Απίστευτης έντασης είναι οι πιέσεις που δέχεται η Αθήνα τις τελευταίες ώρες, με προφανή στόχο, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις και τις κινήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, να υποβάλει κατ’ αρχήν αίτημα παράτασης του ισχύοντος προγράμματος.
Οι τρεις ημέρες του Τσίπρα για να πείσει τους εταίρους
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην… αντίπερα όχθη, θα επιχειρηθεί σε πρώτη φάση να παρουσιαστεί ένα κοστολογημένο περίγραμμα του προτεινόμενου νέου προγράμματος, έτσι ώστε στο Eurogroup της Τετάρτης να δοθεί μια «ανάσα» χρόνου.
Από την πειστικότητα αυτού του προσχεδίου θα κριθεί αν πρέπει ή μπορεί να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έτσι να χαλαρώσει κατά τι η θηλιά στο λαιμό που έχουν περάσει η ΕΚΤ, το Βερολίνο και οι αγορές, οι οποίες εάν δεν υπάρξει νέα ανατροπή μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα κάνουν όργια τη Δευτέρα μετά κι από την υποβάθμιση της Standard & Poor’s.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν οι Ευρωπαίοι επιδείξουν ανεκτικότητα σε αυτό το περίγραμμα του νέου προγράμματος, δεν διαφαίνεται επί του παρόντος διάθεση να συμφωνήσουν σε μια «γέφυρα» 3-4 μηνών, όπως ζητά η Αθήνα για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της, αφού κάτι τέτοιο συνεπάγεται, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάποιας μορφής χρηματοδότηση προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Μάριο Ντράγκι είπε «όχι» στο αίτημα του Γ. Βαρουφάκη για αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ του πλαφόν για εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αν και μια πολιτική συμφωνία θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το δεδομένο.
Άσχημα τα μαντάτα από τον Λευκό Οίκο – Στο μενού και των G20 η Ελλάδα
Τη Δευτέρα, το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο… μενού της συνάντησης Ομπάμα- Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, με δεδηλωμένο το αμερικανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, οι τελευταίες δηλώσεις για συνεργασία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ δείχνουν ότι ο Λευκός Οίκος δεν προτίθεται να τα «σπάσει» με την Καγκελαρία. Τη Δευτέρα και την Τρίτη στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Κωνσταντινούπολη, οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρών αναμένεται να ασχοληθούν ιδιαιτέρως με το ελληνικό ζήτημα, απούσας κι εδώ της Ελλάδας.
Σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής οι επόμενες μάχες με βαρύ κλίμα
Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου κι ενώ θα έχει προηγηθεί η ψήφιση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup. Η Αθήνα θα επιχειρήσει να πετύχει μια συμφωνία επί της αρχής, λέγοντας όχι στην παράταση, όχι στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι στη δόση που εκκρεμεί με εξαίρεση τα 1,9 δισ ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος. Απώτερος στόχος είναι να υπογραφεί συμφωνία- γέφυρα ως τα μέσα του Μαρτίου και ακολούθως νέο συμβόλαιο με τους εταίρους ως τον Ιούνιο. Την ίδια ημέρα θα ενεργοποιηθεί το «μπλόκο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα και οι τράπεζες θα εξαρτώνται μόνο από τον ELA, ενώ θα πραγματοποιείται και έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 875 εκατ. ευρώ.
Στις 12 του μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας και η Ανγκελα Μέρκελ θα έχουν το πρώτο τετ-α-τετ στη Σύνοδο Κορυφής, στον απόηχο της διαφαινόμενης σύγκρουσης στο Eurogroup. Στις 16 του μήνα, συνεδριάζει εκ νέου το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, οπότε και εκπνέει το άτυπο τελεσίγραφο που έχει στείλει ο Επίτροπος Μοσκοβισί στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας ότι ως τότε θα πρέπει να έχει «καθαρίσει» το τοπίο για να μην μείνει η Ελλάδα ξεκρέμαστη, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει και τυπικά το ισχύον πρόγραμμα.
Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουν κριθεί τα πάντα
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Μαρτίου, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την ανανέωση του ELA, στις 9 Μαρτίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν σε βαρύ κλίμα εάν ως τότε δεν έχει συμφωνηθεί η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα, ενώ στις 19 Μαρτίου, συνέρχεται εκ νέου το Συμβούλιο Κορυφής και σύμφωνα με το σχεδιασμό της Αθήνας, ως τότε θα έχει επιτευχθεί η ενδιάμεση συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση, η ατμόσφαιρα θα «μυρίζει» μπαρούτι.