Τρία γραφήματα που δείχνουν όλη την αλήθεια για την ελληνική κρίση

0

Η ιστορία, όταν δεν διδάσκει, προσφέρει τα κατάλληλα παραδείγματα για συγκρίσεις. Τηρουμένων των αναλογιών και των διαφορετικών κοινωνικών και πολιτικών δεδομένων που έχει κάθε εποχή, η τωρινή της Ελλάδας μπορεί άνετα να συγκριθεί με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ και την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Γερμανία μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αριθμητικά δεδομένα, που χρησιμοποιούνται σε άρθρο της ιστοσελίδας Slate.com με τίτλο «The World-Historic Depths of Greece’s Economic Misery, Charted» και αντιπαραβάλλουν τρία αποκαλυπτικά γραφήματα, που δείχνουν -έκτυπα- την καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της κρίσης.

«Η ελληνική οικονομία υπέφερε όσο καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, από την έναρξη της κρίσης και εντεύθεν. Από την αρχή του δράματος, το 2008, το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε πάνω από το 1/4. Καθώς και άλλες χώρες προσπαθούν να επανέλθουν από αυτό το χτύπημα, καμία τους δεν δέχθηκε τέτοιο χτύπημα όπως η Ελλάδα. Επί παραδείγματι, το ΑΕΠ της Ιταλίας δέχθηκε μια μείωση της τάξης του 10%», αναφέρει το άρθρο προσπαθώντας να εξηγήσει το πρώτο γράφημα που έχει ως αντικείμενο τη σύγκριση του ελληνικού ΑΕΠ με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών κρατών από το 2008 και μετά.

γράφημα1

Τα επόμενα δύο γραφήματα, όμως, είναι και τα πλέον αποκαλυπτικά καθώς αντιπαραβάλλουν την ελληνική περίπτωση με δύο ιστορικά «χαμηλά». Το ένα είναι η Μεγάλη Ύφεση του 1929 στις ΗΠΑ. Κατά τον Economist και τον αναλυτή της Washington Post, Ματ Ο’Μπράιαν, το ιστορικό ανάλογο της ελληνικής ύφεσης είναι η αντίστοιχη των ΗΠΑ. Αν και οι Αμερικανοί μετά τον έβδομο χρόνο της σκληρής δοκιμασίας τους κατάφεραν να γυρίσουν τον τροχό της οικονομίας τους και να ανακάμψουν, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

γράφημα2

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση που δικαίως ο Πολ Κρούγκμαν έγραψε στους New York Times ότι μοιάζει σαν να έχασε έναν πόλεμο. Όντως, το άλλο ιστορικό αντίστοιχο έχει να κάνει με μια χώρα που βγήκε από έναν πόλεμο ηττημένη και βίωσε ανάλογες καταστάσεις με αυτές της Ελλάδας: είναι η Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου δοκίμασε τις επιπτώσεις μια βαθύτατης κρίσης.

γράφημα3

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του slate.com στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner