Categories: Οικονομία

Τρία γραφήματα που δείχνουν όλη την αλήθεια για την ελληνική κρίση

Η ιστορία, όταν δεν διδάσκει, προσφέρει τα κατάλληλα παραδείγματα για συγκρίσεις. Τηρουμένων των αναλογιών και των διαφορετικών κοινωνικών και πολιτικών δεδομένων που έχει κάθε εποχή, η τωρινή της Ελλάδας μπορεί άνετα να συγκριθεί με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ και την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Γερμανία μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αριθμητικά δεδομένα, που χρησιμοποιούνται σε άρθρο της ιστοσελίδας Slate.com με τίτλο «The World-Historic Depths of Greece’s Economic Misery, Charted» και αντιπαραβάλλουν τρία αποκαλυπτικά γραφήματα, που δείχνουν -έκτυπα- την καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της κρίσης.

«Η ελληνική οικονομία υπέφερε όσο καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, από την έναρξη της κρίσης και εντεύθεν. Από την αρχή του δράματος, το 2008, το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε πάνω από το 1/4. Καθώς και άλλες χώρες προσπαθούν να επανέλθουν από αυτό το χτύπημα, καμία τους δεν δέχθηκε τέτοιο χτύπημα όπως η Ελλάδα. Επί παραδείγματι, το ΑΕΠ της Ιταλίας δέχθηκε μια μείωση της τάξης του 10%», αναφέρει το άρθρο προσπαθώντας να εξηγήσει το πρώτο γράφημα που έχει ως αντικείμενο τη σύγκριση του ελληνικού ΑΕΠ με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών κρατών από το 2008 και μετά.

Τα επόμενα δύο γραφήματα, όμως, είναι και τα πλέον αποκαλυπτικά καθώς αντιπαραβάλλουν την ελληνική περίπτωση με δύο ιστορικά «χαμηλά». Το ένα είναι η Μεγάλη Ύφεση του 1929 στις ΗΠΑ. Κατά τον Economist και τον αναλυτή της Washington Post, Ματ Ο’Μπράιαν, το ιστορικό ανάλογο της ελληνικής ύφεσης είναι η αντίστοιχη των ΗΠΑ. Αν και οι Αμερικανοί μετά τον έβδομο χρόνο της σκληρής δοκιμασίας τους κατάφεραν να γυρίσουν τον τροχό της οικονομίας τους και να ανακάμψουν, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση που δικαίως ο Πολ Κρούγκμαν έγραψε στους New York Times ότι μοιάζει σαν να έχασε έναν πόλεμο. Όντως, το άλλο ιστορικό αντίστοιχο έχει να κάνει με μια χώρα που βγήκε από έναν πόλεμο ηττημένη και βίωσε ανάλογες καταστάσεις με αυτές της Ελλάδας: είναι η Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου δοκίμασε τις επιπτώσεις μια βαθύτατης κρίσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του slate.com στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Νίκος Χαρδαλιάς: Τα πάρκα της Μητροπολιτικής Αττικής θα επιστρέψουν στους πολίτες

Τον τελευταίο χρόνο, από την εποχή που ήμουν ακόμη υποψήφιος περιφερειάρχης, αλλά και πιο εντατικά…

4 ώρες ago

Πανελλαδικές 2024: Αντίστροφη μέτρηση για τις εξετάσεις – Πότε κλείνουν τα σχολεία – Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια…

5 ώρες ago

ΥΠΕΞ: «Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα» η λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί

«Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα» χαρακτηρίζει το ελληνικό  υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση της Άγκυρας να…

11 ώρες ago

Κάλεσμα Νίκου Φίλη για κοινή δράση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων για την Ειρήνη στην Παλαιστίνη

Την κοινή δράση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων για την Ειρήνη στην Παλαιστίνη ζητά με δήλωσή…

20 ώρες ago

H πασχαλινή προσευχή που χρησιμοποιούμε στα σχολεία έως την παραμονή της Ανάληψης του Κυρίου

Η αναστάσιμη προσευχή είναι αυτή που ακούγεται καθημερινά στα σχολεία, από τη Δευτέρα του Θωμά,…

23 ώρες ago

Η Χαμάς συμφώνησε σε κατάπαυση πυρός – Αποδέχτηκε την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ

Η Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι αποδέχθηκε μια πρόταση από την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση…

1 ημέρα ago