν σεβαστές οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.
O Τσίπρας δίνει μάχη απέναντι στις αντιδράσεις μέσα στις ίδιες του τις γραμμές, γράφει η Frankfurter Allgmeine Zeitung.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόβλημα: από τη μία οι σκληρές απαιτήσεις των πιστωτών και από την άλλη οι προσδοκίες των ψηφοφόρων για ριζική αλλαγή, παρατηρεί ο αρθρογράφος, κάνοντας και αυτός αναφορά στις δηλώσεις του «μύθου από την εποχή της Αντίστασης» Μανώλη Γλέζου.
Η ίδια εφημερίδα από την πρώτη σχεδόν στιγμή που έγινε γνωστή η συμφωνία του Eurogroup, είχε τονίσει: «Τη Δευτέρα τα πράγματα θα σοβαρέψουν. Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα παρουσιάσει τον νέο της κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Όλα εντάξει; Εκ πρώτης όψεως» σημείωνε ο αρθρογράφος.
Ο ίδιος αναφερόταν στη λίστα που καλείται να παρουσιάσει η κυβέρνηση, για να καταλήξει: «Η υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ ανυπόμονη για αυτό. Και μετά έρχεται σύντομα το δεύτερο τεστ, αν τα καταγεγραμμένα σχέδια θα εφαρμοστούν και στην πράξη.»

Share.

Comments are closed.