Οι πρώτες ρυθμίσεις για επικουρικές και εφάπαξ και οι μνημονιακές διατάξεις που αναστέλλονται

0

Έξι μνημονιακές διατάξεις που η εφαρμογή τους θα οδηγούσε σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων σχεδιάζει να αναστείλει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα μετά την ανατροπή σκηνικού που δρομολογεί, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η επικείμενη πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης με αντίστοιχο πάγωμα των εξαγγελιών της.

Αλλαγή ρότας
Τα νέα δεδομένα που μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ανατρέπουν τα όσα σχεδίαζε ο κ. Στρατούλης περί πλήρους κατάργησης των μνημονιακών ρυθμίσεων και πλέον εξετάζεται να ανασταλούν μέχρι… νεωτέρας οι διατάξεις που θα έφεραν νέες μειώσεις συντάξεων, με ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο όχι πλήρους κατάργησής τους, αλλά αντικατάστασής τους στο επόμενο διάστημα από άλλες λιγότερο επώδυνες ρυθμίσεις.
Με τη νομοθετική ρύθμιση αναστέλλονται μόνον οι μνημονιακές διατάξεις που θα έπρεπε να ισχύσουν από την 1η/1/2015, ενώ την ίδια στιγμή άλλες μνημονιακές ρυθμίσεις, όπως η αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2021 ή το πλαφόν του 2,5% του ΑΕΠ στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών, αλλά και η πρόβλεψη για αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων κατόπιν μελέτης βιωσιμότητας διατηρούνται.

Οι μνημονιακές διατάξεις που αναστέλλονται είναι:

  • Το άρθρο 42 του ν. 4052/12 που περιλαμβάνει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και τη ρήτρα θανάτου στον υπολογισμό των νέων επικουρικών συντάξεων. Με τη ρήτρα μείωσης, οι συντάξεις θα έπρεπε να κοπούν ως 18% φέτος για να καλυφθεί το έλλειμμα του ενιαίου επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑ), ενώ με τη ρήτρα θανάτου οι ασφαλισμένοι που θα έβγαιναν στη σύνταξη από 1ης/1/2015 και δήλωναν ότι επιθυμούν όταν αποβιώσουν να μεταβιβαστεί η σύνταξη σε επιζώντα μέλη της οικογενείας τους θα έπαιρναν μικρότερο ποσό.
  • Το άρθρο 1 του ν. 3863/10 που εισάγει τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ από το 2015.
  • Το άρθρο 2 του ίδιου νόμου που εισάγει την αναλογική σύνταξη, βάσει εισφορών και ετών ασφάλισης, για όσους ασφαλίζονται από 1ης/1/2011.
  • Το άρθρο 3 που καθιερώνει τους συντελεστές υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης.
  • Το άρθρο 4 του νόμου 3863/10 που καθιερώνει το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποχωρούν από 1ης/1/2015. Με το νέο τρόπο οι μειώσεις θα ήταν της τάξης του 3% ως 10%.
  • Η εφαρμογή του μαθηματικού τύπου στο εφάπαξ για όσους αποχωρούν για σύνταξη από την 1η/9/2013 και μετά.
Share.

Comments are closed.