Σκίτσο σε άρθρο του Guardian: Τσίπρας εναντίον Μέρκελ, ως πιστολάδες του Φαρ Ουέστ

0

Ο Guardian επαναφέρει ως δίδαγμα την περίπτωση της Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας, αν και αρχικά υποτιμήθηκε ως μεμονωμένο και ήσσονος σημασίας περιστατικό, οδήγησε τελικά σε ραγδαία διάχυση και, τελικά, σε διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
«Η Lehman είναι ένας ”κώδωνας κινδύνου” για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα κληθούν να αποφασίσουν, σήμερα στις Βρυξέλλες, τι θα κάνουν με την Ελλάδα. Όπως η Lehman, η Ελλάδα θεωρείται, τηρουμένων των αναλογιών, «μικρή». Δεν κρίνεται συστημικά σημαντική. Και υπάρχει η πεποίθηση πως το ενιαίο νόμισμα μπορεί να αντεπεξέλθει με μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, κάτι που – όπως σχολιάζει – μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη πλάνη, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Lehman Brothers.
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αναλογιστούν αν αξίζουν τα ρίσκα. Η στάση του Τσίπρα από τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός, υπήρξε συνεπής με τη στάση ενός άνδρα ο οποίος πιστεύει ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη μπλοφάρει. Και οι δύο πλευρές στην πραγματικότητα λειτουργούν ως Κλιντ Ίστγουντ στο Dirty Harry, λέγοντας: Φτιάξε μου τη Μέρα. Η προσέγγιση αυτή πρέπει να σταματήσει και μάλιστα έως τη Δευτέρα. Διαφορετικά η Ελλάδα θα μπορούσε να καταλήξει να αφήσει το ευρώ, αλλά κατά λάθος και όχι βάση σχεδιασμού. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η Lehman χρεοκόπησε κατά λάθος», σημειώνει το δημοσίευμα.
Το άρθρο συνοδεύεται και από μία εύγλωττη γελοιογραφία, με τον Τσίπρα να κραδαίνει το «όπλο» του Grexit και τη Μέρκελ το «όπλο» της λιτότητας, ενώ έντρομοι πολίτες περιμένουν με τρόμο το «μπαμ» της εκπυροκρότησης. «Η Ελλάδα και η Γερμανία παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι μπλόφας πάνω στο μέλλον της Ευρωζώνης», λέει χαρακτηριστικά η λεζάντα.
Στο σκίτσο του David Simonds ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ κοντραροχτυπιούνται κραδαίνοντας όπλα που ο ένας στρέφει στον άλλον ως άλλοι πιστολάδες του Φαρ Ουέστ. Το γαλανόλευκο όπλο του Αλέξη Τσίπρα φέρει το όνομα «Grexit», ενώ της Γερμανίδας το γκρίζο όπλο φέρει την ονομασία «Λιτότητα».
Στο βάθος το συγκεντρωμένο πλήθος περιμένει με αγωνία και άγχος την εξέλιξη της διαμάχης.
“Eurozone must not allow Greece to became another Lefman Brothers”, «Η Ελλάδα και η Γερμανία παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι μπλόφας πάνω στο μέλλον της Ευρωζώνης». Αυτή είναι η λεζάντα της βασικής γελοιογραφίας της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του guardian στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.