Η κυβέρνηση συζητά για τρία πρότυπα-πειραματικά πανελλαδικά

0

Νέα δεδομένα μπαίνουν στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον θεσμό των πρότυπων – πειραματικών σχολείων από τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή του νέου υπουργού Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά. Τα νέα στοιχεία προκύπτουν από πληροφορίες μετά τη συνάντηση μελών της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΣ) με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Τάσο Κουράκη, όπου έγινε λόγος για λειτουργία τριών πρότυπων σχολείων πανελλαδικά.
Νωρίτερα πάντως, την άποψη ότι όλα τα θέματα που αφορούν την Παιδεία θα επανεξεταστούν, μεταξύ αυτών και το θέμα των πειραματικών σχολείων, για τα οποία εκατοντάδες οικογένειες περιμένουν να δώσουν εξετάσεις σε δύο μήνες, φέρεται να εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης με τον πρόεδρο του Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη.
Και καθώς καμία απόφαση δεν έχει ακόμη επίσημα ληφθεί, ο προβληματισμός παραμένει καθώς ο κ. Μπαλτάς δήλωνε στη Βουλή ότι οι εξετάσεις για όσους «στρεβλά» θεώρησαν ότι πρέπει να δώσουν για την είσοδο στα πειραματικά σχολεία θα γίνουν εφέτος κανονικά για τελευταία φορά, ενώ ο αναπληρωτής του κ. Κουράκης, μία ημέρα μετά, δήλωνε ότι οι εξετάσεις θα καταργηθούν από εφέτος.
Η ίδια διάσταση απόψεων είχε προκύψει και με το θέμα της Τράπεζας Θεμάτων, για την οποία ο υπουργός δήλωνε ότι εφέτος παραμένει, ο αναπληρωτής του ότι καταργείται, με τον δεύτερο τελικά να επιβεβαιώνεται.

Διαχωρίζονται τα πειραματικά, μένουν τρία πρότυπα πανελλαδικά
Κατόπιν αυτού σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη τα μέλη της ΔΕΠΣ με τον κ. Κουράκη άκουσαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι:

  • Θα κατατεθεί άμεσα νομοσχέδιο-σκούπα που θα αλλάζει τον θεσμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.
  • Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα διαχωριστούν και θα μείνει σε λειτουργία μικρός αριθμός προτύπων (Βαρκάκειο, Ιωνίδειος και Ευαγγελική Σχολή Αθηνών).
  • Στα πειραματικά η εισαγωγή στα προγράμματά τους θα γίνεται μόνο με κλήρωση.
  • Στα πρότυπα σχολεία θα υπάρχει κάποιας μορφής εξετάσεων αλλά η μορφή της αναζητάται.
  • Οι εξετάσεις εφέτος για την εισαγωγή στα υπάρχοντα πρότυπα και πειραματικά σχολεία δεν θα γίνουν.

Όπως είναι προφανές, τα μέλη της ΔΕΠΣ ζήτησαν ο χαρακτήρας του θεσμού να μείνει όπως έχει, αναφέροντας μάλιστα ότι οι παραιτήσεις των μελών της είναι στη διάθεση του υπουργού Παιδείας εφόσον τις επιθυμεί. Γι’ αυτό το θέμα τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να συνεδριάσουν αύριο, Πέμπτη.
Επίσημη απάντηση επί του θέματος δεν έχει δοθεί από το υπουργείο Παιδείας, οι εκπρόσωποι του οποίου δήλωναν σήμερα, Τετάρτη, ότι ίσως εκδώσουν σχετικό δελτίο Τύπου αύριο, Πέμπτη.

Share.

Comments are closed.