210.000 νεκροί σε 4 χρόνια πολέμου στη Συρία

0

Ο απολογισμός των νεκρών έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια εμφυλίου πολέμου στη Συρία έχει φθάσει τους 210.060, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους είναι άμαχοι, όμως ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία και διαθέτει ένα δίκτυο ακτιβιστών σε ολόκληρη τη Συρία, ανέφερε πως 10.664 παιδιά και 6.783 γυναίκες περιλαμβάνονται στους νεκρούς.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον της οικογένειας του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που κυβερνά τη χώρα για τέσσερις δεκαετίες, μετατράπηκαν τον Μάρτιο του 2011 σε ένοπλη εξέγερση έπειτα από τη βίαιη καταστολή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως καταμέτρησε 35.827 Σύρους αντάρτες και 45.385 Σύρους στρατιώτες ανάμεσα στους νεκρούς. Ο απολογισμός αυτός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Μεταξύ των τεκμηριωμένων θανάτων που καταγράφονται στον απολογισμό του Παρατηρητηρίου, 24.989 ήταν ξένοι τζιχαντιστές μαχητές, μεταξύ άλλων, σουνιτικών αντάρτικων οργανώσεων όπως το τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, το Μέτωπο Νούσρα, και το Ισλαμικό Κράτος.

Όμως ο συνολικός απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, ίσως να ξεπερνά τους 85.000, δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. Ομάδες και από τις δύο πλευρές προσπαθούν να κρύψουν τις απώλειές τους, είπε, έτσι ο αριθμός των νεκρών μαχητών είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί.

Περισσότεροι από 3.000 μαχητές που ανήκουν σε σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες και οργανώσεις στο Ιράκ και στο Ιράν, περιλαμβανομένων 640 από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σκοτώθηκαν πολεμώντας μαζί με τον συριακό στρατό, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Ο Αμπντούλ Ραχμάν δήλωσε ότι όλες οι περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στον απολογισμό των 210.000 θανάτων είναι εκείνες που μπορούν να επιβεβαιωθούν είτε ονομαστικά και με έγγραφα ταυτότητας, είτε από φωτογραφίες ή βίντεο.

Ο πληθυσμός της Συρίας έφθανε περίπου τα 23 εκατομμύρια ανθρώπους πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Εκτός από τους νεκρούς και τους τραυματίες, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι περίπου 3,73 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και έχουν καταγραφεί επίσημα στο εξωτερικό ως πρόσφυγες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ακόμη ότι ο πόλεμος προκάλεσε σε 1,5 εκατομμύριο Σύρους κάποιον τραυματισμό ή μία μόνιμη αναπηρία.

Share.

Comments are closed.