Με μια σειρά ενεργειών και «εκκωφαντικών» μέτρων κατά της διαφθοράς και της αποκαλούμενης διαπλοκής ξεκινάει τη θητεία της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι ενέργειες αυτές ξεκινούν με τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για όλα τα σκάνδαλα από το 2000 και μετά, αλλά και με τη δέσμευση – ακόμη και κατάσχεση- όλων των μη δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με συνοπτικές διαδικασίες.
Τα πρώτα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους έχοντας και κατέχοντας αλλά και μιντιάρχες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Πλήρες σχέδιο των άμεσων ενεργειών του υπουργείου έχει καταρτιστεί από το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη ώστε να μπει φραγμός στη φορολογική ασυλία μεγαλόσχημων της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ, αλλά και χιλιάδων «ανώνυμων» που φοροδιέφευγαν αλλά και απέκρυπταν παράνομο πλουτισμό.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι επίσης η επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησης της Αττικής Οδού και του ΟΠΑΣ στο τσέχικο fund Emma Delta, με στόχο μέσω της αναδιαπραγμάτευσης να εισπράξει το Δημόσιο σημαντικά ποσά
Οι πρώτες 25 νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι:
1 Θα δεσμεύονται από το Δημόσιο για όσους φορολογούνται στη χώρα μας καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα, μετοχικά μερίδια κ.λπ. για τα οποία δεν έχουν ενημερωθεί οι φορολογικές αρχές και εφόσον προκύπτει ότι προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα
2 Θα κατάσχονται τα ποσά που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις και την προσαύξηση της περιουσίας για όσους εισπράττουν εισόδημα ή μισθό από το Δημόσιο.
3 Θεσπίζεται ειδική υπηρεσία ελέγχου για το «πόθεν έσχες» και επιβάλλονται μεγάλα χρηματικά πρόστιμα σε όσους μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό (διευθυντές, σύμβουλοι και μέλη Δ.Σ. ανώνυμων εταιριών και ΕΠΕ, εργολάβοι δημοσίων έργων, κατασκευαστές, δημοσιογράφοι, μεγαλοστελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων και χρηματιστηριακών εταιριών, υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου, ιδιοκτήτες ΜΜΕ και υποκρυπτόμενα πρόσωπα σε υπεράκτιες εταιρίες)
4 Μέσω έκτακτης ρύθμισης θα δίνεται η δυνατότητα για εκούσια αναπροσαρμογή εισοδημάτων των 15 προηγούμενων ετών με πληρωμή φόρου και προσαυξήσεων προκειμένου να αποφευχθούν έκτακτοι έλεγχοι και κυρώσεις.
5 Άμεση ενίσχυση και ολοκλήρωση εκκρεμών ελέγχων μη δηλωθέντων ποσών σε Ελλάδα και εξωτερικό, λίστες φοροδιαφυγής, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΣΔΟΕ.
6 Άμεσος έλεγχος ακινήτων και μετοχών offshore, «πόθεν έσχες», αύξησης κεφαλαίου offshore-ιδιοκτητών ακινήτων. Το ίδιο και για ΝΠΙΔ ιδιοκτητών ακινήτων και μισθώσεων.
7 Άμεση μετατροπή στοιχείων και πληροφοριών «πόθεν έσχες» σε εκθέσεις ελέγχου –βεβαιώσεις ποσών και πρόστιμα για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
8 Έλεγχος από την ΤτΕ ή τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την προέλευση της χρηματοδότησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
9 Επανεξέταση όλων των τηλεοπτικών συχνοτήτων από μηδενική βάση και αναθεώρηση του καθεστώτος αδειοδότησης. Πιθανόν να δοθούν έως και 50 άδειες.
10 Τηλεοπτικοί, ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες και περιοδικά έχουν υποχρέωση ειδικής δήλωσης για την ιδιοκτησιακή τους κατάσταση από νομικά ή φυσικά πρόσωπα.
11 Υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση των επί πολλά χρόνια ζημιογόνων επιχειρήσεων.
12 Καθιέρωση του Περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους.
13 Η φορολογική δήλωση θα αντικαθιστά οποιαδήποτε υπάρχουσα δήλωσε «πόθεν έσχες» για οποιονδήποτε. Κάθε αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης θα αποδεικνύεται είτε από νόμιμο παραστατικό είτε θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα στην Εφορία ετήσια εισοδήματα.
14 Οι τράπεζες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι θεματοφύλακες επενδυτικών προϊόντων κ.λπ. υποχρεώνονται να ενημερώνουν καθημερινά σε ηλεκτρονική μορφή τις φορολογικές υπηρεσίες για τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων και για λοιπά αρχεία που έχουν στη διάθεσή τους.
15 Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης καθίσταται γενικός επόπτης και συντονιστής όλων των ελεγκτικών σωμάτων και υπηρεσιών ελέγχου.
16 Το Κοινοβούλιο θα έχει πρωτεύοντα ελεγκτικό ρόλο στις προμήθειες αμυντικού υλικού.
17 Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής θα εξετάζει και θα αξιολογεί δημόσιες συμβάσεις μεγάλης εθνικής και κοινωνικής σημασίας ή μεγάλης οικονομικής αξίας.
18 Δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας για την προανακριτική διαδικασία.
19 Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο πλαίσιο της επόμενης Αναθεώρησης του Συντάγματος
20 Σύσταση εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή για τη διερεύνηση σκανδάλων και την παραπομπή τυχόν εμπλεκόμενων στη Δικαιοσύνη.
21 Οι διατάξεις του Πειθαρχικού και Ποινικού Δικαίου θα ισχύουν για τους εφοριακούς θα ισχύουν και για τους βουλευτές, υπουργούς, διοικητές οργανισμών κ.α.
22 Κατάργηση του φορολογικού απορρήτου όλων προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της εφορίας.
23 Δημιουργία μόνιμου ηλεκτρονικού μητρώου φορολογικών ελεγκτών.
24 Συνεχής παρακολούθηση και τεκμηρίωση των υποθέσεων που επιλέγονται για έλεγχο.
25 «Πόθεν έσχες» σε όσους εμπλέκονται στον καταλογισμό και την είσπραξη της φορολογητέας ύλης.
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…