Categories: Οικονομία

Τρία γραφήματα που δείχνουν όλη την αλήθεια για την ελληνική κρίση

Η ιστορία, όταν δεν διδάσκει, προσφέρει τα κατάλληλα παραδείγματα για συγκρίσεις. Τηρουμένων των αναλογιών και των διαφορετικών κοινωνικών και πολιτικών δεδομένων που έχει κάθε εποχή, η τωρινή της Ελλάδας μπορεί άνετα να συγκριθεί με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ και την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Γερμανία μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αριθμητικά δεδομένα, που χρησιμοποιούνται σε άρθρο της ιστοσελίδας Slate.com με τίτλο «The World-Historic Depths of Greece’s Economic Misery, Charted» και αντιπαραβάλλουν τρία αποκαλυπτικά γραφήματα, που δείχνουν -έκτυπα- την καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της κρίσης.

«Η ελληνική οικονομία υπέφερε όσο καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, από την έναρξη της κρίσης και εντεύθεν. Από την αρχή του δράματος, το 2008, το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε πάνω από το 1/4. Καθώς και άλλες χώρες προσπαθούν να επανέλθουν από αυτό το χτύπημα, καμία τους δεν δέχθηκε τέτοιο χτύπημα όπως η Ελλάδα. Επί παραδείγματι, το ΑΕΠ της Ιταλίας δέχθηκε μια μείωση της τάξης του 10%», αναφέρει το άρθρο προσπαθώντας να εξηγήσει το πρώτο γράφημα που έχει ως αντικείμενο τη σύγκριση του ελληνικού ΑΕΠ με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών κρατών από το 2008 και μετά.

Τα επόμενα δύο γραφήματα, όμως, είναι και τα πλέον αποκαλυπτικά καθώς αντιπαραβάλλουν την ελληνική περίπτωση με δύο ιστορικά «χαμηλά». Το ένα είναι η Μεγάλη Ύφεση του 1929 στις ΗΠΑ. Κατά τον Economist και τον αναλυτή της Washington Post, Ματ Ο’Μπράιαν, το ιστορικό ανάλογο της ελληνικής ύφεσης είναι η αντίστοιχη των ΗΠΑ. Αν και οι Αμερικανοί μετά τον έβδομο χρόνο της σκληρής δοκιμασίας τους κατάφεραν να γυρίσουν τον τροχό της οικονομίας τους και να ανακάμψουν, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση που δικαίως ο Πολ Κρούγκμαν έγραψε στους New York Times ότι μοιάζει σαν να έχασε έναν πόλεμο. Όντως, το άλλο ιστορικό αντίστοιχο έχει να κάνει με μια χώρα που βγήκε από έναν πόλεμο ηττημένη και βίωσε ανάλογες καταστάσεις με αυτές της Ελλάδας: είναι η Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου δοκίμασε τις επιπτώσεις μια βαθύτατης κρίσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του slate.com στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Εκλογές στη Βρετανία: Σαρωτική νίκη των Εργατικών του Στάρμερ δείχνουν τα exit polls έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Οι Εργατικοί (Labour) του Κιρ Στάρμερ (Sir Keir Rodney Starmer) βαίνουν ολοταχώς για μια ιστορική νίκη,…

6 ώρες ago

Γιάννης Σταθόπουλος: Να προλάβουμε την επόμενη φωτιά στον Υμηττό

Στην χθεσινή πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά, που απείλησε και την πόλη της Αγίας Παρασκευής, αναφέρεται…

13 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Από 8 έως 19 Ιουλίου 2024 οι αιτήσεις εγγραφής στις δύο τελευταίες περιόδους του Summer Camp του Δήμου Βριλησσίων

Από 8 έως 19 Ιουλίου 2024 θα γίνονται οι αιτήσεις εγγραφής μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας https://eservices.vrilissia.gr/ …

14 ώρες ago

Χάρης Δούκας: Θα παραμείνω δήμαρχος αν εκλεγώ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ [Βίντεο]

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, κληθείς να απαντήσει αν θα παραιτηθεί εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε…

15 ώρες ago

Δέκα χιλιάδες διορισμούς σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Σε 10.000 νέους μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025 θα προχωρήσει το…

16 ώρες ago

Κώστας Λύρος: Σοβαρευτείτε, κύριοι της δημοτικής αρχής και διοικήστε με σεβασμό στους Νομούς και το δημοτικό χρήμα!

Άμεση ήταν η απάντηση του συνδυασμού «Δημιουργική Ανατροπή» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Μεσολογγίου, Κώστα…

23 ώρες ago