Έλληνας ομογενής o δήμαρχος του Ντεμπάλτσεβο της περιφέρειας Ντονιέτσκ

0

Ένας Έλληνας ομογενής είναι ο οπλαρχηγός των Ρωσόφωνων ανταρτών, που διορίστηκε δήμαρχος της πόλης Ντεμπάλτσεβο μετά την κατάληψή της από τους αυτονομιστές.
Ο λόγος για τον 40χρονο Αλεξάντρ Αφέντικοφ, πρώην επικεφαλής της στρατονομίας της Μακέγεφκα, προαστίου της πρωτεύουσας της περιφέρειας Ντονιέτσκ.
Ο διορισμός έγινε με «διάταγμα» του επικεφαλής της  Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, ο οποίος μάλιστα είχε τραυματιστεί ελαφρά κατά το «σφίξιμο του κλοιού» γύρω από την πόλη, που υποχρέωσε μεγάλος μέρος των πιστών στο Κίεβο δυνάμεων να το εγκαταλείψουν μαζικά και να παραδώσουν τον έλεγχό του στα χέρια των ρωσόφωνων ανταρτών.
Πολλά ρωσικά ΜΜΕ αναφέρονται στο γεγονός ότι ο Αφέντικοφ είναι «6η γενιά ελληνικής καταγωγής» και ότι εμφανίστηκε στη χθεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου της τοπικής ηγεσίας έχοντας ραμμένη την ελληνική σημαία στο αριστερό του μπράτσο.
Ως πρώτο του καθήκον ο Αφέντικοφ περιέγραψε την ανάγκη να υποστηριχτεί το περίπου 50 % του τοπικού πληθυσμού, που έχει παραμείνει στην πόλη και ζει σε μισοερειπωμένα σπίτια και υπόγεια κατοικιών και να επιλυθούν τα άμεσα προβλήματα, που σχετίζονται με την παροχή φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού στην σχεδόν κατεστραμμένη πόλη, η κατάληψη της οποίας από τους αντάρτες χαρακτηρίζεται από Ρώσους στρατιωτικούς ειδικούς «κομβικής σημασίας» για το ηθικό του στρατού του Κιέβου.
O Aφέντικοφ ήταν ευρύτερα γνωστός στο κίνημα των Ρωσόφωνων ανταρτών με το χαϊδευτικό του μικρού του ονόματος Αλέξανδρος στα ρωσικά «Σάσα Γκρεκ», δηλαδή «ο Έλληνας» και είναι η πρώτη φορά, που αποκαλύπτει δημοσίως το πλήρες όνομά του, το οποίο έμενε ως τώρα άγνωστο.
Απαντώντας πριν από λίγο στις εκκλήσεις για έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μεντβιέντεφ κάλεσε να εξεταστεί με κατεπείγουσα διαδικασία η δυνατότητα απευθείας παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, όπως ονομάζεται μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ουκρανίας.
Πριν αναλάβει την ανασυγκρότηση του Ντεμπάλτσεβο, που βρέθηκε στην αιχμή του ουκρανικού εμφυλίου, ο ομογενής οπλαρχηγός είχε “χρεωθεί” την πόλη Γενάκιεβο, άλλο ένα από τα αστικά κέντρα, που πέρασαν στον έλεγχο των ρωσόφωνων ανταρτών τα τελευταία 24ωρα του νέου γύρου διαβουλεύσεων στο Μινσκ, ο οποίος έχει καταλήξει σε κατάπαυση πυρός, που απειλήθηκε να καταρρεύσει από την τύχη

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner