Categories: Επιστήμη

Πότε τα ανθρώπινα δόντια άρχισαν να στραβώνουν

Κανένα ζώο στη φύση δεν έχει τα ορθοδοντικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι μια ανωμαλία που πρωτοεμφανίστηκε με την εφεύρεση της γεωργίας πριν από περίπου 12.000 χρόνια, επιβεβαιώνει νέα μελέτη. Δεν υπάρχει όμως λόγος απελπισίας: θεωρητικά, ακόμα και οι σημερινοί άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν το αρμονικό χαμόγελο των προϊστορικών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE, εξετάζει τις σιαγόνες από 292 σκελετούς, ηλικίας 6 έως 28 χιλιάδων ετών, που προήλθαν από τη Μέση Ανατολή και τη Ευρώπη.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα δόντια των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών ήταν λιγότερο συνωστισμένα και οι σιαγόνες τους είχαν καλύτερη σύγκλειση, δηλαδή ταίριαζαν πιο αρμονικά όταν το στόμα έκλεινε. Αντίθετα, τα ορθοδοντικά προβλήματα βρέθηκαν επιδεινώνονται κατά τη μετάβαση στη ζωή του γεωργού.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι πληθυσμοί κυνηγών-τροφοσυλλεκτών έχουν μια σχεδόν “τέλεια αρμονία” ανάμεσα στα δόντια και την κάτω σιαγόνα» αναφέρει ο καθηγητής Ρον Πινάσι του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Δουβλίνου, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης. «Η αρμονία αυτή όμως αρχίζει να ξεθωριάζει όταν εξετάσει κανείς τις κάτω σιαγόνες και τα δόντια των πρώτων γεωργών».
Ο λόγος αυτής της μεταβολής είναι ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες έπρεπε να μασούν σκληρές τροφές όπως οι ωμοί καρποί και το κρέας, ενώ το διατροφολόγιο των γεωργών, όπως και των σημερινών ανθρώπων, βασίζεται σε μαγειρεμένα, μαλακά τρόφιμα όπως τα σιτηρά και τα όσπρια.
Αυτό σήμαινε ότι η δίαιτα των γεωργών απαιτούσε λιγότερη μάσηση, κάτι που με τη σειρά του περιόρισε την ανάπτυξη της σιαγόνας, χωρίς όμως να μειώνει παράλληλα και το μέγεθος των δοντιών. Ως αποτέλεσμα, τα δόντια έγιναν πιο συνωστισμένα και στραβά και ο κίνδυνος τερηδόνας και ουλίτιδας αυξήθηκε.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η σύνδεση ανάμεσα στη δίαιτα, τη μάσηση και τη μορφολογία και δομή των σιαγόνων είναι τεκμηριωμένη στη βιβλιογραφία.
Σήμερα, οι συνωστισμένες σιαγόνες και τα ορθοδοντικά προβλήματα πλήττουν έναν στους πέντε ανθρώπους στις σύγχρονες κοινωνίες -ένα πρόβλημα που έχει χαρακτηριστεί «πάθηση του πολιτισμού».
Θεωρητικά, όμως, τα δόντια μας θα ήταν αρμονικά όπως των προγόνων μας αν αναγκαζόμασταν να μασάμε περισσότερο από μικροί.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Π. Γερουλάνος για «Σπαρτιάτες»: Άλλο ένα θέμα στο οποίο χωρίς την πίεση του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση δεν θα έκανε τίποτα

Σε τρεις αλήθειες αναφέρθηκε σε παρέμβασή του, σήμερα στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ…

7 ώρες ago

«Νίκη Πολιτών» – Γιάννης Σταθόπουλος: Επιτέλους στολίζουν Πλατείες – Σκάνδαλο το ποσό ενοικίασης, ενώ αυξάνουν τα τέλη 35%

Η δημοτική παράταξη «Νίκη Πολιτών Αγίας Παρασκευής», με επικεφαλής τον Γιάννη Σταθόπουλο, με ανακοίνωσή της αναφέρεται…

8 ώρες ago

Χ. Δούκας σε Κ. Μπακογιάννη για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό: Αγωνιζόμαστε να λύσουμε το πρόβλημα που δημιουργήσατε εσείς

Απάντηση στις αιτιάσεις της παράταξης του Κ. Μπακογιάννη για την διπλή ανάπλαση έδωσε στο δημοτικό…

8 ώρες ago

Πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας -Σε ηλικία 79 ετών

Σε ηλικία 79 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Κώστας Χαρδαβέλλας. Ο γνωστός δημοσιογράφος…

1 ημέρα ago

Το ΕΝΔΙΣΥ αγωνίζεται για το αυτονόητο «Ο e-ΕΦΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ να εφαρμόζουν τους νόμους, που έχουν ψηφιστεί!»

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ζητά από τον e-ΕΦΚΑ να εφαρμόσει τον ν.5045/2023 άρθρο 45…

2 ημέρες ago

Όχι από το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου διατρανώνει προς κάθε κατεύθυνση και αποδέκτη την πλήρη αντίθεσή του…

2 ημέρες ago