Categories: Πολιτισμός

World Press Photo: Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του 58ου διαγωνισμού

Η φωτογραφία ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας του Δανού φωτογράφου Μαντς Νίσεν έλαβε το πρώτο βραβείο στον 58ο επίσημο διαγωνισμό World Press Photo, με έπαθλο 10.000 ευρώ. Η φωτογραφία εντάσσεται σ’ ένα πρότζεκτ του Νίσεν με τίτλο “Η ομοφοβία στη Ρωσία”, το οποίο υπογραμμίζει τις αυξανόμενες δυσκολίες για τη ζωή των σεξουαλικών μειονοτήτων στη Ρωσία.
“Σύγχρονα Θέματα”, πριν λάβει το γενικό βραβείο της διοργάνωσης.
Ο Δανός φωτογράφος περιέγραψε τη φωτογραφία του ως μια “σύγχρονη ιστορία Ρωμαίου και Ιουλιέτας”, η οποία αφορά δύο ερωτευμένους ανθρώπους, που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις, ώστε να παύσουν να έχουν συναισθήματα ο ένας για τον άλλο. “Η ζωή για τις λεσβίες, τους γκέι, τους αμφιφυλόφιλους και τους διεμφυλικούς έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη στη Ρωσία”, δήλωσε ο Νίσεν, ο οποίος κατοικεί στο Αμστερνταμ. Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, Μισέλ ΜακΝάλι, διευθύντρια φωτογραφίας στους «New York Times», σχολίασε ότι η φωτογραφία ήταν “αισθητικά ισχυρή και εκπέμπει τον ανθρώπινο χαρακτήρα”.
Η επιλογή της φωτογραφίας του Νίσεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τις εκατοντάδες εικόνες από διαδηλώσεις, δραματικά γεγονότα και θανάτους, που σημάδεψαν το 2014. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού άσκησαν αυστηρή κριτική ενάντια στον μεγάλο αριθμό φωτογράφων που κατέθεσαν φωτογραφίες, οι οποίες είχαν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και διευκρίνισαν ότι στον τελικό γύρο του διαγωνισμού απέρριψαν το 20% των φωτογραφιών γι’ αυτό τον λόγο. “Φαίνεται ότι ορισμένοι φωτογράφοι δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό της αισθητικής παρέμβασης στις φωτογραφίες, είτε αφαιρώντας μικρές λεπτομέρειες για να καθαρίσουν την εικόνα ή κάποιες φορές επεμβαίνοντας υπερβολικά μέσα στο χρώμα τους, κάτι το οποίο συνιστά δομική αλλαγή τους”, υπογράμμισε ο διευθυντής του διαγωνισμού, Λαρς Μπέριγνκ. Ο Μπέρινγκ συμπλήρωσε ότι οι φωτο-ειδησεογράφοι σε όλο τον κόσμο χρειάζεται να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτούς κανόνες που θα αφορούν τις οιεσδήποτε παρεμβάσεις στην αρχική φωτογραφία.
Ο Γιον και ο Αλεξ φωτογραφήθηκαν γυμνοί σε προσωπικές τους στιγμές σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο, το οποίο φωτιζόταν από ελάχιστο φως. Η φωτογραφία των δύο νεαρών ομοφυλόφιλων αρχικά κέρδισε το βραβείο για την κατηγορία.

Το πρώτο βραβείο για την καλύτερη δημοσιογραφική φωτογραφία έλαβε ο Τούρκος Μπουλέντ Κιλίτς για την εικόνα μιας τραυματισμένης διαδηλώτριας σε επεισόδια κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη.
Αν και η νικήτρια φωτογραφία απεικόνιζε τρυφερές προσωπικές στιγμές, οι υπόλοιπες βραβευθείσες φωτογραφίες παρουσίασαν σκηνές απόγνωσης και καταστροφής από την Ουκρανία, τη Συρία, τη Γάζα και χώρες της Αφρικής που επλήγησαν από τον Εμπολα.
Μια φωτογραφία του Pete Muller, που απεικονίζει τον τρόμο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο ενός άνδρα στη Σιέρα Λεόνε, μετά από προσπάθειά του να δραπετεύσει από κάντρο αντιμετώπισης του ιού Έμπολα.
Η επιχείρηση Mare Nostrum της ιταλικής ακτοφυλακής που έσωσε τη ζωή εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών από βέβαιο θάνατο στη Μεσόγειο θάλασσα.
Μια πράξη συγχώρεσης. Η μητέρα του δολοφονηθέντος Abdolah Hosseinzadeh χαστουκίζει τον δολοφόνο του γιου της και σταματά την εκτέλεση, σώζοντας του τη ζωή.
Μια τρομαγμένη μαϊμού περιμένει το επόμενο χτύπημα από τον εκπαιδευτή της στο τσίρκο.
Το ματωμένο τραπέζι, σε βομβαρδισμένο σπίτι στο σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Έκρηξη στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με το ISIS.
Ο τελικός του παγκοσμίου κυπέλλου, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου, ο Μέσι περνά απογοητευμένος δίπλα από το τρόπαιο.
Κυριακή, ένα κορίτσι περιμένει το σχολικό λεωφορείο στην Αυστραλία.
Σχολικές ποδιές μερικών κοριτσιών που απήχθησαν από τη Μπόκο Χαράμ τον Απρίλιο.
Το εργοστάσιο των Χριστουγέννων. Ο συγκεκριμένος εργάτης φορά έξι μάσκες σε εργοστάσιο παραγωγής χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών.
Η ήσυχη ζωή ενός ηλικιωμένου.
Οικογενειακή αγάπη. Η Αμερικανίδα φωτογράφος, που έχασε τη ζωή της από Aids, φωτογραφίζεται σε ηλικία 18 ετών με το πρώτο της παιδί.
Τα ορφανά αδέρφια, τα δυο αγόρια γιορτάζουν τα ένατα γενέθλιά τους.
Ένας ιερέας ευλογεί του στους προστάτες του Κιέβου κατά τη διάρκεια των πολύνεκρων διαδηλώσεων.
Κενυάτες πολεμιστές πιάνουν για πρώτη φορά ρινόκερο.
Η αυλή ενός σχολείου στο Ελντοράντο, καταγράφει τους μαθητές παρατεταγμένους.
Το μολυσμένο μυρμήγκι, που αργοπεθαίνει.
Το πιάσιμο που έκρινε τη νίκη.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

«Αγαπάμε το Χαλάνδρι» – Κρίστη αγαπητού: Όχι στο νέο χαράτσι της Διοίκησης του κύριου Ρούσσου εις βάρος των Χαλανδραίων

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι»,  που έχει επικεφαλής την Κρίστη Αγαπητού…

49 λεπτά ago

Γιώργος Ντούρος*: Οι γυναίκες εξακολουθούν να γίνονται στόχοι βίας

Οι γυναίκες εξακολουθούν να γίνονται στόχοι βίας ακόμα και μετά από καταγγελίες, δείχνοντας σοβαρά κενά…

1 ώρα ago

Νέα Δημοκρατία: Τέσσερα ερωτήματα που γυρεύουν απαντήσεις

Μετά τις χθεσινές, ραγδαίες εξελίξεις και τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά,…

12 ώρες ago

Λαϊκές αγορές: Πιθανή αλλαγή στο ωράριο – Τι λένε οι παραγωγοί λαϊκών αγορών

«Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, σε εξέλιξη βρίσκεται…

12 ώρες ago

Ακραία πρόκληση από Λατινοπούλου: Να καταργηθεί η γιορτή του Πολυτεχνείου στα σχολεία [βίντεο]

Σε μια ακόμα ακραία τοποθέτηση η Αφροδίτη Λατινοπούλου με βίντεο στα social media, ζητά με προκλητικό τρόπο…

12 ώρες ago